Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, σιροπιαστά, γαλοπούλες και λογιών ψητά, πατάτες φουρνιστές… τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω! Και πάνω που πας να έρθεις στα ίσια σου έρχεται η Τσικνοπέμπτη. Λίγη αποτοξίνωση, ένα διάλειμμα, βρε παιδιά, να έρθει το στομάχι στα συγκαλά του και να δούμε τις λιχουδιές με τη δέουσα λαχτάρα, να μη μπουχτίσουμε.
Αποτοξίνωση επειγόντως να καθαρίσει πρώτα η συνείδηση. Το πρωί τσάι με λεμόνι ή ένας χυμός με πρασινάδες και για το μεσημέρι μια σαλάτα ή μια σούπα ελαφριά. Τίποτα παραπάνω!
Ολα να βγουν στο τραπέζι σε παράταξη: τσάι, μέλι, τζίντζερ και λεμόνι. Μέσα στο τσαγιερό μπαίνει το τσάι με τον γνωστό τρόπο, 3 φέτες λεμόνι που τις μισοστύβω για να αφήσουν και χυμό, δύο κουταλιές της σούπας μέλι και κάμποσο τζίντζερ καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες, περίπου 3 ή 4. Αν αγαπάτε τα καυτερά, αυξάνετε το τζίντζερ κατά τα γούστα σας.
Εναλλακτικά ένας καταπράσινος χυμός να «ισιώσει» το στομάχι. Τρεις χούφτες σπανάκι, λάχανο, σέλερι, ένα ξινόμηλο και κάμποσα φύλλα μαϊντανού ή κόλιανδρου. Πλένω καλά τα πάντα, στίβω το λεμόνι, κόβω το μήλο σε κομμάτια και ετοιμάζω το πολύτιμο μπλέντερ, που σαφώς το προτιμώ από τον ισοπεδωτικό αποχυμωτή, γιατί δεν καταστρέφει τη θρεπτική σάρκα τους.
Μεσημέριασε και η πείνα μεγαλώνει. Είπαμε, σούπα σήμερα! Λόγω αδυναμίας στα παντζάρια, στο ανεξίτηλο χρώμα τους και στη γλυκιά, σχεδόν σαν φρούτου, γεύση τους, το μπορς είναι (σχεδόν) μονόδρομος. Χορταρικά και λαχανικά ξεχασμένα ξεπλένονται, κόβονται και ενσωματώνονται περίφημα. Οσο πιο πολλά, τόσο πιο σύνθετη και ενδιαφέρουσα σε γεύση και αρώματα η σούπα μου.
Σειρά παίρνουν οι σαλάτες. Κι επειδή μόνο με λαχανικά κανείς ποτέ δεν χόρτασε, ευκαιρία να μπλέξουμε τα συνήθως βαρετά όσπρια με τρόπο αλλιώτικο. Γιατί αυτή η σαλάτα, με φακές, αβοκάντο, λαχανικά και μια λεμονάτη σος, μόνο βαρετή δεν είναι!
Και επειδή σίγουρα έχουν περισσέψει τυριά από το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, περνάω μερικά μεγάλα κομμάτια τυριού από το τηγάνι, προσθέτω μήλα, κουκουνάρι, σταφίδες, ηλιόσπορους (και άλλα πολλά υγιεινά και νόστιμα σε -σπόρους).
Λίγο μαρούλι για βάση, μια απλή σος και ιδού ανάλαφρο πιάτο φουλ της νοστιμιάς!