Μελάνια Τραμπ και πριγκίπισσα Νταϊάνα σε επίσκεψή τους στις Πυραμίδες της Αιγύπτου, το 2018 και 1992 αντίστοιχα | CreativeProtagon/Reuters
Θέματα

Μελάνια Τραμπ, η καρικατούρα της Νταϊάνα

Προσπαθώντας να φτιάξει την ταυτότητά της μιμούμενη το στυλ εμβληματικών γυναικών που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο, το μόνο που καταφέρνει η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ είναι να γίνεται η αρνητική τους εκδοχή, κάτι σαν τον Μπιζάρο, τον «κακό» κλώνο του Σούπερμαν
Protagon Team

Ο Μπιζάρο είναι ένας πολύ «κακός» κλώνος του Σούπερμαν, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1958 στο Superboy και στη συνέχεια απεικονίστηκε συχνά στα κόμικς ως ανταγωνιστής του. Και να που τώρα ο Κιθ Ντίας στο Medium παρομοιάζει την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ με τον Μπιζάρο… Γιατί; Μα διότι η Μελάνια Τραμπ έχει αντιγράψει πολλές διάσημες γυναίκες, από την Τζάκι Κένεντι μέχρι τη Νταϊάνα και τη Μισέλ Ομπάμα, σε μια προσπάθεια να βρει το δικό της στυλ. Μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει, έχει όμως δημιουργήσει τον δικό της «Μπιζάρο» κόσμο.

Μισέλ Ομπάμα

Tο απόγευμα της 18ης Ιουλίου 2016, όταν η Μελάνια Τραμπ παρουσιάστηκε επίσημα στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Οχάιο, έδωσε μια ομιλία που περιείχε ατόφια αποσπάσματα από την ομιλία της Πρώτης Κυρίας Μισέλ Ομπάμα στο Συνέδριο των Δημοκρατικών το 2008. Αρχικά, μόλις ο Τύπος εντόπισε τη λογοκλοπή, η ομάδα προεκλογικής εκστρατείας του συζύγου της Ντόναλντ Τραμπ το αρνήθηκε και στη συνέχεια έριξε το βάρος στην υπάλληλο που είχε γράψει την ομιλία.

Με άλλα λόγια, ζήτησαν από το κοινό να πιστέψει ότι ήταν το θύμα και όχι η δράστις της λογοκλοπής. Και το άλλοθι την προστάτευσε μεν από την άμεση ευθύνη, την εξέθεσε, όμως, ως άτομο χωρίς πραγματικό δικό του μήνυμα. Δεν ήταν η Μισέλ Ομπάμα. Ακούστηκε σαν τη Μισέλ Ομπάμα. Ήθελε να εμπνεύσει όπως η Μισέλ Ομπάμα. Αντ’ αυτού, έκανε το αντίθετο. Ήταν χωρίς έμπνευση.

«Η ομιλία της Πρώτης Κυρίας, για κάποιο λόγο, μου θύμισε ότι, στο σύμπαν των DC Comics, υπάρχει ένας πλανήτης σε σχήμα κύβου γνωστός ως “Κόσμος Μπιζάρο” όπου σχεδόν όλα είναι αντίθετα από αυτά που θα έπρεπε να είναι κανονικά στη γη», γράφει ο Κιθ Ντίας στο Medium.

Στον κόσμο του Μπιζάρο το πάνω σημαίνει κάτω. Το μαύρο σημαίνει λευκό. Tο ναι σημαίνει όχι. Και στον δικό μας πραγματικό πλανήτη, εκείνο το βράδυ η Μελάνια Τραμπ ήταν η Μπιζάρο εκδοχή της Μισέλ Ομπάμα. Μάλιστα, δεν έμεινε εκεί. Στη συνέχεια ανέπτυξε μια εντελώς νέα υπερδύναμη: την ικανότητα να αντιγράφει τα αγαπημένα της χαρακτηριστικά πολλών άλλων εμβληματικών γυναικών, που λατρεύονται από το κοινό, και να τα εντάσσει στη δική της εκδοχή Μπιζάρο.

Τζάκι Κένεντι

Είχατε μήπως παρακολουθήσει την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου 2017; Η Μελάνια Τραμπ εμφανίστηκε με ρετρό γαλάζιο φόρεμα και παλτό Ralph Lauren, ζωντανεύοντας το φάντασμα της πρώην Πρώτης Κυρίας Ζακλίν Κένεντι, που είχε φορέσει κάτι παρόμοιο στην ορκωμοσία του συζύγου της τη δεκαετία του 1960. Η μίμηση της κυρίας Τραμπ ήταν τόσο ολοκληρωμένη, που περιλάμβανε ακόμη και τα μακριά γαλάζια γάντια της Τζάκι.

Υπήρχαν φυσικά διαφορές, αλλά όχι αρκετές ώστε να μας ξεγελάσουν για να πιστέψουμε ότι αυτό το στυλ ήταν δικό της. Μάλιστα, η σημερινή Πρώτη Κυρία συνεχίζει έκτοτε να μιμείται ακάθεκτη το υπέροχο στιλ «Jackie-O», θέλοντας να αναπαράγει τη χάρη και την ομορφιά του. Όμως την ημέρα της ορκωμοσίας, τη στιγμή που ο πρόεδρος γύρισε και της χαμογέλασε, παρακολουθήσαμε την έκφρασή της να αλλάζει σε χρόνο dt όταν εκείνος δεν την κοιτούσε (θλίψη – χαμόγελο – κατσούφα και πάλι), πράγμα που έκανε σαφές ότι όλα είναι υποκριτική.

Αυτό, όμως είναι το σήμα κατατεθέν των χαρακτήρων Μπιζάρο. Εμφανίζονται σαν τους πραγματικούς, αλλά υπάρχουν διαφορές, και αν παρατηρήσετε προσεκτικά, θα τις δείτε καθαρά.

Νάνσι Ρίγκαν

Στις 7 Μαΐου 2018, όταν η Πρώτη Κυρία παρουσίασε το «Be Best», την πρωτοβουλία της κατά του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο, για τους λάτρεις του Μπιζάρο ήταν σαν να ακούνε τον αγαπημένο τους χαρακτήρα να σολάρει… Αντε να πεις «Be better». Αλλά «Be Best»; Ελειπε κάτι. Τι; Προφανώς θα έπρεπε να είναι «Be the Best».  Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Το «Be Best» δεν έχει νόημα. Είναι η αποτυχημένη προσπάθεια για ένα πιασάρικο σλόγκαν. Είναι ένα σλόγκαν που θέλει απεγνωσμένα να έχει τον αντίκτυπο της επιτυχημένης καμπάνιας «Just Say No» της Νάνσι Ρίγκαν τη δεκαετία του 1980, η οποία πρόσφερε διάφορους τρόπους για να πουν όχι τα παιδιά στα ναρκωτικά.

Αλλά «Γίνε άριστος» στον μη εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο; Το να είσαι ο καλύτερος στο να μην κάνεις κάτι είναι ένα πολύ παράξενο concept. Ακόμα χειρότερα, η καμπάνια για την καταπολέμηση του εκφοβισμού ακούγεται πολύ ανειλικρινής, δεδομένου ότι ο σύζυγος της Μελάνια Τραμπ είναι ίσως ο πιο παραγωγικός κυβερνονταής του πλανήτη.

(The White House)

Σύμφωνα, λοιπόν, με το κλασικό στυλ του Μπιζάρο, όταν η κυρία Τραμπ συμβουλεύει τον κόσμο να σταματήσει το bulling στο διαδίκτυο, οι άνθρωποι θυμούνται ότι ο online εκφοβισμός είναι αποδεκτός στην δική της προεδρική οικογένεια πρότυπο στις ΗΠΑ, λέει ο Ντίας.

Πριγκίπισσα Νταϊάνα

Τον Οκτώβριο του 2018, η Πρώτη Κυρία έκανε το πρώτο της σόλο ταξίδι στο εξωτερικό. Επισκέφτηκε την Αφρική, με στόχο να γνωρίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε ολόκληρη την ήπειρο, μαθαίνοντας ταυτόχρονα την πλούσια ιστορία της. Δύο χρόνια αργότερα μια ανασκόπηση στην κυβερνητική ιστοσελίδα Be Best δείχνει ότι έκανε ακόμη μερικά ταξίδια στο εξωτερικό για τον ίδιο σιωπηρό σκοπό, αλλά ουσιαστικά δεν προέκυψε πραγματική δράση.

Μπορεί, λοιπόν, τα ταξίδια της Μελάνια να θυμίζουν τις αποστολές της αείμνηστης Νταϊάνα σε όλο τον κόσμο, η διαφορά όμως είναι ότι εκείνες είχαν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Όταν η Νταϊάνα επισκέφθηκε την Αφρική, για παράδειγμα, αργότερα, αφού διάβασε για τον υψηλό αριθμό των ακρωτηριασμένων στην Αγκόλα, φρόντισε να υπογραφεί μια συνθήκη από 22 χώρες που συμφώνησαν να απαγορεύσουν τη χρήση των ναρκών ξηράς που προκάλεσαν αυτούς τους τραυματισμούς.

(First Lady Melania Trump/Facebook)

Αντίθετα, το ταξίδι της κυρίας Τραμπ στην Αφρική φαίνεται ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια ευκαιρία για φωτογραφίσεις σε στυλ Νταϊάνα. Ποζάροντας περιτριγυρισμένη από παιδιά και περπατώντας κοντά στις πυραμίδες, οι φωτογραφίες της Μελάνια δεν ήταν παρά μια κούφια υπενθύμιση μιας πραγματικά εμβληματικής μορφής.

(REUTERS/Carlo Allegri)

Τέλος, τι φοράει μια φιγούρα από τον κόσμο του Μπιζάρο όταν κάνει ένα διπλωματικό ταξίδι σε μια ξένη χώρα για να γνωρίσει τον πολιτισμό της; Ως Μπιζάρο πριγκίπισσα Νταϊάνα, λοιπόν, η Μελάνια φόρεσε το καπέλο-κράνος εξερευνητή του 19ου αιώνα, ένα προσβλητικό σύμβολο της αποικιοκρατίας σε ολόκληρη την Αφρική, που έρχεται σε αντίθεση με τον υποτιθέμενο σκοπό του ταξιδιού της. Τόσο απλά.

Μητέρα Τερέζα

Στις αρχές Οκτωβρίου 2020, κυκλοφόρησαν ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ της κυρίας Τραμπ και της Στέφανι Γουίνστον Βόλκοφ. Η πρώην έμπιστη φίλη και επί 15 χρόνια σύμβουλος της Πρώτης Κυρίας έγραψε το βιβλίο «Η Μέλανι κι εγώ» («Melania and me»)  -κυκλοφόρησε πρόσφατα- για να την εκδικηθεί όταν απολύθηκε από τον Λευκό Οίκο. Και  για να έχει αποδείξεις που θα την προστατεύουν είχε φροντίσει να ηχογραφεί κρυφά τις συνομιλίες τους.

Σε αυτές τις κασέτες, μεταξύ άλλων, η Πρώτη Κυρία αποκαλύπτει τα συναισθήματά της για τη μεταχείριση των παιδιών μεταναστών που κρατούνται στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Η κυρία Τραμπ είχε επισκεφθεί τα σύνορα για να δει τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, ενώ υποτίθεται ότι δούλευε επίσης παρασκηνιακά για την ένωσή τους με τους γονείς τους. Και επικρίθηκε από όλους γιατί φορούσε ένα πανωφόρι με το μήνυμα «Δεν με νοιάζει πραγματικά, εσένα;» στην πλάτη.

)REUTERS/Kevin Lamarque)

Γιατί το έκανε αυτό;

Το έκανε αυτό επειδή ήθελε να εμφανιστεί σαν ιεραπόστολος, σαν μια συμπαθητική σύγχρονη Μητέρα Τερέζα, που θέλει να φροντίσει τα παιδιά. Αργότερα στις κασέτες, θρηνεί για το γεγονός ότι στις ειδήσεις ​​δεν δόθηκε έμφαση στις προσπάθειές της να επανενώσει γονείς με παιδιά. Σε αντίθεση με τη Μητέρα Τερέζα, το πιο σημαντικό πράγμα για τη Μελάνια δεν ήταν το έργο αλλά η αναγνώριση που λαχταρούσε. Το χειρότερο από όλα, όμως, ήταν ότι η Μπιζάρο Μητέρα Τερέζα παραδέχτηκε ότι επέλεξε να φορέσει το συγκεκριμένο μπουφάν επειδή της αρέσει να «τρελαίνει τους φιλελεύθερους».

Μπορεί λοιπόν η επιλογή του μπουφάν να αντιφάσκει με τον σκοπό του ταξιδιού, γι’ αυτό ακριβώς το φόρεσε όμως. Και ήταν μια κλασική κίνηση Μπιζάρο, γράφει ο Ντίας.

Τι προκύπτει

«Καθώς σκέφτομαι όλες τις διαφορετικές προσωπικότητες που προσπάθησε να μιμηθεί η κυρία Τραμπ σε μια προσπάθεια να βρει τη δική της ταυτότητα, αρχίζω να συνειδητοποιώ ότι ο σύζυγός της, ο πρόεδρος, αντιμετώπισε μια παρόμοια κρίση ταυτότητας», γράφει ο Κιθ Ντίας στο Medium.

Επί χρόνια, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν χορηγός του Δημοκρατικού κόμματος. Τώρα είναι Ρεπουμπλικανός. Ήταν υπέρ της άμβλωσης. Τώρα είναι εναντίον της. Ήταν υπέρ του ισχυρότερου ελέγχου όπλων. Τώρα είναι ένθερμος υποστηρικτής της δεύτερης τροπολογίας. Ήταν υποστηρικτής της Χίλαρι Κλίντον αλλά μετά δεν ήταν.

Οταν αποφάσισε τελικά να είναι υποψήφιος για την Προεδρία, άλλαξε δημόσια τις πεποιθήσεις και τις συμμαχίες του. Για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο λόγος αλλαγής των θέσεών του είναι προφανής: Είναι ευκαιριακός. Ήξερε ότι με αυτές τις θέσεις απευθύνονταν σε μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων και θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει για να στηρίξει την πολιτική του πορεία.

(First Lady Melania Trump/Facebook)

Ορισμένοι παρατηρητές αναρωτήθηκαν, επίσης, γιατί η Μελάνια παντρεύτηκε τον κατά 24 χρόνια μεγαλύτερό της Ντόναλντ Τραμπ. Είναι γάμος έρωτα ή συμφέροντος; Τι κοινό θα μπορούσαν να έχουν;

Αν σκεφτεί όμως κανείς τις συνεχείς προσπάθειες της Πρώτης Κυρίας να επανεφεύρει τον εαυτό της μέσω της εικόνας άλλων γυναικών, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Και οι δύο είναι πρόθυμοι να παραιτηθούν από οποιοδήποτε μέρος (ή το όλον) του εαυτού τους για την επίτευξη των στόχων τους.

Στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο στόχος είναι η εξουσία και ο πλούτος. Στην περίπτωση της Μελάνια, έχουμε μια εικόνα Μπιζάρο Πρώτης Κυρίας. Προσπαθεί διαρκώς να μοιάζει και να ακούγεται σαν κάποια που ο κόσμος τη θαυμάζει και τη σέβεται. Επειδή, όμως, οι προσπάθειές της είναι επιφανειακές και ρηχές, είναι προφανές ότι τελικά πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο.