Με ένα νέο συστατικό και ειδική συσκευασία, θα μπορούσε η διάρκεια ζωής των φρέσκων ζυμαρικών να παρατείνεται κατά έναν μήνα, σύμφωνα με επιστήμονες από την Ιταλία.
Οπως υπογραμμίζει ο Guardian, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία, κατηγορία στην οποία ανήκουν τα βιομηχανικά φρέσκα ζυμαρικά που πωλούνται στα σουπερμάρκετ και όχι μόνο, έχουν διάρκεια ζωής από 30 έως και 90 ημέρες.
Ωστόσο, αν αλλάξει η ατμόσφαιρα της συσκευασίας και προστεθούν «καλά» βακτήρια στο μείγμα με τα υλικά, η ημερομηνία ανάλωσης θα μπορεί να επεκταθεί για ακόμη και δύο μήνες.
Στόχος των επιστημόνων που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο θέμα ήταν να αντιμετωπιστεί καλύτερα η σπατάλη τροφίμων, κάτι που θα έχει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στο περιβάλλον, όπως γράφουν οι ειδικοί στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Microbiology.
Η έρευνα των ειδικών περιελάμβανε τρία πειράματα σε διαφορετικά πεδία της παραγωγής και συσκευασίας ζυμαρικών.
Το πρώτο που έκαναν ήταν να αλλάξουν την αναλογία των αερίων MAP στη συσκευασία, καθώς και τον συνδυασμό των πλαστικών μεμβρανών που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία, ώστε να ελέγξουν καλύτερα τη μικροβιακή ανάπτυξη και τη στεγανότητα. Επίσης, προσέθεσαν ένα μείγμα προβιοτικών πολλαπλών στελεχών στο σιμιγδάλι (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium spp. και Bacillus coagulans), για να αναστείλουν την ανάπτυξη βακτηρίων.
Το δεύτερο ήταν να δοκιμάσουν ένα νέα πρωτόκολλο, χρησιμοποιώντας ένα κοντό, λεπτό στριφτό ζυμαρικό που ονομάζεται trofie και μοιάζει με τα σκιουφιχτά. Σε αυτή τη φάση, μισή δόση φρέσκων ζυμαρικών παρασκευάστηκε και συσκευάστηκε συμβατικά και μία δεύτερη παρασκευάστηκε παραδοσιακά, αλλά αποθηκεύτηκε στο πειραματικό MAP.
Το τρίτο ήταν να προσθέσουν τα βιοπροστατευτικά προβιοτικά στελέχη σε μια τρίτη δόση φρέσκου trofie, το οποίο στη συνέχεια αποθηκεύτηκε στην πειραματική συσκευασία.
Μετά από μερικούς μήνες αναμονής, διαπίστωσαν ότι η επεξεργασία με αντιμικροβιακά βιοπροστατευτικά προβιοτικά στο πειραματικό MAP επηρέασε θετικά τα χαρακτηριστικά των φρέσκων ζυμαρικών, καθώς δεν υπήρξαν αλλαγές στις κύριες χημικές τους ιδιότητες και παρέτειναν κατά 120 ημέρες τη διάρκεια ζωής του ζυμαρικού σε συνθήκες ψυγείου, δίχως να παρατηρηθεί αλλοίωση.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρήση του προτεινόμενου συστήματος MAP και η προσθήκη βιοπροστατευτικών καλλιεργειών μπορεί να θεωρηθεί μια χρήσιμη στρατηγική για τη βιομηχανία, αφού θα μειώνει την απώλεια της ποιότητας κατά την αποθήκευση στο ψυγείο και θα αυξάνει τη διάρκειας ζωής των φρέσκων ζυμαρικών, προσφέροντας οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη και ώθηση της καινοτομίας στα υπάρχοντα μοντέλα παραγωγής.