Η Αβερι Μπίσοπ στέφθηκε πέρυσι Μις Τέξας· πτυχιούχος Νομικής, επιχειρηματίας, σύμβουλος μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μαχητική influencer (με 850.000 ακολούθους στο TikTok, 82.400 ακολούθους στο Instagram και 66.500 εγγεγραμμένους στο κανάλι της στο Youtube), η Μπίσοπ είναι η πρώτη Ασιάτισσα Αμερικανίδα στα 85 χρόνια του θεσμού των καλλιστείων στην Πολιτεία του Τέξας.
Πέρυσι, την ημέρα που ένας 18χρονος σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλους σε ένα δημοτικό σχολείο στο Ουβάλντε του Τέξας βυθίζοντας για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ στον εφιάλτη των επιθέσεων με πυροβόλα όπλα μέσα σε σχολεία, η Αβερι Μπίσοπ δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok, όπου έλεγε κλαίγοντας: «Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν συνέχεια και τίποτα δεν αλλάζει».
Οταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την ιστορική απόφαση του 1973, που διασφάλιζε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, και ακολούθως η Πολιτεία καταγωγής της επανέφερε νόμο κατά των αμβλώσεων του 1925, δήλωσε: «Οταν ζεις στο Τέξας και το μόνο που θα ήθελες είναι ένα καυτό κοριτσίστικο καλοκαίρι, αλλά τώρα έχεις ένα καλοκαίρι “χωρίς αναπαραγωγικά δικαιώματα”».
Τον Μάρτιο έκανε, και πάλι στο TikTok, μια ανάρτηση όπου αναφερόταν στην ανάγκη για ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, θρηνώντας ταυτόχρονα την 50ή επέτειο της Ρόου εναντίον Ουέιντ, της απόφασης-ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που εγκαταλείφθηκε. Και τον Μάιο δημοσίευσε βίντεο όπου επισήμαινε την ανάγκη για οικονομικά προσιτή φροντίδα υγείας και αναπαραγωγής.
Το γεγονός ότι η Αβερι Μπίσοπ εκφράζει τις φιλελεύθερες απόψεις της για τα φυλετικά ζητήματα, τις αμβλώσεις, τη μετανάστευση, την ψήφο, τους γάμους ομοφυλόφιλων, τους πυροβολισμούς στα σχολεία και την ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση –η οποία δεν είναι υποχρεωτική στα δημόσια σχολεία του Τέξας– μπορεί να μην εκπλήσσει, αν λάβουμε υπόψη ότι είναι 26 ετών, γράφει στην εφημερίδα Washington Post η Μόλι Χάνεσι-Φισκ.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι η Μπίσοπ μίλησε ανοικτά, τόσο ως διαγωνιζόμενη στα καλλιστεία όσο και ως Μις Τέξας. Οι εστεμμένες των καλλιστείων είναι συνήθως απολιτικές γυναίκες, όχι όμως και η Μπίσοπ. Ως «βασίλισσα της ομορφιάς» αξιοποίησε τον τίτλο της για να αντιπαρατεθεί δημόσια στις ακροδεξιές πολιτικές που υποστηρίζονται από τους λευκούς ηγέτες του Τέξας.
Οσα υποστηρίζει –ποικιλομορφία και συμπερίληψη– αντιπροσωπεύουν πολλά από όσα το Τέξας έχει θέσει εκτός νόμου. Μόνο τον Ιούνιο, ο συντηρητικός κυβερνήτης της Πολιτείας, Γκρεγκ Αμποτ, υπέγραψε νόμους που απαγορεύουν τα βιβλία με «σεξουαλικό περιεχόμενο» σε δημόσια σχολεία, τα drag shows και την περίθαλψη για αλλαγή φύλου για τους νέους.
H Μπίσοπ, εν τω μεταξύ, έχει γίνει σύμβολο ασκώντας πιέσεις στη συντηρητική ηγεσία της πατρίδας της, μια Πολιτεία που διαφοροποιείται γρήγορα, με αλλαγές που μεταβάλλουν πόλεις, αγροτικές περιοχές και πολιτικές συμμαχίες, αν όχι και την ίδια την ηγεσία της.
Στο Οστιν η Μις Τέξας συναντήθηκε με ρεπουμπλικανούς ηγέτες για να τους μιλήσει για τις ανάγκες της Πολιτείας. Πίεσε τους νομοθέτες του Βόρειου Τέξας κατά του νομοσχεδίου για την απαγόρευση των προγραμμάτων ποικιλομορφίας και συμπερίληψης στα κολέγια, εξηγώντας πώς είχε ωφεληθεί η ίδια από αυτά.
Το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς νομοθετικό σώμα πέρασε τελικά το μέτρο, ωστόσο η Μπίσοπ διαισθάνεται ότι υπάρχει πρόοδος: «Το να μας προσέξουν είναι το πρώτο βήμα για να κάνουμε πολλές αλλαγές» είπε σε συνέντευξή της στην Washington Post.
Για την Μπίσοπ, το να στεφθεί Μις Τέξας –ένας ρόλος που τέλειωσε την 1η Ιουλίου– σήμανε όχι μόνο την ανάδειξή της σε σύμβολο για τους νεότερους και λιγότερο ορατούς κατοίκους της Πολιτείας, αλλά και μια διαρκή αμφισβήτηση του στέμματός της. Πολλοί Τεξανοί τής λένε ότι εκπλήσσονται που κέρδισε ή ότι δεν μπορεί να είναι Μις Τέξας γιατί δεν είναι ξανθιά. Συχνά, λέει, ηλικιωμένοι λευκοί Τεξανοί τη ρωτούσαν: «Είσαι πραγματικά Μις Τέξας;»
Σε πρόσφατη επίσκεψή της στο Φέρφιλντ, μια μικρή πόλη περίπου 145 χλμ. νότια του Ντάλας, όπου ζει πλέον, μια υπάλληλος της τράπεζας τη χαιρέτησε με μια γνώριμη ερώτηση: «Από πού είσαι;». «Γεννήθηκα στο ΜακΚίνεϊ» απάντησε η Μπίσοπ και η λευκή γυναίκα παρατήρησε: «Αρα είσαι πραγματικά Τεξανή!»
Η πρώτη φορά που άκουσε κάτι τέτοιο ήταν αμέσως μετά τη στέψη της. Η Μπίσοπ ένιωσε προσβεβλημένη και άρχισε να απαντά με φράσεις όπως «Συγγνώμη, πώς τολμάτε;» ή «Δούλεψα πολύ σκληρά. Το κέρδισα νόμιμα. Είμαι εδώ για να υπηρετήσω την Πολιτεία». Αλλά αφού της συνέβη μερικές φορές, σκέφτηκε: «Ξέρεις γιατί το κάνουν; Πιθανώς επειδή αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν απλώς την ευκαιρία να δουν σε αυτόν τον χώρο κάποια άλλη σαν εμένα».
Μέχρι το 2004, οι λευκοί κάτοικοι αποτελούσαν πλειονότητα στο Τέξας. Εκτοτε, ο πληθυσμός της Πολιτείας μεγάλωσε χάρη σε έγχρωμους –κυρίως λατίνους–, οι οποίοι έφεραν ποικιλομορφία όχι μόνο σε πόλεις αλλά και σε αγροτικές περιοχές όπως το Φέρφιλντ. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, η Πολιτεία φιλοξενεί πλέον πάνω από 30 εκατ. κατοίκους, από τους οποίους το 40,2% είναι λατίνοι, 39,8% λευκοί, 11,6% μαύροι και 5,1% Ασιάτες. Μάλιστα, οι λατίνοι Τεξανοί αναμένεται να αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες.
Ως μαθήτρια η Αβερι Μπίσοπ ήταν η μόνη Ασιάτισσα στο δημοτικό σχολείο του Πρόσπερ, κοντά στην πατρίδα της, το ΜακΚίνεϊ. Ο πατέρας της ήταν ένας συντηρητικός οδηγός λεωφορείου και η μητέρα της φιλιππινέζα υπηρέτρια, που είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ έχοντας απαντήσει σε αγγελία του Μπίσοπ σε εφημερίδα, με την οποία αναζητούσε σύζυγο.
Μετά το γυμνάσιο, ο 24χρονος αδελφός της Αβερι εντάχθηκε στον αμερικανικό στρατό και της έμαθε πώς να χειρίζεται όπλα. Πήγε στο συντηρητικό Southern Methodist University του Ντάλας και συνέχισε με σπουδές Νομικής. Εκανε την πρακτική της σε ένα δικηγορικό γραφείο στη Νέα Υόρκη και στο γραφείο της αντιπροσώπου του Τέξας στο Κογκρέσο, Σίλα Τζάκσον Λι, στην Ουάσινγκτον. Πάντα, όμως, επέστρεφε στο Τέξας.
Κατά τη διάρκεια των νομικών σπουδών της, ένα αστείο βίντεο της Μπίσοπ στο TikTok που την έδιχνε να μελετά στη βιβλιοθήκη, με το hashtag της πανδημίας #studytalk, έγινε viral, με περισσότερα από 2,7 εκατ. προβολές· έκτοτε έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους στις πλατφόρμες των social media και είναι αναγνωρίσιμη ακόμη και χωρίς το στέμμα της «βασίλισσας της ομορφιάς».
Ως Μις Τέξας ταξίδεψε περισσότερες φορές –και πιο μακριά– από τις προκατόχους της, έχοντας καλύψει πάνω από 112.000 χλμ· μίλησε στο Λας Βέγκας, στο Λος Αντζελες, στη Νέα Υόρκη, στο Κονέκτικατ, στο Οχάιο, στο Ουισκόνσιν, ακόμη και στην Αγγλία, απευθυνόμενη σε φοιτητές της Οξφόρδης και σε μέλη της Εθνικής Ενωσης Κτηνοτρόφων. Εχει «γράψει» περισσότερα από 72.000 χλμ. σε όλο το Τέξας, γνωρίζοντας έτσι μια Πολιτεία που μοιάζει περισσότερο σε εκείνη παρά στην πολιτική ηγεσία της.
«Είναι ηρωίδα» λέει στην Washington Post η Οτομ Κάιζερ, εκπρόσωπος της Planned Parenthood of Greater Texas, που παρακολουθεί τις αναρτήσεις της Μπίσοπ. «Είναι τεράστιο πράγμα το να το εκπροσωπείς με τόση γενναιότητα» προσθέτει για τη νεαρή καλλονή, που η εκλογή της προκάλεσε διαμάχες από την πρώτη στιγμή.
«Με μεγάλωσαν να είμαι πολύ ανεξάρτητη και να μη ζητάω βοήθεια, απλώς να συνεχίζω τον δρόμο μου και να χαράζω αυτό το μονοπάτι για τον εαυτό μου χωρίς να στηρίζομαι σε κανέναν άλλο» είπε η Μπίσοπ στην Washington Post. Αλλά ως Μις Τέξας, συνέχισε, έμαθε να βασίζεται σε ένα δίκτυο για να πετυχαίνει πράγματα.
Πράγματι, οι αξιωματούχοι ενός –μέχρι τότε απολιτικού– διαγωνισμού, είπε, τήρησαν την υπόσχεσή τους να την υποστηρίξουν, καθώς ταξίδεψε σε περίπου 250 σχολεία, κυρίως λύκεια, για να συζητήσει με τους μαθητές τη διαφορετικότητα και την ταυτότητα φύλου. Ανησύχησε όταν κλήθηκε από τους διοργανωτές. Της είπαν, όμως, ότι δεν αμφισβητούσαν τις αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί είναι προσωπικές· το ενδιαφέρον τους είχε να κάνει με το τι έλεγε η Μπίσοπ στους μαθητές.
Η Μις Τέξας, η οποία είχε ήδη μιλήσει σε πολλά σχολεία, τους διαβεβαίωσε ότι δεν αποκαλούσε τους μαθητές ρατσιστές, λέγοντάς τους πράγματα όπως «οι λευκοί είναι κακοί» ή «οι λευκοί μεταχειρίζονται άσχημα τους μαύρους». Αντίθετα, είπε, δίδασκε «τη θεμελιώδη σημασία του να είναι κάποιος ευγενικός σε ανθρώπους που φαίνονται διαφορετικοί από αυτόν».
Στόχος η διαφορετικότητα και η ένταξη
«Μιλάω για τη διαφορετικότητα και την ένταξη», τους είπε, «αλλά το κάνω με τον δικό μου τρόπο». Και η διευθύντρια των καλλιστείων του Τέξας, Τζαν Μίτσελ, συμφώνησε: «Οι νέες γυναίκες είναι απλώς διαφορετικές τώρα. Είναι πιο ειλικρινείς» είπε στην Washington Post, τονίζοντας: «Αυτός είναι ο στόχος μας: Να έχουμε κορίτσια που εκφράζονται».
Η Μπίσοπ επισήμανε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια επισκέψεών της σε γυμνάσια οι μαθητές ανέφεραν συχνά την LGBTQ κοινότητα όταν τους ζητούσε να σηκώσουν το χέρι τους για κοινότητες με τις οποίες ταυτίστηκαν: «Θα δούμε ένα εντελώς διαφορετικό Τέξας την επόμενη δεκαετία σε σύγκριση με αυτό που έχουμε τώρα» υπογράμμισε.
Η πρώην «βασίλισσα της ομορφιάς» λατρεύει οτιδήποτε έχει σχέση με το Τέξας, από τις βάφλες στο σχήμα της Πολιτείας και τον σκληροτράχηλο ατομικισμό μέχρι τις καουμπόικες μπότες της, που τις φοράει παντού. Θέλει απλώς να δει το Τέξας που αγαπά να εξελίσσεται, είπε, συγχωνεύοντας το παλιό με το νέο.
Στον ελεύθερο χρόνο της υπηρετεί στο Συμβούλιο Κατά του Μίσους του δημάρχου του Ντάλας, ενώ πρωταγωνίστησε και στην παράσταση «Μις Σαϊγκόν» στο μουσικό θέατρο «Casa Mañana» του Φορτ Γουόρθ πλάι στον Λου Ντάιαμοντ Φίλιπς, έναν ηθοποιό που γεννήθηκε στις Φιλιππίνες και μεγάλωσε στο Τέξας.
«Μεγάλωσα σε μια πολύ μικρή πόλη, όπως το Φέρφιλντ» είπε η Μπίσοπ. «Δεν έβλεπα κανέναν που να μου μοιάζει. Κοιταζόμουν στον καθρέφτη και πίστευα ότι η επίπεδη μύτη μου και τα μάτια μου ήταν πραγματικά άσχημα και ντρεπόμουν πολύ για την καταγωγή μου» εξομολογήθηκε σε κοριτσάκια που είχαν συγκεντρωθεί στο Φέρφιλντ για να την ακούσουν, εξηγώντας τους πώς έμαθε να αγαπά τον εαυτό της.
«Θέλω να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τη σημασία της όλο και περισσότερης αγάπης, όχι μόνο για εσάς και για αυτό που σας κάνει ξεχωριστές, αλλά και για το πώς μεγαλώνουν οι άλλοι στην κοινότητά σας», τους τόνισε, δίνοντας ελπίδα στα παιδιά. «Λατρεύω το μήνυμά σας» είπε στην Μπίσοπ η Μπρέντα Πέιτ, εκτελεστική διευθύντρια του Εμπορικού Επιμελητηρίου της πόλης, «και μου άρεσε που αυτά τα κορίτσια το άκουσαν».
Αν και πολλοί βλέπουν μόνο την εκδοχή του Τέξας που παρουσιάζεται σε πολιτικά μηνύματα όπως «Guns, Knives and Ammo» («Οπλα, Μαχαίρια και Πυρομαχικά») και «Make Texas a Country Again» («Κάντε το Τέξας Χώρα Ξανά»), η Μπίσοπ πιστεύει ότι οι νεαροί Τεξανοί είναι πιο ανοιχτόμυαλοι και οι απόψεις τους εξελίσσονται μέσα από συζητήσεις όπως αυτές που έκανε η ίδια σε ολόκληρη την Πολιτεία– όπου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι κάτοικοι αντιτίθενται στις θέσεις των κρατικών νομοθετών που υπερασπίζονται τα όπλα ενώ απαγορεύουν ορισμένα σχολικά βιβλία και τις αμβλώσεις.
Ο χρόνος της ως Μις Τέξας μπορεί να ήταν μόνο η αρχή της καμπάνιας της εναντίον όσων βρίσκονται τώρα στην εξουσία. Τα επόμενα χρόνια η Αβερι Μπίσοπ ελπίζει να θέσει υποψηφιότητα για μια θέση στο νομοθετικό σώμα της Πολιτείας. «Μας έχουν ωθήσει κυριολεκτικά στα άκρα» είπε μιλώντας εκ μέρους των νεαρών Τεξανών, και προσέθεσε: «Είμαστε εξοπλισμένοι και έτοιμοι. Απλώς περιμένουμε την [κατάλληλη] στιγμή που θα αμφισβητηθούν αυτά τα άτομα».
Η κατάσταση αλλάζει συνεχώς και προς το παρόν εκείνη προσπαθεί να κάνει όσο πιο γρήγορα γίνεται ορατές τις μεταβολές της. Στο μεταξύ, νέα Μις Τέξας στέφθηκε το Σάββατο η Ελι Μπρόου από την κομητεία του Τάραντ. Είναι η τέταρτη μαύρη Μις Τέξας στην ιστορία της διοργάνωσης και ως στόχο της δηλώνει την ενοποίηση της αστυνομίας με την κοινότητα: «Εχουμε διχαστεί για πάρα πολύ καιρό» δήλωσε.
Προηγουμένως, η Αβερι Μπίσοπ είχε πραγματοποιήσει διαδικτυακά μαθήματα για να στρατολογήσει και να εκπαιδεύσει 85 διαγωνιζόμενες. Τελικά, 13 έφθασαν στον τελικό για τον τίτλο της Μις Τέξας 2023, 12 έγχρωμες και μία ομοφυλόφιλη. Μάζεψε επίσης χρήματα για να καλύψει το τέλος εισόδου των 75 δολαρίων για 15 από αυτές: «Πρέπει να σκέφτεσαι τους ανθρώπους που έρχονται μετά από σένα» εξήγησε στη Μόλι Χάνεσι-Φισκ της Washington Post.