Ολα τα σκυλιά που πήραν μέρος στο πείραμα του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης ήταν σε εγρήγορση, ελεύθερα και πολύ ευτυχισμένα | Eniko Kubinyi/EÖTVÖS LORÁND UNIVERSITY
Θέματα

Του μιλάς σωστά του σκύλου σου; Πρόσεχε γιατί καταλαβαίνει

Με ένα πείραμα που έγινε για πρώτη φορά στον κόσμο, ούγγροι επιστήμονες απέδειξαν αυτό που ξέρουν προ πολλού εμπειρικά όσοι ζουν με σκυλιά. Οτι δηλαδή μπορούν να κατανοήσουν την ανθρώπινη ομιλία.
Κική Τριανταφύλλη

Τα αποτελέσματα μιας σειράς από εγκεφαλογραφήματα επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό μιας ομάδας ερευνητών ότι τα σκυλιά επεξεργάζονται τις λέξεις που ακούνε όπως και οι άνθρωποι και είναι πραγματικά χαρούμενα μόνο όταν ο επαινετικός τόνος της φωνής συνδυάζεται με τις ανάλογες επαινετικές λέξεις.

Σύμφωνα, λοιπόν με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό Science τα σκυλιά καταλαβαίνουν τι σημαίνουν κάποιες λέξεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι. Σε ένα πείραμα που έγινε για πρώτη φορά στον κόσμο, επιστήμονες στην Ουγγαρία κατάφεραν να εκπαιδεύσουν 13 σκυλιά να σταθούν κάτω από ένα μαγνητικό τομογράφο και να παρακολουθήσουν τι συνέβαινε στον εγκέφαλό τους ενώ τους μιλούσαν.

Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι ο εγκέφαλος των σκύλων επεξεργάζεται την ομιλία όπως και ο ανθρώπινος, αναλύοντας με το αριστερό ημισφαίριο λογικές έννοιες και αντιμετωπίζοντας τα συναισθήματα με το δεξί ημισφαίριο. Και μόνο όταν και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου συμφωνούσαν ότι είχαν ακούσει κάτι επαινετικό το σκυλί ήταν πραγματικά χαρούμενο.

Αν και πρόκειται απλά και μόνο για «αναπαράσταση του τι σημαίνει η λέξη» για τα σκυλιά, παρ’ όλα αυτά το πείραμα έδειξε ότι έχουν μια ιδέα για το συγκεκριμένο μήνυμα που μεταδίδει ο ήχος μιας λέξης η οποία έχει σχεδιαστεί για το λόγο αυτό.

Τα σκυλιά εκπαιδεύτηκαν να μείνουν ήσυχα μέσα στον τομογράφο ενώ άκουγαν τη φωνή των ερευνητών (Borbála Ferenczy/EÖTVÖS LORÁND UNIVERSITY)

Ο δρ Αττίλα Άντικς επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών στο  Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd της Βουδαπέστης, δήλωσε στον Independent ότι: «Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της ομιλίας, η κατανομή της εργασίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι γνωστή. Δουλειά κυρίως του αριστερού ημισφαιρίου είναι να επεξεργαστεί το νόημα της λέξης ενώ του δεξιού ημισφαιρίου είναι να επεξεργαστεί τον τονισμό της φωνής. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναλύει χωριστά τι λέμε και πώς το λέμε και στη συνέχεια ενσωματώνει τα δύο είδη των πληροφοριών για να καταλήξει σε ένα ενιαίο νόημα. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι σκύλοι μπορούν να τα κάνουν επίσης όλα αυτά χρησιμοποιώντας πολύ παρόμοιους μηχανισμούς του εγκεφάλου.»

Κατά τη διάρκεια των εγκεφαλογραφημάτων, οι ερευνητές έλεγαν λέξεις όπως «καλό παιδί» και «μπράβο» τονίζοντας τις λέξεις με τρόπο επαινετικό. Κατόπιν τις επαναλάμβαναν με ουδέτερη φωνή. Επίσης έλεγαν λέξεις χωρίς νόημα για τα σκυλιά όπως π.χ. η λέξη «όμως» με τόνο επαινετικό και στη συνέχεια με τόνο ουδέτερο.

Τα εγκεφαλογραφήματα έδειξαν ότι το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου των σκυλιών έτεινε να ενεργοποιείται όταν άκουγαν λέξεις που είχαν νόημα γι’ αυτά πράγμα που όμως δεν συνέβη όταν άκουγαν λόγια που δεν καταλάβαιναν. Επιπλέον το δεξί τους ημισφαίριο ενεργοποιόταν όταν άκουγαν έναν επαινετικό τόνο στη φωνή των ερευνητών.

Το κέντρο του εγκεφάλου τους όμως που έχει σχέση με την ανταμοιβή – και το οποίο ανταποκρίνεται  στην ευχάριστη αίσθηση των χαδιών, του σεξ και του καλού φαγητού – ενεργοποιόταν μόνο όταν άκουγαν επαινετικά λόγια με αντίστοιχα επαινετικό τόνο φωνής.

Τα σκυλιά καταλαβαίνουν τα λόγια, νιώθουν και το συναίσθημα (shutterstock)

Σύμφωνα με τον δρ Αντικς, αυτό δείχνει ότι για τα σκυλιά «ένας καλός έπαινος μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά ως ανταμοιβή, λειτουργεί όμως ακόμα καλύτερα όταν οι λέξεις και ο τόνος με τον οποίο εκφέρονται ταιριάζουν». Τα σκυλιά λοιπόν «όχι μόνο ξεχωρίσουν τι λέμε και πώς το λέμε, αλλά μπορούν επίσης να συνδυάσουν αυτά τα δύο, και να ερμηνεύσουν σωστά τι σημαίνουν πραγματικά αυτά τα λόγια».

Ο εγκέφαλός τους δηλαδή κάνει παρόμοιες διεργασίες με αυτές που κάνει και ο ανθρώπινος εγκέφαλος, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα ότι τα σκυλιά καταλαβαίνουν μόνο τον τόνο της φωνής αλλά δεν έχουν ιδέα για το τι σημαίνουν πραγματικά οι λέξεις.

Ενώ θα μπορούσαν να ανταποκριθούν διστακτικά σε έναν επαινετικό τόνο και σε λέξεις που δεν καταλαβαίνουν – ακόμη και βρισιές – τα σκυλιά είναι πραγματικά ευτυχισμένα μόνο όταν καταλαβαίνουν τον έπαινο που δέχονται.

Οι ερευνητές περιέγραψαν τη μελέτη τους ως ένα πρώτο βήμα για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα σκυλιά ερμηνεύουν την ανθρώπινη ομιλία. Και δήλωσαν ότι τα αποτελέσματά της θα μπορούσαν να «βοηθήσουν ώστε η επικοινωνία και η συνεργασία ανθρώπων και σκύλων να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική».