279
Γιατρός εξετάζει μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock

Νέα θεραπεία συρρικνώνει τους όγκους του εγκεφάλου

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 14:22
Γιατρός εξετάζει μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (φωτογραφία αρχείου)
|Shutterstock

Νέα θεραπεία συρρικνώνει τους όγκους του εγκεφάλου

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 14:22

Μία θεραπεία, που έχει ήδη εγκριθεί για άλλους τύπους καρκίνου, φαίνεται να έχει καλά αποτελέσματα και στο γλοιοβλάστωμα, μία επιθετική κακοήθεια του εγκεφάλου.

Από τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου είχαν χάσει τη ζωή τους η βρετανίδα πολιτικός Τέσα Τζόουελ και ο Μπο Μπάιντεν, ο γιος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Στη μελέτη συμμετείχαν δέκα εθελοντές, οι οποίοι έλαβαν ατεζολιζουμάμπη σε συνδυασμό με ιπαταζερτίμπη. Το πρώτο φάρμακο είναι ανοσοθεραπεία, η οποία εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό να επιτίθεται στον καρκίνο, ενώ το δεύτερο είναι ένα νέο φάρμακο, που ξεμπλοκάρει την ασπίδα των όγκων, επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών να επιτεθεί.

Στους δύο από τους δέκα ασθενείς που έλαβαν τον συνδυασμό των φαρμάκων, ο καρκίνος είτε συρρικνώθηκε είτε σταμάτησε να αναπτύσσεται, σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην κλινική μελέτη Ice-CAP.

Η θεραπεία είναι κατάλληλη για ασθενείς που έχουν ελαττώματα σε ένα γονίδιο που ονομάζεται PTEN, το οποίο μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι πρόκειται για τα πρώτα αποτελέσματα και είναι ακόμη πολύ νωρίς να συμπεράνουμε ότι ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ωστόσο, η πρώτη κλινική μελέτη ανοίγει τον δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλες, μεγαλύτερης κλίμακας έρευνες.

Η ατεζολιζουμάμπη κυκλοφορεί και στη χώρα μας και έχει λάβει έγκριση ως μονοθεραπεία για τη θεραπεία ασθενών με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνωμα έπειτα από προηγούμενη χημειοθεραπεία που περιέχει πλατίνα, ή ασθενών που θεωρούνται ακατάλληλοι για θεραπεία με σισπλατίνη.

Επίσης, ως μονοθεραπεία ενδείκνυται για τη θεραπεία ασθενών με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα έπειτα από προηγούμενη χημειοθεραπεία, ενώ πρόσφατα έλαβε έγκριση και ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News