Γυναίκες σπάνε τα ταμπού και συγκεντρώνονται, με ενθουσιασμό, σε καφέ της Βρετανίας για να μιλήσουν για την εμμηνόπαυση. | Menopause Cafe/Facebook
Θέματα

Νέα τάση στη Βρετανία: οι «καφετέριες της εμμηνόπαυσης»

Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν εσχάτως στην Βρετανία οι «καφετέριες της εμμηνόπαυσης», όπου μεσήλικες γυναίκες συναντιούνται για ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι και κουβέντα γύρω από το φλέγον αυτό ζήτημα της γυναικείας φυσιολογίας
Protagon Team

Εκτενές άρθρο του Guardian και της συγγραφέως Μαρίνα Μπέντζαμιν κάνει λόγο για μια νέα τάση που δείχνει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος: οι «καφετέριες της εμμηνόπαυσης», καφέ στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου γυναίκες συναντιούνται προκειμένου να μιλήσουν για το θέμα που τις καίει, που δεν είναι άλλο από την μεγάλη αυτή αλλαγή στη ζωή και το σώμα τους –αλλά και το πόσο δημιουργικές μπορούν να νιώθουν ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Αντρέα Ντέιβις, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Λέστερ, η οποία και δημιούργησε την πρώτη τέτοια καφετέρια. Το παράδειγμα της ακολούθησαν κι άλλες γυναίκες στην ηλικία της που άνοιξαν παρόμοια καφέ σε όλο το μήκος και το πλάτος της Βρετανίας: μόνο μέσα στο 2018 άνοιξαν 14 τέτοιες καφετέριες.

Η Ντέιβις έχει την βοήθεια και μερικών διασήμων γυναικών που συνέδραμαν στον σκοπό της, όπως τις ηθοποιούς Γκίλιαν Αντερσον, Εμα Τόμσον, Κιμ Κατράλ και Αντζελίνα Τζολί, η οποία πριν τέσσερα χρόνια, στα 39 της, αφαίρεσε τις ωoθήκες και τις σάλπιγγές της. «Δεν έχω να φοβάμαι τίποτα από ό,τι μου επιφυλάσσει το μέλλον», είχε πει τότε η Τζολί, μια ατάκα που όπως λέει η Μπέντζαμιν αποτέλεσε οδηγό και φάρο για όλο το κίνημα ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα της εμμηνόπαυσης.

«Δεν έχω να φοβάμαι τίποτα από ό,τι μου επιφυλάσσει το μέλλον», είχε πει η Αντζελίνα Τζολί (REUTERS/Danny Moloshok)

«Το επόμενο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε όλες μαζί σε αυτή την κατάσταση. Δεν είμαστε μόνο κρεατομηχανές, ούτε τα σώματα μας απλά οι συσκευές μεταφοράς του μυαλού και της ψυχής μας. Το σώμα μας αλληλεπιδρά με τον κόσμο σε κάθε επίπεδο», σημειώνει η Μπέντζαμιν.

«Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, βέβαια, και θα αντιμετωπίσει διαφορετικά την εμμηνόπαυση», τονίζει, γι’ αυτό και υπάρχει νόημα σε ό,τι γίνεται, σε αυτές τις καφετέριες, προκειμένου οι γυναίκες να μιλήσουν για τις τρομακτικές αυτές αλλαγές στο σώμα και την ψυχή τους.

«Αλλά από την εμπειρία μου, οι περισσότερες μεσήλικες γυναίκες αισθάνονται μια αύξηση της δημιουργικής ενέργειας στην ηλικία αυτή, μια αλματώδης όρεξη που έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες της εμμηνόπαυσης», καταλήγει με νόημα η Μπέντζαμιν.