Tο να μάθεις πότε θα πεθάνεις μοιάζει ολίγον ανατριχιαστικό όμως, από την άλλη, ίσως υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να γνωρίζουν την ημερομηνία του θανάτου τους. Αυτοί λοιπόν θα έχουν σύντομα ένα… σύμμαχο στην διάθεση τους.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέιλ ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος η οποία εντοπίζει βιοδείκτες που επιτρέπουν στους επιστήμονες να υπολογίζουν την αποκαλούμενη βιολογική ηλικία του σώματος και του οργανισμού. Αυτοί οι βιοδείκτες βοηθούν τους ειδικούς να βλέπουν το πώς συμπεριφέρεται και λειτουργεί το σώμα και ο οργανισμός ενός ανθρώπου (κυτταρική λειτουργία, πώς λειτουργούν τα όργανα κλπ) σε σχέση με την χρονολογική ηλικία του.
Με απλά λόγια, η εξέταση δείχνει αν ο οργανισμός ενός ανθρώπου συμβαδίζει ομαλά-λειτουργικά με την ηλικία του, αν ο άνθρωπος αυτός έχει «γεράσει πριν την ώρα του» ή και το αντίστροφο.
«Η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστούν άνθρωποι που γερνούν ταχύτερα από το φυσιολογικό κάτι που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους να κάνουν την εμφάνιση τους διάφορες ασθένειες και να χάσουν την ζωή τους σε μη αναμενόμενη ηλικία. Τα πειράματα με την εξέταση που αναπτύξαμε δείχνουν ότι ακόμη και ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα υγείας υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές στο προσδόκιμο της ζωής τους. Η εξέταση φωτίζει την προκλινική εικόνα ενός ανθρώπου, πριν κάνουν την εμφάνιση τους κάποιες ασθένειες. Δείχνει ακόμη πόσο γηρασμένη ή όχι είναι η φυσιολογία ενός ατόμου. Αν κάποιος είναι 65 ετών αλλά δείχνει 70αρης οι κίνδυνοι θνησιμότητας είναι ίδιοι με εκείνους που έχει ένα άτομο ηλικίας 70 ετών» δηλώνει ο Μόργκαν Λιβάιν, παθολόγος του Πανεπιστημίου του Γέιλ.
Η εξέταση αποκαλύπτει περισσότερα πράγματα από το να δείχνει απλά αν κάποιος γερνά ομαλά ή όχι. Οι γιατροί μπορούν με βάση τα αποτελέσματα της να προτείνουν σε ένα άνθρωπο που βιολογικά δείχνει πιο γηρασμένος από την ηλικία του τις αλλαγές που πρέπει να κάνει στον τρόπο ζωής του ώστε να περιορίσει τους κινδύνους για την υγεία του και να αυξήσει το προσδόκιμο της ζωής του.
«Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της εξέτασης είναι ότι οι γιατροί μπορούν να ξέρουν αν κάποιος άνθρωπος έχει αυξημένους κινδύνους να εμφανίσει την μια ή την άλλη ασθένεια και έτσι να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να μην συμβεί. Να προτείνουν, για παράδειγμα, σε κάποιον να περιορίσει τα επίπεδα του σακχάρου του και να τα παρακολουθεί για προληπτικούς λόγους και όχι επειδή διαφαίνεται εκείνη τη στιγμή ότι υπάρχει πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα» εξηγεί ο Λιβάιν.
Η εξέταση
Αυτή η νέα εξέταση αίματος αποτελεί το τελικό στάδιο μιας έρευνας που ξεκίνησε πριν από 30 έτη και είχε στόχο να εντοπιστούν βιοδείκτες και στοιχεία της κλινικής εικόνας ενός ατόμου που να συνδέονται με το προσδόκιμο ζωής.
Στην πρώτη φάση της έρευνας έγινε παρακολούθηση της υγείας δέκα χιλιάδων ατόμων από το 1988-1994. Η δεύτερη φάση της μελέτης ξεκίνησε το 1999, πήραν μέρος 11 χιλιάδες άτομα και ολοκληρώθηκε το 2010.
Οι επιστήμονες, αναλύοντας τα ευρήματα των δύο μελετών, κατέληξαν σε 42 βιοδείκτες που φαίνεται να σχετίζονται με το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου και έτσι ανέπτυξαν στην συνέχεια μια εξέταση εντοπισμού τους. Η εξέταση δείχνει αυτή που αποκαλούν «φαινοτυπική ηλικία» η οποία αντανακλά περισσότερο την βιολογική από ό,τι την χρονολογική ηλικία ενός ανθρώπου.
Οι πρώτες δοκιμές της εξέτασης έγιναν σε άτομα που πήραν μέρος στην δεύτερη μελέτη και το πιο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι οι γυναίκες έδειξαν να έχουν μικρότερη φαινοτυπική ηλικία από ό,τι οι άνδρες, σημάδι ότι οι γυναίκες γερνούν πιο αργά από ό,τι οι άνδρες.
Η εξέταση φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι αν η βιολογική ηλικία ενός ανθρώπου είναι μεγαλύτερη από την χρονολογική τότε οι πιθανότητες να χάσει την ζωή του νωρίς αυξάνονται πάρα πολύ. Ενα στα τέσσερα άτομα ηλικίας 50-64 ετών που διαπιστώθηκε ότι η βιολογική τους ηλικία ήταν μεγαλύτερη από την χρονολογική τους πέθαναν μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αντίθετα τα άτομα ηλικίας 65-84 ετών που ο οργανισμός τους γερνούσε πιο αργά παρουσίαζανν αύξηση του προσδόκιμου της ζωής τους.