H δούκισσα του Αργκιλ ποζάρει στην πρωτοπόρο φωτογράφο Γιέβοντ Μίντλετον, το 1938 | © National Portrait Gallery / Yevonde: Life and Colour / supported by the CHANEL Culture Fund
Θέματα

Η δούκισσα του Αργκιλ, μια γυναίκα που έζησε σε λάθος εποχή

Το σκάνδαλο που προκλήθηκε το 1963, όταν ο βρετανός δούκας του Αργκιλ παρουσίασε σε δικαστήριο φωτογραφίες της συζύγου του Μάργκαρετ να κάνει σεξ με άλλους άντρες, στοίχισε ακριβά στην δούκισσα -ήταν η αρχή ενός κατήφορου κοινωνικής απομόνωσης και οικονομικής ανέχειας, κάτι που ίσως δεν θα συνέβαινε ποτέ στην εποχή μας
Protagon Team

Η Μάργκαρετ Σουίνι κοιτάζει την κάμερα σε ένα πολύ σπάνιο έγχρωμο πορτρέτο της, στο οποίο φαίνεται να φοράει και ένα πολύ εντυπωσιακό φόρεμα. Είμαστε στο 1938, η Μάργκαρετ είναι η αγαπημένη της βρετανικής υψηλής κοινωνίας και ακόμη η ζωή της φαίνεται ιδανική.

Οι έγχρωμες φωτογραφίες της Μάργκαρετ ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και είναι δεκάδες. Τις τράβηξε η πρωτοπόρος φωτογράφος Γιέβοντ Μίντλετον και θα εκτεθούν στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων στο Λονδίνο, σύμφωνα με τους Times. Σε αυτές, είναι πιο φανερές από ποτέ η ομορφιά και η γοητεία που την έκαναν μια από τις πιο περιζήτητες γυναίκες της εποχής της.

Κανείς δεν μπορούσε τότε να φανταστεί ότι 25 χρόνια αργότερα, το διαζύγιό της από τον 11ο δούκα του Αργκιλ, όχι απλώς θα την έριχνε από το βάθρο, αλλά θα προκαλούσε ένα τεράστιο και αδιανόητο για την εποχή σκάνδαλο.

Κατά τη διάρκεια του διαζυγίου, ο σύζυγός της εμφάνισε στο δικαστήριο και τη δημοσιότητα φωτογραφίες της Μάργκαρετ στις οποίες ήταν ολόγυμνη –φορούσε μόνο τα μαργαριτάρια της– και έκανε σεξ με διάφορους άντρες, των οποίων τα κεφάλια είχαν αφαιρεθεί από τις εικόνες.

Οι ακέφαλοι άντρες, των οποίων η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε τότε, μαθεύτηκε στην πορεία ότι ήταν ο ηθοποιός Ντάγκλας Φέρμπανκς τζούνιορ και ο υπουργός Ντάνκαν Σάντρις. Και πολλοί ακόμη, όχι τόσο διάσημοι.

Πορτρέτο της ηθοποιού Βίβιαν Λι από τη Γιέβοντ εκτίθεται επίσης στην  Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων στο Λονδίνο (© National Portrait Gallery/ Yevonde)

Το σκάνδαλο ξέσπασε το 1963 και ίσως θα ήταν το γνωστότερο του είδους του εάν δεν το είχε επισκιάσει την ίδια χρονιά ένα άλλο, παρόμοιο: το σκάνδαλο Προφιούμο, με πρωταγωνιστές τον ίδιο τον τότε υπουργό Πολέμου της Βρετανίας, το call girl Κριστίν Κίλερ και τον άλλον εραστή της, το ρώσο στρατιωτικό ακόλουθο στο Λονδίνο Γεβγκένι Ιβάνοφ.

Η Μάργκαρετ, εκτός από πολύ όμορφη, ήταν και εξαιρετικά ματαιόδοξη.

Γεννήθηκε το 1912 και ήταν κόρη ενός σκωτσέζου εκατομμυριούχου. Μέχρι 14 ετών έζησε στη Νέα Υόρκη και είχε σύντομα ειδύλλια με τον Αγά Χαν, τον εκατομμυριούχο πιλότο Γκλεν Κίντστον και τον βαρόνο Μαξ Αϊτκεν. Στα 15 της σύναψε ερωτικό δεσμό με τον τότε 18χρονο Ντέιβιντ Νίβεν. Εμεινε έγκυος, αλλά με απαίτηση του πατέρα της, δεν κράτησε το παιδί.

Το 1930, σε ηλικία 18 ετών, έκανε το ντεμπούτο της. Αρραβωνιάστηκε σύντομα τον έβδομο δούκα του Γουόργουικ, Τσαρλς Γκρένβιλ, αλλά τον χώρισε όταν η Μάργκαρετ ερωτεύθηκε τον Τσαρλς Σουίνι, έναν αμερικανό ερασιτέχνη παίκτη του γκολφ.

Η Μάργκαρετ Σουίνι με ένα πολύ εντυπωσιακό φόρεμα σε σπάνιο έγχρωμο πορτρέτο της, το 1938 (© National Portrait Gallery/ Yevonde)

Παντρεύτηκαν το 1933 στο Λονδίνο. Μετά από οκτώ αποβολές, η Μάργκαρετ έκανε μια κόρη και έναν γιο. Με τον Τσαρλς Σουίνι πήραν διαζύγιο το 1947. Η Μάργκαρετ λίγο αργότερα αρραβωνιάστηκε έναν τραπεζίτη, έκανε μια μεγάλη σχέση με έναν επιμελητή του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και αποφάσισε να παντρευτεί τον Ιαν Ντάγκλας Κάμπελ, ενδέκατο δούκα του Αργκιλ, το 1951.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο γάμος τους διαλύθηκε. Ο δούκας υποψιαζόταν ότι η Μάργκαρετ ήταν άπιστη και ενώ εκείνη βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, προσέλαβε έναν κλειδαρά για να ανοίξει το γραφείο της στο σπίτι τους στο Μέιφερ.

Ο δούκας παρουσίασε στο δικαστήριο μια λίστα με 88 άντρες, με τους οποίους πίστευε ότι είχε σχέσεις η γυναίκα του. Εκείνη προτίμησε να σιωπήσει και να μην επιβεβαιώσει κανένα όνομα.

Ο δικαστής, εκδίδοντας το διαζύγιο, είπε ότι η Μάργκαρετ «ήταν μια εντελώς ασύδοτη γυναίκα της οποίας η σεξουαλική όρεξη μπορούσε να ικανοποιηθεί μόνο με πολλούς άνδρες».

Η Ντόροθι Γκίσμπορν φωτογραφισμένη ως Ψυχή το 1935 (© National Portrait Gallery/ Yevonde)

Η ζωή της Μάργκαρετ Κάμπελ πήρε την κάτω βόλτα, ειδικά μετά τη δημοσίευση μιας βιογραφίας της το 1975, η οποία την παρουσίαζε με πολύ αρνητικό τρόπο.

Αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι της εξαιτίας των χρεών της και να μετακομίσει με την υπηρέτριά της σε μια σουίτα στο ξενοδοχείο Grosvenor House.

Το 1990 την έδιωξαν από το ξενοδοχείο, καθώς δεν μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς, μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα και αργότερα σε έναν οίκο ευγηρίας, όπου πέθανε πάμφτωχη το 1993.

Σήμερα ίσως βλέπουμε τη Μάργκαρετ Κάμπελ με πολύ διαφορετικό τρόπο. Μια γυναίκα που τόλμησε να διεκδικήσει την ευχαρίστησή της. Τότε, ήταν απλώς μια «ανήθικη».

Η έκθεση με τις φωτογραφίες της Μάργκαρετ από τη Γιέβοντ θα ανοίξει στις 22 Ιουνίου και περιλαμβάνει πολλά ακόμη πορτρέτα και φωτογραφίες που τράβηξε η πρωτοπόρος στην έγχρωμη φωτογραφία καλλιτέχνις. Ανάμεσα στους ανθρώπους που πόζαραν για αυτήν ήταν ο Τζορτζ Μπέρναρ Σο και η Βίβιαν Λι.

Η Μάργκαρετ, όμως, όπως και στην εποχή της, είναι βέβαιο ότι θα κλέψει και την προσοχή και τις εντυπώσεις…