Πριν από 45 χρόνια έφτασαν στις Μαλδίβες οι πρώτοι επισκέπτες, δημοσιογράφοι και φωτογράφοι. Τους προσκάλεσε στα νησάκια ένας Ιταλός ταξιδιωτικός πράκτορας, ο οποίος τα είχε επισκεφτεί το 1971 ως επιβάτης ενός εμπορικού πλοίου. Δεν υπήρχε ούτε ξενοδοχείο, ούτε ξενώνας: φιλοξενήθηκαν σε τρία σπίτια. Οι επισκέπτες όλη την ημέρα ψάρευαν κι εξερευνούσαν το βυθό. Επειδή ο ταξιδιωτικός πράκτορας επιθυμούσε να φέρει κι άλλους τουρίστες, κάποιοι δραστήριοι ντόπιοι ανασκουμπώθηκαν κι έφτιαξαν, μέσα σε λίγους μήνες ένα μικρό ξενώνα σε ένα νησάκι στα 2,5 μίλια από την πρωτεύουσα, Μάλε. Ήταν το Κουρούμπα, το πρώτο resort που συνετέλεσε στο θαύμα που απολαμβάνουν οι σημερινοί επισκέπτες του Αρχιπελάγους: έναν τόπο παρθένο, ήσυχο, εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς, καλά οργανωμένο, που προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία ζωής και φιλοξενίας. «Αυτός ο τόπος είναι τόσο ήσυχος, όμορφος και εκπληκτικά καθαρός. Αυτά είναι που εμείς οι τουρίστες αναζητούμε, όχι μεγάλα ξενοδοχεία και sightseeing», είχε πει τότε ο Ιταλός.
Μέσα στο χρόνο, οι Μαλδίβες κατόρθωσαν να διατηρήσουν τη μοναδική αυτή ομορφιά, αναπτύσσοντας τον τουρισμό τους και να εξελιχθούν εντυπωσιακά, παρέχοντας όλα όσα ο σύγχρονος ταξιδιώτης επιθυμεί. Πρόσφατα, είχα τη χαρά να φιλοξενηθώ στο Αρχιπέλαγος χάρη σε έναν Έλληνα ταξιδιωτικό πράκτορα ο οποίος το γνωρίζει καλά, το Δημήτρη Πυρετζίδη από το www.exotictours.gr
Μια ματιά στο χάρτη, θα σας πείσει ότι οι Μαλδίβες… δεν υπάρχουν. Είναι τόσο μικρά τα νησάκια, που δεν φαίνονται. Συνολικά είναι 1.190 σε μια τεράστια έκταση του Ινδικού, με το βορειότερο να απέχει 800 χιλιόμετρα από το νοτιότερο, τα 360 να είναι κατοικημένα και περίπου τα μισά να είναι resort. Όταν λέμε «νησάκια – resort», σκεφτείτε νησάκια και νησίδες μήκους 300-400 μέτρων ή και μικρότερα, με τροπική βλάστηση, ξανθιά άμμο, τιρκουάζ νερά, κοράλλια, μεγάλα και ακίνδυνα ψάρια, χαμηλά κτίσματα σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον, ησυχία, καθόλου αυτοκίνητα και ξενοδοχεία με όλες τις ανέσεις, το χαμόγελο στην εξυπηρέτηση και την περιποίηση της νοτιοανατολικής Ασίας.
Οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη διαμονή τους σε δωμάτια στην άμμο, σε βίλες πάνω στη θάλασσα, μέσα στο πράσινο και τη διακριτικότητα. Το φαγητό είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, με ένα fusion γεύσεων και υλικών, διεθνή κουζίνα και γεύσεις ανατολής, με ψάρια σε κάθε πιθανή εκδοχή και μοντέρνα κουζίνα. Οι περιποιήσεις spa και η φροντίδα σε πρόσωπο και σώμα έχουν έντονη την αύρα της ανατολής, ενώ το όλο περιβάλλον σε συνδυασμό με τη χαλάρωση και την ηρεμία αναζωογονεί.
Οι Μαλδίβες διαρκώς εξελίσσονται και αναπτύσσονται
Πριν από 10 χρόνια υπήρχαν 120 resorts, σήμερα είναι ήδη 175 και προετοιμάζονται αρκετά ακόμη. Τα νησάκια σε κοντινή απόσταση από το Μάλε είναι περιζήτητα για ανάλογες επενδύσεις, ενώ κατασκευάζεται ένα τεχνητό νησί το οποίο θα φιλοξενήσει 7 resort. Ταυτόχρονα, προχωρούν και σε έργα υποδομών, όπως η επέκταση του αεροδρομίου και η διαχείριση των σκουπιδιών. Στη δεκαετία αυτή, το νησάκι (κοντά στο αεροδρόμιο και το Μάλε) που είναι «η χωματερή» του Αρχιπελάγους, απέκτησε εργοστάσιο επεξεργασίας και ανακύκλωσης. Παράλληλα, πολλά resort έχουν προχωρήσει σε δικές τους μονάδες ανακύκλωσης. Ναι, στις μικρές αυτές κουκίδες, εκτός όλων των άλλων υπάρχουν μονάδες αφαλάτωσης, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανακύκλωσης. Όλα, όμως, είναι σε τέτοια αρμονία με το περιβάλλον που ούτε καν υποψιάζεσαι πόσες υποδομές υπάρχουν σε ένα μικρό resort που φιλοξενεί 70 τουρίστες.
Με υδροπλάνα και ταχύπλοα
Πώς κατόρθωσαν οι κάτοικοι των νησιών αυτών να επιβιώσουν μέσα στο χρόνο και να φτάσουν, σήμερα, να αναπτύσσουν τον τουρισμό τους με αυτόν τον αξιοθαύμαστο τρόπο, σε αρμονία με τη φύση; Ας μην ξεχνάμε ότι οι Μαλδίβες είναι στο επίπεδο της θάλασσας (το μέσο υψόμετρο είναι λιγότερο από δυο μέτρα!), είναι καθαρά νησιωτική χώρα, καλλιεργεί ελάχιστα, δεν έχει κτηνοτροφία και εισάγει τα πάντα, εκτός από ψάρια. Η κοντινότερη εξωτερική αεροπορική σύνδεση είναι με το Κολόμπο, πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, με πτήση που διαρκεί 1ώρα και 15 λεπτά. Μάλιστα, εκτός του Ιταλού τον οποίον αναφέρω στην αρχή, η Σρι Λάνκα (τότε Κεϋλάνη) συνετέλεσε στο άνοιγμα της τουριστικής αγοράς των Μαλδιβών: η τότε πρωθυπουργός της Κεϋλάνης αποφάσισε να περικόψει κατά 15% τις εισαγωγές ψαριού από τις Μαλδίβες, κάτι που ήταν καταστροφικό για την οικονομία του Αρχιπελάγους. Έτσι, στράφηκε στον τουρισμό, με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα.
Οι μετακινήσεις είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα στις Μαλδίβες. Από το αεροδρόμιο (βρίσκεται σε ένα νησάκι κοντά στο Μάλε) προς και από τα resort γίνονται με υδροπλάνα και ταχύπλοα. Υπάρχει πάρα πολύ καλή οργάνωση της διαδικασίας, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών αλλά και να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερη περιβαλλοντική όχληση.
Τα νησάκια – resort είναι εκπληκτικά. Ναι, είναι τόσο όμορφα, τόσο ήρεμα και τόσο τροπικά όσο φαίνεται στις φωτογραφίες. Πίσω από αυτές, κρύβεται ένας χαμογελαστός κόσμος, εξπέρ στην εξυπηρέτηση του επισκέπτη. Στις Μαλδίβες εργάζονται επαγγελματίες του τουρισμού από όλον τον κόσμο και στα καλά resort η αναλογία εργαζομένων – τουριστών είναι περίπου 1 προς 1.
Ο έλληνας manager
Στο Κουραμάτι, ένα εκπάγλου καλλονής νησί-resort, ο food and beverage manager είναι Ελληνας. Ο Σάκης Τράσκας, με καταγωγή από τη βόρεια Ελλάδα, έχει εργαστεί σε αρκετά μέρη του κόσμου και βρήκε τη δουλειά στις Μαλδίβες μέσω της πλατφόρμας Linkedin. «Επισκέφτηκα το νησί για πρώτη φορά όταν ήρθα για να προσληφθώ και να μείνω μόνιμα», μας λέει. Με καλό βιογραφικό και με τις συνεντεύξεις να έχουν γίνει μέσω skype, ο κ. Τράσκας έκανε ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα του, για το οποίο είναι απολύτως ικανοποιημένος. «Πρόκειται για τις καλύτερες εργασιακές συνθήκες που έχω συναντήσει. Εκτός από καλές αποδοχές, οι μέρες συνολικά άδειας και ρεπό φτάνουν τις 75 ετησίως». Μιλώντας για αποδοχές εργαζομένων στον τουρισμό στις Μαλδίβες, πρέπει να ξέρουμε ότι το ποσοστό του service tax (10%) που χρεώνεται στο λογαριασμό κάθε επισκέπτη διανέμεται εξίσου σε όλους τους εργαζομένους, από τον καθαριστή της άμμου μέχρι τον general manager και μπορούν να εκτοξεύσουν τους μισθούς. Είναι γνωστή στις Μαλδίβες η περίπτωση resort στο οποίο έφτασε να διανεμηθεί σε μήνα high season το ποσό των 3.500 δολαρίων σε κάθε εργαζόμενο.
Οι Μαλδιβέζοι, οι οποίοι αποτελούν το 50% του προσωπικού σε κάθε resort, είναι ένας πάρα πολύ όμορφος λαός. Μικρόσωμοι και με πολύ γλυκά χαρακτηριστικά, χαμογελούν συνεχώς και είναι πολύ ήρεμοι. Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά τις δύσκολες αυτές συνθήκες ζωής, έχουν ποσοστό αναλφαβητισμού μόλις 2%! Η κουλτούρα τους έχει στοιχεία από την Αφρική, την ανατολική και τη δυτική Ασία, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Αρχιπέλαγος υπήρξε αποικία των Αγγλων ως το 1965. Από το 1193, λόγω αραβικής κυριαρχίας, η χώρα είναι Ισλαμική, κάτι που σημαίνει ότι το αλκοόλ επιτρέπεται μόνο στα resort κι ότι οι γυναίκες που επισκέπτονται τα νησιά των ντόπιων πρέπει να έχουν καλυμμένα τα μπράτσα και τα πόδια τους.
SOS για τα κοράλλια
Στο Κουραμάτι εργάζεται η θαλάσσια βιολόγος Βανέσα από τη Γερμανία. «Κάνουμε έρευνες στη θαλάσσια ζωή, μελετώντας τις μεταβολές στις αποικίες των κοραλλιών και σε όλη την πανίδα, κι ενημέρωση στους πελάτες μας, ώστε να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη σεβασμού και διάσωσης της φύσης. Τους εξηγούμε ότι τα κοράλλια είναι ζώα». Οι Μαλδίβες είναι οικολογικά εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή. Το 2016, το φαινόμενο El Nino προκάλεσε «λεύκανση κοραλλιών»: λόγω απότομης ανόδου της θερμοκρασίας του νερού (έφτασε στους 33o C), σε πολλές αποικίες κοραλλιών πέθαναν τα σκουληκάκια που ζουν μέσα και δίνουν το χρώμα στα κοράλλια. Αυτό δημιούργησε μεγάλη ανησυχία, καθώς δεν είναι εύκολη υπόθεση η καλλιέργεια κοραλλιών. Το Κουραμάτι, όπως και άλλα resort, έχουν δικές τους καλλιέργειες, ενώ η Βανέσα, όπως και άλλοι ειδικοί, καθαρίζουν με οδοντόπαστα τα προσβεβλημένα κοράλλια.
Η εξερεύνηση του βυθού είναι κάτι το υπέροχο. Μεγάλα ψάρια, σαλάχια, καρχαριοειδή, μαζί με τα τροπικά μπλε, ριγέ και πολύχρωμα ψάρια, θαλάσσιες χελώνες και μεγάλα καβούρια, όλα ήρεμα και ακίνδυνα, κολυμπούν δίπλα στο δύτη. Το ψάρεμα απαγορεύεται αυστηρά, όπως και η αποκόλληση ή ακόμη και το μάζεμα κοραλλιών που έχουν ξεβραστεί στην παραλία. Το 2009, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον πλανήτη σε οικολογικό επίπεδο, ο τότε νεοεκλεγείς πρόεδρος των Μαλδιβών είχε προχωρήσει σε μια επικοινωνιακή κίνηση, οργανώνοντας υποβρύχιο υπουργικό συμβούλιο. Αλλά και η πανίδα στα νησάκια είναι τρομερά ενδιαφέρουσα. Οργιώδης βλάστηση από τροπικά δένδρα, μπανανιές, καρύδες, μπουκαμβίλιες και το αρχοντικό banyan tree φτιάχνουν ένα εξωτικό σκηνικό. Ειδικά στο Κουραμάτι, ο επισκέπτης μπορεί να κάνει ατελείωτες βόλτες παρατηρώντας τους όμορφους κήπους και απολαμβάνοντας τη φύση. Στο νησί υπάρχει επίσης κι ένα μικρό Περιβαλλοντολογικό Κέντρο, στο οποίο εκτίθεται ο σκελετός μιας τεράστιας φάλαινας που είχε ξεβραστεί σε μια ακτή. Τα resort διοργανώνουν απογευματινές βόλτες με ταχύπλοα στον Ινδικό, προκειμένου οι επισκέπτες να δουν δελφίνια, φάλαινες και τα μαγευτικά χρώματα του ηλιοβασιλέματος. Η μέρα και η νύχτα διαρκούν περίπου το ίδιο, καθώς βρισκόμαστε κοντά στον Ισημερινό, ενώ η θερμοκρασία όλο το χρόνο κυμαίνεται από 24 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Σαουδάραβες και Ερντογάν
Η πιθανότητα της περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης ανησυχεί στα σοβαρά τους κατοίκους και τους ειδικούς. Τον περασμένο Μάρτιο, ξεσηκώθηκαν κι απέτρεψαν οι ίδιοι την επίσκεψη του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος φημολογούνταν ότι είχε ήδη συμφωνήσει με τον πρόεδρο των Μαλδιβών την αγορά μιας ολόκληρης ατόλης (σύμπλεγμα νησιών με πολλές lagoon). «Οι Μαλδίβες έχουν για εμάς στρατηγική σημασία, καθώς προσφέρουν μια καλή επένδυση», δήλωσε Σαουδάραβας αξιωματούχος στα τοπικά μέσα, ενώ το κόμμα της αντιπολίτευσης των Μαλδιβών εκδήλωσε την ικανοποίησή του για την ισχυρή αντίθεση και την ακύρωση της επίσκεψης. Πραγματικά, οι Μαλδίβες είναι μια μουσουλμανική όαση ηρεμίας και ασφάλειας, κάτι που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο, καθώς ανοίγει πολλές ορέξεις. Το liberal κόμμα της αντιπολίτευσης αγωνίζεται για δημοκρατία και διαφάνεια στη δημόσια ζωής της χώρας, κι όπως μας είπε στέλεχός του «Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ο καλύτερος φίλος του προέδρου μας».
Είναι μόνο για ζευγάρια οι Μαλδίβες;
Έχοντας επισκεφτεί δυο φορές το Αρχιπέλαγος και συνολικά επτά νησιά, έχω δει οικογένειες, παρέες και (φυσικά και κυρίως) πάρα πολλά ζευγάρια. Είναι μέρος για όποιον επιθυμεί ηρεμία, φύση, πολυτέλεια, περιποίηση, να γευτεί εξαιρετικές γεύσεις, να κάνει και να εκπαιδευτεί στα θαλάσσια σπορ και να παίξει τένις, να ζήσει μια εξωτική εμπειρία ζωής σε ένα μοναδικό και μαγευτικό τόπο.
Το media trip προσέφερε το Exotic Tours www.exotictours.gr και πετάξαμε από την Κωνσταντινούπολη προς το Μάλε με την Turkish Airlines, η business class της οποίας είναι ιδιαιτέρως άνετη και πολυτελής. Μείναμε στα νησιά Κουρούμπα, Κουραμάτι και Βελασάρου.
Πληροφορίες: www.exotictours.gr