Χάλκινος κοιμώμενος 'Ερως της ελληνιστικής περιόδου, Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης | Metropolitan Museum of Art
Θέματα

Τα μυστικά του ύπνου: Πόσος, πότε, πώς και γιατί

Πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε πραγματικά και γιατί μάς είναι τόσο απαραίτητος; Μπορούμε να κοιμόμαστε σπαστά; Τι επιπτώσεις έχει στην παγκόσμια οικονομία η στέρηση του ύπνου και ποια είναι η τελευταία τάση για την αντιμετώπισή της;
Κική Τριανταφύλλη

Αν και οι θεραπευτικές ιδιότητες του ύπνου «επιπλέοντας» είναι γνωστές τουλάχιστον από τα μέσα του 1800 –η πρώτη αναφορά χρονολογείται πριν από 3.000 χρόνια- εφευρέτης του σύγχρονου στρώματος νερού στο οποίο κοιμούνται δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θεωρείται ο Χολ. Τη δεκαετία του ’70 στις ΗΠΑ, τα στρώματα νερού –πουλιόντουσαν σε δισκάδικα της εποχής πλάι σε LP των Cream και ινδικά στικ σανδαλόξυλου- αγαπήθηκαν πολύ από τους φοιτητές αν και σε μερικές φοιτητικές εστίες είχαν απαγορευτεί εξαιτίας των διαρροών.

Πολυφασικός ύπνος

Ο νυχτερινός ύπνος είναι κάτι που αρχίσαμε να κάνουμε τους τελευταίους αιώνες. Παλιότερα, οι άνθρωποι κοιμόντουσαν σπαστά. Εκτός της μεσημεριανής σιέστα –ύπνος δύο φάσεων- υπάρχει και ο πολυφασικός ύπνος με στόχο τη μείωση του συνολικού ύπνου, που όμως δεν θεωρείται υγιής συνήθεια. Λέγεται ότι ήταν ένα μοντέλο ύπνου που συνήθιζαν διάνοιες όπως ο Ναπολέων, ο Τέσλα και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι –υποτίθεται ότι κοιμόταν για 15 λεπτά κάθε τέσσερις ώρες- ώστε μειώνοντας τον συνολικό χρόνο ύπνου να εξοικονομούν ώρες καθημερινά για δημιουργική δουλειά. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν αρκετά αξιόπιστα στοιχεία.

Ένας δημοσιογράφος του Quartz το δοκίμασε για έναν ολόκληρο χρόνο. Τα κατάφερε αν και δεν είναι εύκολο αφού όπως λέει, στις ημέρες μας, χρειάζεται κίνητρο για κάτι τέτοιο.

Εφιάλτες

Ο πολύς ύπνος, πάντως, δεν κάνει καλό. Γιατί; Άνθρωποι που ανέφεραν χρόνο ύπνου περισσότερο από εννέα ώρες τη νύχτα ήταν πιο πιθανό να έχουν εφιάλτες, σύμφωνα με μια μελέτη της Οξφόρδης.

Τα μυστικά του καλού ύπνου

Τελικά πώς μπορεί κανείς να κοιμηθεί σαν πουλάκι; Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες, τον καλύτερο ύπνο κάνουν τα βράδια οι άνθρωποι που έχουν σκοπό στη ζωή τους. Υπάρχουν, όμως, και κάποια τεχνάσματα που μας βοηθούν να κοιμόμαστε καλύτερα. Δείτε τα εδώ.