Ενα σπίτι στη Νέα Ζηλανδία που μπορεί να περιστρέφεται διαρκώς σαν καρουζέλ βγαίνει προς πώληση για πρώτη φορά από τότε που ο ιδιοκτήτης του το σχεδίασε και το κατασκεύασε πριν από 35 χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Guardian.
Το κτίριο, με το παρατσούκλι «Ο φάρος», είναι χτισμένο εφαρμοστά στην παράκτια πλαγιά του λόφου Μαρετάι του Οκλαντ, στην κορυφή μιας κυλινδρικής βάσης από χάλυβα πλάτους δύο μέτρων, και θεωρείται το μοναδικό στο είδος του στη χώρα. Μια πλήρης περιστροφή του έχει διάρκεια 33 λεπτών της ώρας.
Οταν ο ιδιοκτήτης του, μηχανικός Ντον Ντάνικ, σκεφτόταν τι είδους σπίτι ήθελε να χτίσει στο παραθαλάσσιο οικόπεδο, οι συνάδελφοί του πρότειναν μια νέα ιδέα – ένα περιστρεφόμενο σπίτι που θα μπορούσε να έχει θέα είτε στη θάλασσα, ή στους αυτοφυείς θάμνους, ανάλογα με τη διάθεσή του.
«Το πλεονέκτημά του είναι ότι μπορείς να αλλάξεις τη θέα, μπορείς να αλλάξεις τον ήλιο, μπορείς να βγεις από τον άνεμο, ή να εισέλθεις στον άνεμο. Αν έρχεται καταιγίδα τη νύχτα και δεν επιθυμείς να τη βλέπεις στα παράθυρα του υπνοδωματίου σου, απλά γυρίζεις τη φορά του σπιτιού», λέει στην Guardian. «Καθόμουν μπροστά στην τηλεόραση όταν ο ήλιος έπεφτε πάνω της και απλά σηκωνόμουν και γύριζα το σπίτι», εξηγεί.
Μαζί με τους συναδέλφους του, ο Ντάνικ χρειάστηκε πέντε χρόνια για να σχεδιάσει ένα σύστημα που θα διασφάλιζε ότι όλες οι υπηρεσίες, όπως οι σωληνώσεις νερού, ηλεκτρισμού και αποχέτευσης, θα ήταν ανεξάρτητες και θα μπορούσαν να περιστρέφονται μαζί με το σπίτι καθώς εκείνο μετακινούνταν – κάτι που το τοπικό συμβούλιο απαιτούσε πριν δώσει έγκριση για την κατασκευή του.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι «το απλούστερο σύστημα που θα δεις ποτέ στη ζωή σου», ισχυρίζεται ο μηχανικός, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να προσαρμοστεί έτσι ώστε να επιτρέπει στα σπίτια να ανεβοκατεβαίνουν σε ύψος, προστατεύοντάς τα από φυσικούς κινδύνους, όπως πλημμύρες ή πυρκαγιές.
Η Κάρολιν Χάνσον, από το Διεθνές Μεσιτικό Γραφείο Sotheby’s, λέει ότι το ακίνητο, αξίας περίπου 600.000 ευρώ, θα πωληθεί μέσω πλειστηριακού διαγωνισμού και από τη στιγμή που βγήκε προς πώληση έχει κατακλυστεί από ενδιαφερόμενους επισκέπτες. «Υπάρχει τεράστια περιέργεια από τους ντόπιους, αλλά τώρα έχουμε και διεθνές ενδιαφέρον», αποκαλύπτει η Χάνσον.
Ο 80χρονος, σήμερα, Ντάνικ, σκοπεύει να επιστρέψει στη Νέα Ζηλανδία από το σημερινό του σπίτι στην Αυστραλία αργότερα μέσα στη χρονιά, και ελπίζει να συνταξιοδοτηθεί στην επαρχία Νόρθλαντ. Η πώληση του σπιτιού που αγαπά του αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση.
«Είμαι κατενθουσιασμένος με το σπίτι – είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα, και σίγουρα μπροστά από την εποχή του», λέει στην Guardian. «Αλλά οι νέοι ιδιοκτήτες μπορούν να προσβλέπουν σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής – να γυρίζουν το σπίτι για να ταιριάζει με αυτό που θέλουν, κι αυτό είναι απίθανο», προσθέτει.