Παίρνουμε βαθιές ανάσες και βγαίνουμε από το σπίτι. Πριν από αυτό όμως βάζουμε στο πρόσωπό μας μάσκα. Οχι οποιαδήποτε. Αλλά υφασμάτινη, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας (εδώ).
Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, αλλά θα γίνει τις επόμενες ημέρες, είναι ποια μάσκα αλλά και πώς θα τη φοράμε.
Είναι άραγε σημαντικό απλώς να καλύπτουμε το πρόσωπό μας για την περίπτωση που φτερνιστούμε και δεν προλάβουμε να βάλουμε το χέρι μας; Κάτι όχι συνηθισμένο την καλοκαιρινή περίοδο βέβαια. Ωστόσο, για μερικές ημέρες ακόμη που κρατούν οι αλλεργίες της άνοιξης είναι απαραίτητη.
Χρειάζεται για να μην εισπνέουμε τα αερολύματα από τις ανάσες των διπλανών μας όταν βρισκόμαστε σε κλειστό περιβάλλον; Διότι όταν έξω έχει παγωνιά, το χνώτο μας φαίνεται και το καταλαβαίνουμε, το ίδιο συμβαίνει και το καλοκαίρι και ας μην το βλέπουμε. Αυτό υπάρχει.
Οι απλές νοσοκομειακές μάσκες έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν μόνο κατά 5% από τη μετάδοση του κορονοϊού τον γενικό πληθυσμό ως μέτρο προστασίας της καθημερινότητα. Επιπλέον, όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο κ. Τσιόδρας, θέλει ειδική εκπαίδευση για να βάλεις και να βγάλεις σωστά τη μάσκα. Διότι αν το κάνουμε λάθος, ό,τι έχει κολλήσει πάνω της, υπάρχει περίπτωση να μας μολύνει.
Και μπορεί να βλέπουμε συχνά τους πολίτες στις χώρες τις Ασίας να τις φορούν, αλλά είναι εκπαιδευμένοι και μπορούν να τις χειρίζονται σωστά. Και όπως ανακοινώθηκε θα πρέπει σε κλειστούς χώρους όλοι να φοράμε μάσκα.
Και οι εργαζόμενοι θα φορούν την ίδια για οκτώ ώρες; Πόσες μάσκες μπορεί να έχει μαζί του για παράδειγμα ένας πωλητής; Θα πρέπει να πιεί καφέ, να φάει, να πιεί νερό. Να πάρει μία ανάσα αφού εξυπηρετήσει πέντε πελάτες. Αφού δεν μπορεί να βγάλει και να ξαναβάλει τη μάσκα, αλλά θα πρέπει αφότου τη βγάλει να την πλύνει για να την φορέσει ξανά, χρειάζεται τουλάχιστον έξι μάσκες την ημέρα.
Τι μάσκες όμως; Πόσο πιο προστατευτικές μπορεί να είναι αυτές του ποδηλάτη σε σχέση με μία αυτοσχέδια μάσκα ή μία ακριβή από οίκο μόδας υψηλής ραπτικής;
Οι μάσκες που παρέχουν τη μεγαλύτερη προστασία είναι οι N95. Ωστόσο, είναι μόνο για επαγγελματίες υγείας που έρχονται άμεσα σε επαφή με περιστατικά με μεταδοτικά νοσήματα. Γι’ αυτό τις αφήνουμε στην άκρη.
Μάσκα ποδηλάτη
Σε μία εποχή που φοβόμασταν ότι θα πεθάνουμε από την ατμοσφαιρική ρύπανση «άνθησαν» οι μάσκες καθαρισμού αέρα από νεοπρένιο, το υλικό που κατασκευάζονται οι στολές δυτών και αστροναυτών.
Ουδείς γνωρίζει αν αυτές οι μάσκες προστατεύουν από τον κορονοϊό, αλλά κάτι θα κάνουν τα φίλτρα τους, γράφει η βρετανική Telegraph. Επίσης χρειάζονται τακτικό πλύσιμο όπως όλες οι μάσκες που δεν είναι μίας χρήσεως.
Αυτοσχέδιες μάσκες
Το καλύτερο υλικό που μπορούμε να βρούμε μέσα στο σπίτι για να κατασκευάσουμε μάσκα είναι οι σακούλες της ηλεκτρικής σκούπας. Με στρώσεις από βαμβάκι, λινό και μετάξι στην επιφάνειά τους, έχει βρεθεί από την Αρχή Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας ότι είναι αποτελεσματική στην κατακράτηση ιών και βακτηρίων που προέρχονται από τα αερολύματα των γύρω μας.
Για το απλό ύφασμα, δεν έχει γίνει γνωστό τι προστασία μπορεί να παρέχει. Και πάλι τι είδους ύφασμα; Μετάξι που μπορεί να γλιστράει, βαμβάκι που θα μας ζεσταίνει; Συνθετικό που θα ιδρώνουμε; Επιστημονικές απαντήσεις δεν υπάρχουν ούτε γι΄αυτήν την κατηγορία.
Μπαντάνα και μαντίλι
Η καθηγήτρια πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας Τρίσα Γκρίνχαλγκ από τη Βρετανία δημιούργησε τη δική της μάσκα από μία μπαντάνα και ένα μαντήλι διπλωμένο από μέσα, το οποίο καλύπτει μύτη και στόμα.
«Αδιάβροχο, αποστειρωμένο και στεγνό», δηλώνει η ίδια στην Telegraph και είναι άξιο απορίας πώς μπορεί μία μπαντάνα και ένα μαντήλι από ύφασμα να είναι αδιάβροχα και επιπλέον να επιτρέπουν και την επαρκή είσοδο και έξοδο του αέρα από τη μύτη και το στόμα.