| CreativeProtagon / Shutterstock
Θέματα

Μοσάντ: Βομβητές-βόμβες, πληροφοριοδότες και διεισδύσεις

Επρόκειτο για μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση, η οποία έπρεπε να διεξαχθεί με απόλυτη προσοχή και μυστικότητα - όπως και συνέβη. Αλλωστε η πανταχού παρούσα και με πάσης φύσεως διασυνδέσεις Μοσάντ έχει παράδοση στις δολιοφθορές και στο «πείραγμα» ηλεκτρονικών συσκευών
Protagon Team

«Οι ενέργειες της Μοσάντ ακολουθούνται πάντα από ένα κουβάρι εκδοχών, περισσότερο ή λιγότερο ευλογοφανών ιστοριών. Πρόκειται για ένα προπέτασμα καπνού αλλά συγχρόνως είναι και μια πράξη ψυχολογικού πολέμου με στόχο την εκμετάλλευση της σύγχυσης στο αντίπαλο στρατόπεδο» γράφει ο Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera σε ανάλυσή του.

«Αυτό συνέβη με τις δολοφονίες του “πατέρα” του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Μοχσέν Φακριζαντέχ (τηλεχειριζόμενο πολυβόλο), του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια (πύραυλος ή εκρηκτικός μηχανισμός), και του διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ (αεροπορική επιδρομή). Τώρα συμβαίνει ξανά με την απίστευτη επίθεση με τους βομβητές» σημειώνει ο ιταλός δημοσιογράφος με ειδίκευση στην τρομοκρατία και στις μυστικές υπηρεσίες, παρουσιάζοντας σημείο προς σημείο το πώς θα μπορούσε να οργανώθηκε και να εκτελέστηκε η άνευ προηγουμένου μαζική επίθεση κατά της Χεζμπολάχ.  

Η πληροφορία

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να ανακαλύψουν την προμήθεια των συσκευών από τη Χεζμπολάχ, ενώ στη συνέχεια προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να παρέμβουν στην όλη διαδικασία.

«Δωροδόκησαν κάποιον; Τους το “σφύριξε” κανείς; Πώς κινήθηκαν σε τεχνικό επίπεδο;» διερωτάται ο ιταλός ειδικός, σημειώνοντας πως οι δολοφονίες των Φακριζαντέχ, Χανίγια και Σουκρ, καθώς και πολλά άλλα εντυπωσιακά χτυπήματα των Ισραηλινών, καταδεικνύουν πως «όλα είναι δυνατά, αρκεί να ξέρεις πώς να κινηθείς και να πατήσεις τα σωστά κουμπιά για να πείσεις κάποιον να συνεργαστεί».

Οι βομβητές από τη Βουδαπέστη

Η Χεζμπολάχ είχε παραλάβει πριν από περίπου πέντε μήνες αρκετές χιλιάδες βομβητές, καθώς θεωρούνται πιο ασφαλείς από τα κινητά τηλέφωνα. Η οργάνωση τούς είχε παραγγείλει από μια ταϊβανέζικη εταιρεία με την επωνυμία Gold Apollo, αλλά στη συνέχεια κατασκευάστηκαν, κατόπιν άδειας, από μια ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία της, την BAC, με έδρα στη Βουδαπέστη.

Εξωτερική άποψη του κτιρίου όπου πιθανολογείται ότι εδρεύει η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία της εταιρείας Gold Apollo, BAC, στη Βουδαπέστη. Η BAC κατασκεύασε τους βομβητές που είχε παραγγείλει η Χεζμπολάχ (REUTERS/Marton Monus)

Σύμφωνα με τους New York Times, οι Ισραηλινοί «πείραξαν» τις συσκευές πριν την άφιξή τους στον Λίβανο, εισάγοντας στο εσωτερικό τους μια μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Ενας ειδικός πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι βομβητές θα έπρεπε να «πειραχτούν» ακόμη μια φορά, ώστε να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία τους, να περιοριστούν οι πιθανότητες τυχαίας ανάφλεξης και να καταφέρουν οι δράστες να ενεργοποιήσουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς ταυτόχρονα, αποστέλλοντας το «σωστό» μήνυμα. Συνοπτικά, επρόκειτο για μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση, η οποία έπρεπε να διεξαχθεί με απόλυτη προσοχή και μυστικότητα.

«Για την επιτυχή έκβαση μιας τέτοιου είδους επίθεσης θα πρέπει να είχαν σχεδιάσει τα πάντα με μεγάλη ακρίβεια, μελετώντας τις συνήθειες εκείνων που θα προμηθεύονταν/χρησιμοποιούσαν τους βομβητές, “πειράζοντας” τις συσκευές ή/και τις μπαταρίες, ρυθμίζοντας ένα σύστημα που θα καθιστούσε δυνατή την ομαλή λειτουργία συσκευών, αλλά ταυτόχρονα θα επέτρεπε την ενεργοποίησή τους σε μια ορισμένη στιγμή. Ενδέχεται να προγραμμάτισαν το σύστημα να “αντιδρά” σε ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Στα βίντεο βλέπουμε τον βομβητή να χτυπάει/δονείται, να εμφανίζεται κάτι στην οθόνη και έπειτα από 3,4 δευτερόλεπτα να εκρήγνυται» ανέφερε στην Corriere ο Πάολο νταλ Τσέκο, εγκληματολόγος με ειδίκευση στην πληροφορική.

Η τσάντα ενός άνδρα εκρήγνυται σε σουπερμάρκετ της Βηρυτού στις 17 Σεπτεμβρίου – φωτογραφία από βίντεο που δημοσιεύθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Social Media/via REUTERS)
Η αντίδραση

Παρά το σοκ και την οργή (αλλά και την ντροπή), οι αρμόδιες υπηρεσίες της Χεζμπολάχ ερευνούν για πιθανούς προδότες/συνεργάτες του εχθρού, ώστε να αποτρέψουν την κατάρρευση ενός ήδη διάτρητου μηχανισμού ασφαλείας και να δουν πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε περίπτωση ξεσπάσματος ενός ολοκληρωτικού πολέμου. «Η παράνοια, η αβεβαιότητα και οι υποψίες καθιστούν αυτόν το έργο περίπλοκο. Και οι ειδήσεις που έρχονται από παντού μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση και δυσπιστία και να δημιουργήσουν αντιπαραθέσεις» γράφει ο Γκουίντο Ολίμπιο.

Η Χεζμπολάχ γνωρίζει πως οι Ισραηλινοί έχουν καταφέρει να διεισδύσουν σε ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια της οργάνωσης, όπως ξεκάθαρα καταδεικνύουν οι δολοφονίες, τους 12 τελευταίους μήνες, δεκάδων υψηλόβαθμων αξιωματούχων και διοικητών της, οι οποίοι επλήγησαν σε διάφορα σημεία και υπό διαφορετικές συνθήκες. Οσον αφορά την τελευταία επίθεση με τους βομβητές, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ έκαψε πολύ γρήγορα ένα πολύτιμο χαρτί του.

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios έδωσε μια εξήγηση: το Ισραήλ σκόπευε να χρησιμοποιήσει τους παγιδευμένους βομβητές την παραμονή μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης ή στο πλαίσιο μιας γενικευμένης σύρραξης, αλλά αναγκάστηκε να επισπεύσει καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι η Χεζμπολάχ θα ανακάλυπτε σύντομα το φονικό μυστικό του.

Η τακτική

Ο δημοσιογράφος της Corriere θυμίζει πως η Μοσάντ έχει παράδοση στις δολιοφθορές και στο «πείραγμα» πάσης φύσεως συσκευών. Πριν από χρόνια έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ιδρύσει εταιρείες που πουλούσαν στο Ιράν και στη Συρία εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για στρατιωτικούς σκοπούς. Στην πραγματικότητα, όμως, όλο το υλικό ήταν ελαττωματικό.

Μία από τις εταιρείες είχε την έδρα της στο Μιλάνο. Τη διεύθυνε ένας πράκτορας αυστραλιανής καταγωγής, ο οποίος στη συνέχεια κατέληξε σε ισραηλινή φυλακή με την κατηγορία ότι είχε αποκαλύψει όλα όσα γνώριζε, και αργότερα αυτοκτόνησε (σύμφωνα με τις Αρχές) στο κελί του. Οι Ισραηλινοί κατάφεραν επίσης, με τη συνδρομή Δυτικών συμμάχων τους, να προκαλέσουν μεγάλη βλάβη στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μολύνοντας χιλιάδες υπολογιστές με το κακόβουλο λογισμικό Stuxnet.