Το λένε βρετανοί ερευνητές, όχι εμείς: Οσοι αισθάνονται ναυτία όταν μετακινούνται με κάποιο όχημα, θα πρέπει να δοκιμάσουν λίγη ώρα πριν να λύσουν κάποιο σταυρόλεξο | Shutterstock
Θέματα

Nαυτία σε πλοίο, αυτοκίνητο, αεροπλάνο, τρένο; Λύστε σταυρόλεξα

Εναν γρήγορο, εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο προτείνουν ερευνητές στη Βρετανία για να αντιμετωπίσει κάποιος τη ζαλάδα και τη δυσφορία που τυχόν νιώθει όταν βρίσκεται σε μεταφορικό μέσο. Πειράματα έδειξαν ότι η λύση βρίσκεται στην ενασχόληση με σταυρόλεξα, γρίφους και παζλ λίγη ώρα πριν από την επιβίβαση
Protagon Team

Πολλοί άνθρωποι όταν κινούνται με κάποιο μεταφορικό μέσο (πλοίο, αυτοκίνητο, τρένο, αεροπλάνο) αισθάνονται ναυτία, στομαχικές διαταραχές, δυσφορία κ.ά. Εχει διαπιστωθεί ότι σε αυτούς τους ανθρώπους επηρεάζεται ο εσωτερικός μηχανισμός του αυτιού, ο οποίος, εκτός από την ακοή, παίζει παράλληλα σημαντικό ρόλο στο κεντρικό σύστημα ισορροπίας του σώματος. Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης του Πανεπιστημίου Warwick στη Βρετανία δείχνουν ότι αν κάποιος που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα ασχοληθεί με σταυρόλεξο ή γρίφους, παζλ κ.λπ. λίγη ώρα πριν μπει σε ένα μεταφορικό μέσο, είναι πολύ πιθανό τα συμπτώματά του να είναι πολύ ελαφρά ή να μην εμφανιστούν καθόλου.

Η διέγερση

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η λύση σταυρόλεξων και παζλ προκαλεί διέγερση στον μηχανισμό που δημιουργεί την αίσθηση του χώρου στον άνθρωπο, αποτρέποντας την εμφάνιση συμπτωμάτων ανισορροπίας. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Telegraph, οι ερευνητές σχεδίασαν ένα πείραμα όπου οι εθελοντές χρησιμοποίησαν προσομοιωτές αυτοκινήτων στους οποίους κάποιοι έπαιρναν τον ρόλο των οδηγών και κάποιοι των επιβατών στο πίσω κάθισμα.

Οι εθελοντές κατέγραφαν κάθε φορά το επίπεδο της ναυτίας ή δυσφορίας που είχαν αντιμετωπίσει. Εκείνοι που ανέφεραν τέτοια προβλήματα κλήθηκαν στη συνέχεια να ολοκληρώνουν καθημερινά διαφόρων ειδών οπτικο-νοητικές ασκήσεις διάρκειας 15 λεπτών. Αφού οι εθελοντές πέρασαν δύο εβδομάδες κάνοντας τις διάφορες ασκήσεις, κλήθηκαν να επαναλάβουν τα τεστ προσομοίωσης και διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν δηλώσει ναυτία και δυσφορία όταν οδηγούσαν, είδαν βελτίωση της κατάστασής τους σε ποσοστό 51%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους επιβάτες ήταν 58%.

Δεν είναι ακόμη σαφές το γιατί αυτές οι ασκήσεις βοηθούν στη μείωση της ναυτίας και της δυσφορίας, αλλά αποδείχθηκε ότι βελτιώνουν τις αισθητηριακές ικανότητες και κατ’ επέκταση περιορίζουν τις πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων που συνδέονται με την κίνηση.