Το κβάζαρ J0529-4351 εν δράσει | Υοu Tube
Θέματα

Μαύρη τρύπα που καταπίνει έναν δικό μας Ηλιο κάθε ημέρα!

Την ξέραμε ως J0529-4351, όμως πλέον γνωρίζουμε και τι κάνει: είναι το φωτεινότερο και πιο αδηφάγο κβάζαρ στο μακρινό Σύμπαν
Protagon Team

Επιβεβαιώθηκε ότι στο μακρινό Σύμπαν υπάρχει το φωτεινότερο και πιο αδηφάγο κβάζαρ, δηλαδή ο πυρήνας ενός γαλαξία που τροφοδοτείται από μια γιγάντια μαύρη τρύπα περίπου 17 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του δικού μας Ηλίου. Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια με την ονομασία J0529-4351, όμως η ασύλληπτη ισχύς του επιβεβαιώθηκε από τις παρατηρήσεις του γιγαντιαίου τηλεσκοπίου της Χιλής.

Οι ειδικοί επιστήμονες ανέφεραν στο περιοδικό Nature Astronomy ότι η εν λόγω μαύρη τρύπα είναι αχόρταγη, αφού καθημερινώς «καταβροχθίζει» μάζα ισοδύναμη με έναν δικό μας Ηλιο! «Ανακαλύψαμε ένα αντικείμενο που προηγουμένως δεν είχε αναγνωριστεί ως τέτοιο που όντως είναι. Μάλλον λάμπει περισσότερο καιρό απ’ όσο υπάρχει η ανθρωπότητα. Τώρα όμως το αναγνωρίσαμε ως ένα πολύ μακρινό μας συμπαντικό αντικείμενο» δήλωσε ο Κρίστιαν Γουλφ του Εθνικού Πανεπιστημίου Αυστραλίας.

Ο όρος κβάζαρ χρησιμοποιείται από τους αστρονόμους για να περιγράψει έναν συγκεκριμένο τύπο πολύ ενεργού γαλαξιακού πυρήνα ο οποίος τροφοδοτείται από μια τεράστια μαύρη τρύπα που τραβάει την ύλη προς τον εαυτό της με εκπληκτικό ρυθμό. Η διαδικασία εκπέμπει τεράστια ποσότητα φωτός, τόσο που ακόμη και ένα αντικείμενο τόσο απομακρυσμένο όσο είναι το J0529-4351 είναι ορατό από τα δικά μας όργανα – μόνο που το φως του χρειάστηκε 12 δισεκατομμύρια χρόνια για να φθάσει μέχρις εδώ.

Η φωτεινότητα περιγράφεται ως ισοδύναμη με 500 τρισεκατομμύρια Ηλίους! Ο θερμός δίσκος που παράγει όλο αυτό το φως έχει διάμετρο επτά έτη φωτός. Αυτή είναι περίπου 15.000 φορές η απόσταση από τον Ηλιο έως τον Ποσειδώνα. «Το πλέον ασυνήθιστο είναι η ταχύτητα με την οποία καταβροχθίζει τα πάντα» δήλωσε η Ράτσελ Γουέμπστερ, αστροφυσικός του Πανεπιστημίου Μελβούρνης.