Η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που παρατάθηκε στις έξι μέρες, αποτέλεσε μια μικρή ανάσα μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγωνία και θρήνο που μυρίζει ακόμα μπαρούτι. Εφερε χαρά και ανακούφιση στις οικογένειες των δεκάδων ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν και παρέτεινε την αγωνία πολύ περισσότερων, που αγωνιούν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα καθώς παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.
Στη Γάζα, μετά το λουτρό αίματος από τους βομβαρδισμούς και την εισβολή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), οι παλαιστίνιοι πολίτες που υπέστησαν τον τρόμο του πολέμου και τις απώλειες των δικών τους ανθρώπων (ακόμη και μικρών παιδιών) βγήκαν από τα υπόγεια καταφύγια ψάχνοντας, όπως γράφει ο Economist, «τρόφιμα και καύσιμα, αγνοούμενους συγγενείς και ό,τι απέμεινε από τα σπίτια τους (…) Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι που επέστρεψαν στα σπίτια τους βρήκαν μόνο ερείπια».
Ολοι γνωρίζουν ότι η ανάπαυλα στη φρίκη του πολέμου θα είναι βραχύβια. Πριν καν αρχίσει η εκεχειρία, ισραηλινοί στρατιωτικοί μετέφεραν ανεπισήμως σε μέσα ενημέρωσης την ανησυχία τους ότι η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στη Χαμάς να ανασυνταχθεί. Οπως ανέφεραν οι Times του Λονδίνου (21/11), μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας του Ισραήλ έλεγαν ότι η τρομοκρατική οργάνωση χρησιμοποιεί τους ομήρους έτσι ώστε να ορίζει η ίδια το χρονοδιάγραμμα του πολέμου. Να προγραμματίζει δηλαδή τις παύσεις που θα τη βοηθούν να αναδιοργανώσει τον τρόπο που αμύνεται.
Αλλες προσεγγίσεις, όπως εκείνη του στρατιωτικού αναλυτή Ντόμινικ Νίκολς στη βρετανική Telegraph, παρουσίαζαν την τακτική του ανταρτοπόλεμου που δείχνει να ακολουθεί ως τώρα η τρομοκρατική οργάνωση. Θύμιζε ότι πριν από τις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς διέθετε περίπου 30.000 ενόπλους στη Λωρίδα και σημείωνε ότι οι IDF δεν αντιμετώπισαν την αντίσταση που περίμεναν στη βόρεια Γάζα. Το συμπέρασμα ήταν ότι η Χαμάς έχει τη δυνατότητα να υποχωρεί όταν κρίνεται απαραίτητο μέσα από τις υπόγειες σήραγγες, δίνοντας χώρο στις προελαύνουσες ισραηλινές δυνάμεις. Και ότι αν οι τρομοκράτες της έχουν αναμειχθεί με το πλήθος στη νότια Γάζα, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τους Ισραηλινούς.
Κάπως έτσι φθάνουμε στην ανάλυση του Economist για την επόμενη μέρα μετά την εκεχειρία. Η βρετανική επιθεώρηση διαπιστώνει και αυτή ότι η εκεχειρία δίνει χρόνο στους διοικητές της Χαμάς να ανασυνταχθούν, «τόσο για να επιτεθούν στα ισραηλινά στρατεύματα που σταθμεύουν στο βόρειο τμήμα της Γάζας όσο και για να υπερασπιστούν το νότιο τμήμα, όπου ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει μεγάλη εισβολή».
Οι δυνάμεις του Ισραήλ, από την πλευρά τους, θα συνεχίσουν να ελέγχουν κάθε σημείο στα ερείπια της βόρειας Γάζας ψάχνοντας για εισόδους στα τούνελ και εκτοξευτές ρουκετών της τρομοκρατικής οργάνωσης. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η φάση, σειρά θα έχουν οι τελικές αποφάσεις τους για το πώς θα προχωρήσουν προς τον Νότο.
Οπως τονίζει ο Economist, στη νότια Γάζα οι διοικητές των IDF δεν μπορούν εύκολα να στείλουν τεθωρακισμένες μονάδες για να ελέγξουν ολόκληρη την περιοχή, όπως έκαναν στον Βορρά. Πρόκειται για ένα τμήμα τόσο πυκνοκατοικημένο όπου, όπως ανέφερε και o Νίκολς στην Telegraph, ενδέχεται να κινούνται –χωρίς να το γνωρίζουν– δίπλα σε τρομοκράτες που παριστάνουν τους άοπλους κατοίκους.
Με δεδομένο ότι στους κατοίκους της νότιας Γάζας έχουν προστεθεί και οι άμαχοι που εκτοπίστηκαν από τον Βορρά, η βρετανική επιθεώρηση εκτιμά ότι οι IDF θα κινηθούν τμηματικά. Ξεκινώντας πιθανώς με την κεντρική πόλη Χαν Γιουνίς, θα προσπαθήσουν να αναγκάσουν τους κατοίκους της Γάζας να εισέλθουν σε μια καθορισμένη ανθρωπιστική ζώνη κοντά στην ακτή.
«Αυτό το σχέδιο, όμως, είναι γεμάτο κινδύνους. Οι άμαχοι θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στο να συνωστιστούν σε μια έρημη λωρίδα της παραλίας και το να κρυφτούν στα σπίτια τους ή σε πρόχειρα καταφύγια. Και τα δύο θα μπορούσαν να έχουν τρομακτικά αποτελέσματα» τονίζει ο Economist.
Η μάχη σε πυκνοκατοικημένες περιοχές χωρίς βαριά θωράκιση από την πλευρά του επιτιθέμενου θα είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τα ισραηλινά στρατεύματα. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η δύναμη της Χαμάς, καθώς οι περισσότεροι ένοπλοι εκτιμάται ότι κρύβονται σε σήραγγες.
Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι εκατοντάδες τρομοκράτες της Χαμάς έχουν σκοτωθεί σε ανταλλαγές πυρών και ότι έχει ακυρώσει την αποτελεσματικότητα 10 εκ των 24 ταγμάτων της. Την Κυριακή (26/11) η Χαμάς ανακοίνωσε τη δολοφονία τεσσάρων στρατιωτικών διοικητών της στη Λωρίδα της Γάζας από τις δυνάμεις του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της ταξιαρχίας της Βόρειας Γάζας, Αχμάντ Αλ Γκαντούρ. Ο τελευταίος υπήρξε μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου της οργάνωσης και επικεφαλής μίας από τις πέντε περιφερειακές διοικήσεις της.
Κυκλοφορούν επίσης αναφορές για τη δυσαρέσκεια που έχει αρχίσει να προκαλείται στις τάξεις της Χαμάς, ιδίως μεταξύ των μελών της που έχουν αναπτυχθεί στον κατεστραμμένο Βορρά, όπου οι συνθήκες είναι ζοφερές. «Παρά ταύτα, η Χαμάς δεν είναι καθόλου έτοιμη να παραδοθεί και αναμφίβολα θα πολεμήσει πιο σκληρά στον Νότο» συνεχίζει η βρετανική επιθεώρηση.
Νευρικότητα στην Ουάσινγκτον
Στη συνέχεια, εστιάζει στην οπτική της Ουάσινκτον και του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Εχω ενθαρρύνει τον πρωθυπουργό (σ.σ.: του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου) να επικεντρωθεί στην προσπάθεια να μειώσει τον αριθμό των θυμάτων, ενώ προσπαθεί να εξαλείψει τη Χαμάς, που είναι ένας θεμιτός στόχος» δήλωσε την πρώτη μέρα της εκεχειρίας ο Μπάιντεν. «Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο και δεν ξέρω πόσος χρόνος θα χρειαστεί» πρόσθεσε.
«Η Αμερική θα ήθελε το Ισραήλ να αναβάλει την εκστρατεία του στον Νότο, ειδικά από τη στιγμή που ο Νετανιάχου δεν έχει κανένα σχέδιο για το τι θα συμβεί στη Γάζα μετά τον πόλεμο. Μπορεί να παροτρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει την επίθεσή του στον Βορρά και να κρατήσει τον Νότο σφραγισμένο προς το παρόν, με μια διευρυμένη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Αιγύπτου» σημειώνει ο Economist.
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, θα επισκεφθεί ξανά την περιοχή τις προσεχείς ημέρες. Θα είναι η τρίτη φορά από την έναρξη του πολέμου. «Θα υπογραμμίσει την ανάγκη να συνεχιστεί η αυξημένη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων και να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων της Γάζας» ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την επικείμενη επίσκεψη.
«Αν οι ΗΠΑ πιέσουν το Ισραήλ να συγκρατηθεί» τονίζει η βρετανική επιθεώρηση, θα μπορούσαν να γλιτώσουν τα 2,2 εκατομμύρια των κατοίκων της Γάζας από έναν ακόμη γύρο εχθροπραξιών και εκτοπισμών.