«Φανταστείτε πως εμείς πολεμάμε με καταπέλτες και οι αντίπαλοί μας είναι εγκληματίες που τρέχουν με 200 χλμ./ώρα. Πώς μπορούμε να κερδίσουμε; Χωρίς υποκλοπές, περιλαμβανομένων και των πληροφοριακών, είναι αδύνατο να κερδίσουμε τη μάχη»: αυτό είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο Μισέλ Κλεζ, ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει να διερευνήσει αυτό που ήδη τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν βαφτίσει Qatargate —το σκάνδαλο διαφθοράς ευρωπαίων αξιωματούχων με φόντο τα αμφιλεγόμενα συμφέροντα του Κατάρ και την πρόσβασή του στα ενδότερα της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.
«Βρισκόμαστε σε μια διεφθαρμένη χώρα», παραδέχτηκε επίσης ο 60χρονος βέλγος εισαγγελέας, για να προσθέσει: «Ή οι πολιτικοί δεν το αντιλαμβάνονται ή είναι και εκείνοι διεφθαρμένοι. Δεν θα αγνοούσα αυτήν την υπόθεση».
Ο Μισέλ Κλεζ, πέρα από εισαγγελέας είναι επίσης ένας επιτυχημένος συγγραφέας που έχει εκδώσει πολλά μυθιστορήματα που εκτιμήθηκαν από κριτικούς και αναγνώστες, τόσο πολύ που στα βιβλιοπωλεία του Βελγίου υπάρχουν ράφια αφιερωμένα στο έργο του ενώ έχει και δική του σελίδα στον ιστότοπο της Amazon.
Αλλά περισσότερο γνωστός είναι ως αμείλικτος τιμωρός της διαφθοράς, ως σύμβολο του αγώνα για την πάταξή της. Αυτός διεξήγαγε τις πιο ευαίσθητες έρευνες κατά της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια στο Βέλγιο, τόσο στην πολιτική όσο και στο ποδόσφαιρο του οποίου δηλώνει λάτρης.
Φημίζεται επίσης για την τάση του να μιλάει χωρίς περιστροφές και μισόλογα. Φιλοξενείται συχνά σε τηλεοπτικά πάνελ και δεν φοβάται, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα, όχι μόνο να διαφωνεί αλλά και να συγκρούεται μετωπικά με την πολιτική, ακόμη και με τους πιο επιφανείς από τους εκπροσώπους της.
Τον περασμένο Οκτώβριο, για παράδειγμα, διασταύρωσε τα ξίφη του με τον Αλεξάντερ Ντε Κρο, τον πρωθυπουργό του Βελγίου, ο οποίος, ακούγοντας τον εισαγγελέα να κάνει λόγο για εκτεταμένη διαφθορά στο Βέλγιο, εξεμάνη, δηλώνοντας πως «εάν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά, πρέπει να το αποδείξει. Δεν μπορεί να λέγεται κάτι τέτοιο με ελαφριά καρδιά».
«Ομως ο Κλεζ είναι πεπεισμένος πως το έχει αποδείξει αυτά τα χρόνια», γράφουν οι ανταποκριτές της La Repubblica στις Βρυξέλλες. «Και η πλειονότητα των βέλγων πολιτών είναι επίσης πεπεισμένη για αυτό, αναγνωρίζοντας το κύρος του και λόγω του παρελθόντος του», προσθέτουν, αναφέροντας πως πριν αναλάβει χρέη εισαγγελέα στις Βρυξέλλες, ο Μισέλ Κλεζ υπήρξε μαχόμενος δικηγόρος επί μία εικοσαετία.
«Γνωρίζω τη Δικαιοσύνη από όλες τις πλευρές», αρέσκεται να επαναλαμβάνει. «Και για αυτό – εξήγησε σε συνέντευξή του τον περασμένο Οκτώβριο – η πολιτική πρέπει να μας προσφέρει τα καλύτερα εργαλεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στο πλαίσιο μιας πρόσφατης έρευνας, χάρη σε προηγμένες μεθόδους υποκλοπής, καταφέραμε να εισέλθουμε στο κρυπτογραφημένο δίκτυο Sky Ecc, το οποίο επέτρεψε σε εμάς και τους Ολλανδούς να προβούμε σε 1.230 συλλήψεις και να κατασχέσουμε ναρκωτικά αξίας 13 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επρόκειτο, όμως, για μια εξαίρεση. Εξακολουθούμε να είμαστε εξοπλισμένοι με καταπέλτες…», είχε πει. Τα βλήματα που εκσφενδονίζουν, όμως, φτάνουν, πλέον, μέχρι την Ιταλία και ακόμη παραπέρα, έως την Ελλάδα ενώ θα μπορούσαν επίσης να πλήξουν ακόμη περισσότερο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.