Θέματα

Με τι θα μοιάζουμε σε 100 χρόνια; Ο γενναίος καινούργιος κόσμος πλησιάζει

Με φαλλοπλαστικές, εξωσκελετούς, βιονικά μέλη, τακτικές αναβαθμίσεις και εγκεφάλους συνδεδεμένους online, οι ανθρώπινες υπάρξεις του 2118 δεν θα έχουν μεγάλη σχέση με τις σημερινές, ούτε θα πεθαίνουν...
Κική Τριανταφύλλη

Η πρόβλεψη του μέλλοντος είναι στην καλύτερη περίπτωση ένα παιχνίδι για τρελούς. Με την έννοια αυτή στις ημέρες μας διανύουμε μια περίοδο τρέλας: η εποχή μας έχει εκτοξευθεί τόσο πολύ, τεχνολογικά, πολιτικά, οικονομικά, οικολογικά και πνευματικά, ώστε σε 100 χρόνια από τώρα είναι πιθανόν να μην πεθαίνουμε αλλά να απολαμβάνουμε τη ζωή «ντυμένοι» με βιονικούς εξωσκελετούς.

Παρ’ όλα αυτά έρευνες δείχνουν ότι το προσδόκιμο ζωής έχει πάψει να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα στο εγγύς μέλλον αντί για νεότεροι και πιο αθλητικοί, οι περισσότεροι μετά τα 40 τους θα φαίνονται μάλλον πιο γερασμένοι και πιο παχείς. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Προφίλ Υγείας 2017», ενώ το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στη χώρα μας αυξάνεται σταθερά, μειώνεται ο χρόνος που διανύεται με καλή υγεία (κυρίως εξαιτίας του καπνίσματος, της έλλειψης σωματικής άσκησης και της παχυσαρκίας) και η θνησιμότητα οφείλεται στην αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.

Συγκεκριμένα με προσδόκιμο ζωής 81,1 έτη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση, δηλαδή κατά τι πάνω από τον μέσον όρο της ΕΕ (80,6 έτη) με πρώτη την Ισπανία (83 έτη) και τελευταία τη Λιθουανία (74,6 έτη) ενώ η διάρκεια υγιούς ζωής στην ΕΕ, δηλαδή χωρίς να έχει εκδηλωθεί κάποια ασθένεια στη ζωή του ατόμου, κυμαίνεται από 60 έως 73 έτη.

Και ενώ γίνονται διάφορες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, από όλες τις εξελίξεις τα πιο εντυπωσιακά είναι τα επιτεύγματα της τεχνολογίας που επικεντρώνονται στο ανθρώπινο σώμα, γράφει ο Guardian. Βιοτεχνολογικές startups στην Καλιφόρνια μιλούν για προαιρετικό «θάνατο», το Facebook ερευνά τη δυνατότητα τηλεπαθητικής επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών του, σύντομα τα βιονικά άκρα θα ξεπεράσουν σε επιδόσεις τα ανθρώπινα μέλη, ενώ η τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων Crispr-Cas9 θα μας επιτρέπει (θεωρητικά τουλάχιστον) να διορθώσουμε, να αντικαταστήσουμε ή ακόμα και να διαγράψουμε το λανθασμένο DNA με ακρίβεια.

Τι σημαίνει αυτό; Μεταξύ άλλων ότι στο μέλλον θα βλέπουμε τα πράγματα, θα σκεφτόμαστε και θα αισθανόμαστε με ριζικά διαφορετικούς τρόπους από ό,τι σήμερα.

Πόσο έτοιμοι όμως είμαστε να αντιμετωπίσουμε το σώμα μας ως υλικό (hardware) ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή; Προς το παρόν μάλλον όχι, είναι όμως πιθανό να φτάσουμε και εκεί. Πάρτε για παράδειγμα τα τόσο δημοφιλή τατουάζ. Από μια πλευρά μπορεί να είναι μια τάση ελαφρώς ρετρό. Από την άλλη, όμως, δείχνουν τη μεγάλη μας προθυμία να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Μπορεί κανείς να τα δει και ως χειρουργικά σημάδια πριν έρθουν οι πραγματικές βελτιώσεις, γράφει ο Guardian, που ζήτησε από έξι επιστήμονες και στοχαστές να μοιραστούν μαζί μας το όραμά τους για το σώμα τον επόμενο αιώνα.

Στο μέλλον θα βλέπουμε και θα αισθανόμαστε με ριζικά διαφορετικούς τρόπους από ό,τι σήμερα
Βιονικές συσκευές για αναπήρους και υγιείς

Το πρόβλημα με τα τεχνητά μέλη δεν είναι μόνο οικονομικό, αφού η αναπηρία οδηγεί επίσης σε κοινωνικό  στιγματισμό. Ξεχάστε το αυτό. Τα υπερσύγχρονα βιονικά άκρα, που κατασκευάζει η εταιρεία ρομποτικής Open Bionics, είναι υπέρκομψα και λειτουργικά: «Θέλαμε τα παιδιά να επιδεικνύουν το νέο βιονικό χέρι τους στο σχολείο κάνοντας τους φίλους τους να ζηλεύουν», δηλαδή να προσφέρουν μια εμπειρία ακριβώς αντίθετη από εκείνη που βίωναν παλιότερα ακρωτηριασμένοι άνθρωποι με έναν γάντζο στη θέση του χεριού ή με ένα ψεύτικο χέρι με μηδενική λειτουργικότητα, λέει η Σαμάνθα Πέιν, συνιδρύτρια και επικεφαλής της εταιρείας που ιδρύθηκε το 2014 στο Μπρίστολ.

Τα ζηλεύουν ακόμη και αρτιμελείς. «Στα social media πολλοί άνθρωποι λένε ότι μπαίνουν στον πειρασμό να αντικαταστήσουν τα υγιή άκρα τους με βιονικά» λέει η Πέιν. Παραδέχεται, βέβαια ότι είναι «πραγματικά δύσκολο να αναπαραχθούν η δύναμη, η επιδεξιότητα και η αισθητηριακή ανατροφοδότηση του χεριού. Αλλά θα το πετύχουμε. Και τότε τι θα μπορούσε να σταματήσει τους ανθρώπους που θα ήθελαν να αλλάξουν τα άκρα τους;» 

Η βρετανίδα ειδικός επισημαίνει ακόμα μια τεράστια πολιτισμική μεταστροφή: «Ακρωτηριασμένοι άνθρωποι ηλικίας 40 ετών και άνω ήθελαν ένα βιονικό χέρι που να θυμίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την πραγματική επιδερμίδα ενώ όλοι οι νεότεροι θέλουν εξαιρετικά εξατομικευμένα χέρια. Έχουμε μετακινηθεί από μια κοινωνία που τιμούσε την αξία της συμμόρφωσης σε μια κοινωνία που δοξάζει την ατομικότητα. Οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να πειραματιστούν με το σώμα τους. Είναι πολύ ανοικτοί».

Η τεχνολογία βιονικών συσκευών εξαφανίζει τα όρια ανάμεσα στις επιδόσεις αναπήρων και αρτιμελών ανθρώπων, θα μπορούσε, λοιπόν, να χρησιμοποιηθεί και από αρτιμελείς ανθρώπους για υψηλότερες επιδόσεις. Ηδη η γερμανική εταιρεία Ottobock, που παράγει προσθετικά άκρα για ιατρική χρήση, κατασκευάζει τώρα μηχανικούς εξωσκελετούς  για τους εργαζόμενους της VW που βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στο εργοστάσιο, ενώ και η Roam Robotics δημιούργησε έναν εξωσκελετό για σκιέρ.

Ακόμη, πριν από μερικά χρόνια, ήταν ελάχιστοι οι άνθρωποι που τοποθετούσαν τσιπάκια στο σώμα τους. Τώρα όμως «υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες, μάλιστα μερικές εταιρείες ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να εμφυτεύουν ηλεκτρονικά μικροτσίπ, έτσι ώστε τα αφεντικά να παρακολουθούν καλύτερα τη ροή εργασίας» λέει o ο Ζόλταν Ιστβαν, φιλόσοφος από την Καλιφόρνια και υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2016 με το κόμμα των τρανσουμανιστών.

Ο Ιστβαν, που έχει εμφυτεύσει στο χέρι του ένα μικροτσίπ, υποστηρίζει ότι «τα εμφυτεύματα είναι ένα μικρό κομμάτι του διανθρώπινου μέλλοντός μας», και ότι η πραγματική επανάσταση θα γίνει μελλοντικά με την αντικατάσταση ακόμη και υγιών άκρων «με ρομποτικά μέλη ελεγχόμενα από τον εγκέφαλο». Ηδη γνωρίζει, όπως λέει, «βιοχακεράδες που σκοπεύουν να ακρωτηριάσουν υγιή άκρα και να τα αντικαταστήσουν με ρομποτικά». Οπως, άλλωστε, αποκαλύπτει το BBC, όλο και περισσότεροι βιοχακεράδες (ερασιτέχνες βιολόγοι) διεξάγουν γενετικά πειράματα στο υπόγειο του σπιτιού τους.

«Αναβάθμιση» σωμάτων σε ειδικά καταστήματα

Οι ουσιαστικές αλλαγές στην υγεία μας θα προκύψουν από τα βιονικά όργανα, υποστηρίζει ο Ζόλταν Ισβαν και μάλλον δεν υπερβάλλει. Ηδη δεκάδες ιατρικές εταιρείες τοποθετούν χειρουργικά σε ανθρώπους ρομποτικές συσκευές που μιμούνται και αντικαθιστούν συγκεκριμένα όργανα, όπως το πάγκρεας, τα μάτια και η καρδιά.

Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, όλα αυτά τα βιολογικά όργανα θα συγχρονίζονται με προσωπικές οδηγίες από το smartphone, επιτρέποντας στους ανθρώπους επιτεύγματα που ποτέ δεν φανταζόντουσαν, όπως το να ανέβουν στο Εβερεστ στα 80 τους ή να κάνουν άγριο σεξ όλη τη νύχτα… «Οι επιδόσεις των βιολογικών οργάνων θα ξεπεραστούν από τα βιονικά τους ομόλογα. Μέχρι το 2030, αναμένω ότι οι άνθρωποι θα πηγαίνουν τακτικά σε “καταστήματα σωμάτων” για αναβαθμίσεις» λέει ο αμερικανός φιλόσοφος.

Διαβάστε στη συνέχεια:
Η αντιγήρανση θα νικήσει τον θάνατο→