| Reuters/CreativeProtagon
Θέματα

Τρελάθηκε ο Σούνακ ή έχει νόημα η δίαιτά του;

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κάνει (και διαφημίζει) τη λεγόμενη διαλειμματική νηστεία ως εξής: για 36 ώρες, στην αρχή κάθε εβδομάδας, πίνει μόνο νερό, τσάι και σκέτο καφέ. Ακραίο; Ή μήπως καλό για την υγεία;
Protagon Team

Ολα τα βρετανικά Μέσα μιλούν αυτές τις ημέρες για τη δίαιτα του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς ο ίδιος μας πληροφόρησε ότι ακολουθεί τη γνωστή πια διαλειμματική δίαιτα (fasting), νηστεύοντας 36 ώρες κάθε εβδομάδα. Πίνει μόνο νερό, τσάι και σκέτο καφέ, από τις 5 το απόγευμα της Κυριακής μέχρι τις 5 το πρωί της Τρίτης…

Ακούγεται υπερβολικό να μένει κανείς νηστικός μιάμιση μέρα, αλλά μια νέα έρευνα δείχνει ότι η πολύωρη αποχή από το φαγητό θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή η οποία συνδέεται με πολλές ασθένειες, ανάμεσά τους ο σακχαρώδης διαβήτης και η νόσος του Πάρκινσον.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell και υπογράφεται από ομάδα επιστημόνων του Κέιμπριτζ και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κλερ Μπράιαντ, κλινική φαρμακολόγο στο Κέιμπριτζ.

Οπως γράφουν οι Times, στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν δείγματα αίματος από 21 εθελοντές που κλήθηκαν να καταναλώσουν ένα γεύμα 500 θερμίδων, να νηστέψουν για 24 ώρες και να επανέλθουν με ένα ακόμη γεύμα 500 θερμίδων.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι η νηστεία 24 ωρών μεταξύ των γευμάτων φαίνεται να ενισχύει την παραγωγή ενός λιπαρού οξέος το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής. Το λιπίδιο, με το όνομα αραχιδονικό οξύ, είναι ένα από τα πολλά μόρια που εμπλέκονται στην αποθήκευση ενέργειας και στη μετάδοση πληροφοριών μεταξύ των κυττάρων. Τα επίπεδα του αραχιδονικού οξέος βρέθηκαν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της νηστείας και στη συνέχεια να πέφτουν, όταν οι εθελοντές έτρωγαν το επόμενο γεύμα.

Με ειδικές εργαστηριακές δοκιμές, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι το εν λόγω λιπίδιο βοηθά στη μείωση της δράσης του φλεγμονώδους στοιχείου που ονομάζεται NLRP3 και το οποίο είναι γνωστό ότι πυροδοτεί φλεγμονή που σχετίζεται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2, τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον.

Η Μπράιαντ αναφέρει στους Times ότι αν και είναι «πολύ νωρίς» για να επιβεβαιωθεί εάν πράγματι η νηστεία προστατεύει από τέτοιες ασθένειες, τα ευρήματα της  μελέτης υποδηλώνουν «ότι η τακτική νηστεία για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.

Είναι για όλους;

«Μερικοί άνθρωποι το βρίσκουν εύκολο να μην τρώνε τίποτα, αλλά άλλοι χρειάζονται μια περίοδο προσαρμογής και σταδιακής μείωσης της τροφής και των θερμίδων. Καλό θα είναι να επιλέξει κανείς μια μέρα χωρίς κοινωνικές υποχρεώσεις και να μην περιμένει θαύματα, καθώς η διαλειμματική νηστεία κάθε είδους θέλει υπομονή», λέει επίσης στους Times η δρ Γιολάντα Γούιβερ, επίτιμη λέκτορας στο Ινστιτούτο Κυτταρολογίας του Πανεπιστημίου του Newcastle.

«Η νηστεία δεν πρέπει ποτέ να επιχειρείται χωρίς να προηγηθεί συζήτηση με το γιατρό, ειδικά εάν υπάρχει οποιοδήποτε υποκείμενο πρόβλημα υγείας», προειδοποιεί η Αλεξ Ρουάνι ερευνήτρια στη διατροφική επιστήμη στο University College του Λονδίνου, ενώ συμβουλεύει πως καλό είναι να ξεκινά κανείς σταδιακά με νηστείας 4-14 ωρών μια φορά την εβδομάδα. Στη διάρκεια της νηστείας είναι σημαντική η ενυδάτωση του οργανισμού, κυρίως με νερό, ενώ καλό είναι να αποφεύγονται τα ζαχαρούχα και ανθρακούχα ποτά.

«Παρ’ όλο που η θετική επίδραση της διαλειμματικής νηστείας στην καταπολέμηση της φλεγμονής δεν έχει  επιβεβαιωθεί σε μελέτες μεγάλης κλίμακας, η διαλειμματική νηστεία συστήνεται για τη διατροφολογική διαχείριση του διαβήτη τύπου 2», αναφέρει από την πλευρά της η Λούσι Τζόουνς, επιστημονική διευθύντρια της Oviva, ενός παρόχου υπηρεσιών διαχείρισης βάρους του βρετανικού NHS.

Πώς γίνεται σωστά;

Ωστόσο, το fasting δεν είναι μια μαγική θεραπεία, ούτε και πρέπει να λειτουργεί ως «δικαιολογία» για διατροφικές παρεκτροπές όλο το υπόλοιπο διάστημα. Ο Σούνακ υποστήριξε ότι η 36ωρη νηστεία τού επιτρέπει να υποκύπτει στην αδυναμία του στη ζάχαρη. Αλλά η Πρίγια Τιού, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτολογικής Εταιρείας, λέει ότι αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη για τη γενική υγεία.

«Αν το παρακάνεις πριν και μετά τη νηστεία, ελπίζοντας ότι αυτή θα λειτουργήσει μαγικά ή αν το τηρείς για μερικές εβδομάδες, απλώς δεν θα δουλέψει. Χρειάζεται αφοσίωση για μεγάλο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου εύκολο να τηρηθεί. Επίσης, δεν είναι κατάλληλη για όλους αφού υπάρχουν άνθρωποι, όπως εγώ η ίδια, που απλώς δεν μπορούν να μείνουν για πολλές ώρες χωρίς φαγητό», αναφέρει στους Times.

Στη διαλειμματική νηστεία έχει μεγάλη σημασία τι και πόσο τρως όταν δεν νηστεύεις αλλά και ο συνολικός τρόπος ζωής, η ποιότητα και ποσότητα ύπνου, η άθληση κ.λπ.

Η διαλειμματική ή διαλείπουσα νηστεία είναι ένα διατροφικό μοντέλο που βασίζεται στην εναλλαγή ανάμεσα σε περιόδους λήψης τροφής και νηστείας και τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δημοφιλής ως μέθοδος απώλειας βάρους.

Τα βασικά σχήματα διαλείπουσας νηστείας είναι:

5: 2:  Κανονική λήψη τροφής 5 μέρες και νηστεία 2 μέρες, με θερμιδική κατανάλωση που δεν ξεπερνά τις 500-600 θερμίδες

Eat-stop-eat: Πλήρης νηστεία για 24 ώρες, μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

16/8: Όλες οι θερμίδες της ημέρας καταναλώνονται μέσα σε 6-8 ώρες και ακολουθεί νηστεία 14-16 ωρών. Αυτό το πρόγραμμα προτείνεται είτε για κάθε ημέρα είτε για μερικές φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαλειμματική νηστεία είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους αλλά κανένας ειδικός δεν υποστηρίζει ότι είναι καλύτερη ή χειρότερη από άλλα μοντέλα διατροφής.

Αυτή η δίαιτα επηρεάζει τα επίπεδα κάποιων ορμονών αυξάνοντας τον μεταβολισμό, μειώνει στην αντίσταση στην ινσουλίνη και φαίνεται να έχει ευεργετικό ρόλο στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Η κύρια «παρενέργεια» της διαλειμματικής νηστείας είναι η πείνα!

Υπάρχουν, ωστόσο, ομάδες του πληθυσμού στις οποίες δεν συστήνεται αυτό το διατροφικό μοντέλο. Συγκεκριμένα, η διαλειμματική νηστεία αντενδείκνυται για παιδιά και εφήβους, εγκύους και θηλάζουσες, ασθενείς με διατροφικές διαταραχές και ασθενείς υπό ορισμένη φαρμακευτική αγωγή.