Η σταρ του «Mission Impossible» και της σειράς του HBO «Westworld», Θάντι Νιούτον, ανακοίνωσε ότι στο εξής θα λέγεται και πάλι Θάντιγουϊ που σημαίνει «αγαπημένη» στη γλώσσα Σόνα της Ζιμπάμπουε, από όπου κατάγεται η μητέρα της.
Το «Θάντιγουϊ» έγινε «Θάντι» από «απροσεξία» εξήγησε η ηθοποιός σε συνέντευξή της στη βρετανική Vogue, φιγουράροντας στο εξώφυλλο του Απριλίου: «Αυτό είναι το όνομά μου», τονίζει, «Αυτό ήταν πάντα το όνομά μου. Παίρνω πίσω ό,τι είναι δικό μου».
Η λανθασμένη προφορά του ονόματος της Νιούτον συνέβη τυχαία και η επανόρθωση αξίζει να χαιρετιστεί, γράφει η Telegraph. Tι γίνεται, όμως, με εκείνους που αλλάζουν τα ονόματά τους επειδή πιστεύουν ότι θα φαίνονται καλύτερα σε μια αφίσα ή στο εξώφυλλο ενός single της ποπ;
Ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα είναι το όνομα του διάσημου βρετανού ηθοποιού Μόρις Τζόζεφ Μικλγουάιτ τζούνιορ, τον οποίο μάλλον γνωρίζετε ως Μάικλ Κέιν… Το διάλεξε το 1954, όταν το βλέμμα του έπεσε σε μια αφίσα έξω από το σινεμά «Leicester Square Odeon», που διαφήμιζε την προβολή της ταινίας «Η Ανταρσία του Κέιν»: «Ηταν επιτυχημένο», αστειεύτηκε αργότερα. Γιατί αν εμπνεόταν από το επόμενο έργο σήμερα θα τον έλεγαν «Μάικλ 101 Σκυλιά της Δαλματίας», είπε.
Ο πρώην Μόρις Μικλγουάιτ έγινε Μάικλ Κέιν ακολουθώντας, στην ουσία, μια παράδοση που ξεκίνησε με τη γέννηση του κινηματογράφου. Ο Σταν Λόρελ γεννήθηκε ως Αρθρουρ Στάνλεϊ Τζέφερσον ενώ τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής της η Γκρέτα Γκάρμπο λεγόταν Γκρέτα Γκούσταφσον. Και στην περίπτωση του Φρεντ Αουστερλιτς, η λουθηρανή γερμανίδα μητέρα του ήταν εκείνη που επεσήμανε ότι η αλλαγή του ονόματός του σε Αστέρ θα μπορούσε να ενισχύσει τις καλλιτεχνικές φιλοδοξίες του.
Συχνά, στις πρώτες μέρες του κινηματογράφου, τα ονόματα άλλαζαν για να αποφευχθούν προκαταλήψεις. Ειδικά τα ξένα ονόματα είχαν αποδειχθεί προβληματικά στην οθόνη. Ακόμα και στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ένας υπερβολικά μεγαλόσωμος και γεμάτος φιλοδοξίες νεαρός, έφτασε στο Χόλιγουντ, του είπαν να αλλάξει όνομα. Προφανώς, όμως, ο όγκος του Αρνι επέτρεψε στον ατζέντη του να αποφύγει τέτοιου είδους συζητήσεις, γράφει ο Εντ Πάουερ στην Telegraph.
Ωστόσο, υπάρχει διαφορά μεταξύ εκείνων, που αισθάνονται πιεσμένοι να προχωρήσουν σε μια αλλαγή εξαιτίας πολιτισμικών προκαταλήψεων και εκείνων που το κάνουν επειδή ελπίζουν ότι θα τους ωφελήσει στον κόσμο της σόουμπιζ. Στο τελευταίο στρατόπεδο προσχώρησε και ο Έλτον Τζον, ο οποίος εγκατέλειψε το όνομα Ρετζ Ντουάιτ και στη συνέχεια κατέκτησε τον κόσμο.
Στο ίδιο κλαμπ ανήκει επίσης ο Χοακίν Φίνιξ: οι γονείς του άλλαξαν το επώνυμο της οικογένειας από Μπότομ (πάτος) σε Φίνιξ θέλοντας το όνομά τους να συμβολίζει μια «νέα αρχή». Και η αλήθεια είναι ότι ο πάτος μοιάζει περισσότερο με κάτι που φθάνει στο τέλος του παρά με κάτι που αρχίζει.
Ο «σκληρός» των «Μαχητών του Δρόμου» («Fast and Furious»), εξάλλου, πιστεύει ότι το Βιν Ντίζελ -παρατσούκλι που του έδωσαν στον οι φίλοι του για την αστείρευτη ενέργειά του- ακούγεται «πιο απειλητικό» από το πραγματικό όνομά του, που είναι Μαρκ Σινκλέρ Βίνσεντ. Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει, καθώς ο ηθοποιός ετοιμάζεται τώρα να πρωταγωνιστήσει στο 17ο σίκουελ;
Η ίδια λογική ισχύει και για την τραγουδίστρια Ελίζαμπεθ Γουλντριτζ Γκραντ, η οποία ένιωθε ότι το όνομά της δεν έρεε όσο θα ήθελε. Και το άλλαξε σε Λάνα ντελ Ρέι, που της «θύμιζε τη γοητεία της παραλίας. Φαινόταν πανέμορφο καθώς κύλαγε από την άκρη της γλώσσας», έχει πει η αμερικανίδα τραγουδίστρια.
Η ιδέα ότι μια αλλαγή ονόματος μπορεί να αλλάξει το πεπρωμένο, φαίνεται πως είναι βαθιά ριζωμένη στην βιομηχανία της ψυχαγωγίας. Θα μπορούσαν, άραγε οι «Bucks Fizz» να κάνουν τόσο μεγάλες επιτυχίες αν η Σέριλ Μπέικερ διατηρούσε το πραγματικό πλην όμως λιγότερο αφρώδες όνομα Ρίτα Κράτζινγκτον; (Να σημειωθεί ότι η Σέριλ Μπέικερ ήταν μια από τους τέσσερις τραγουδιστές του συγκροτήματος, που συστάθηκε το 1981 για να συμμετάσχει στη Eurovision, κέρδισε μάλιστα στον διαγωνισμό με το τραγούδι «Making Your Mind Up»)
Ωστόσο, μερικές φορές μια αλλαγή μπορεί να έχει φαινομενικά αρνητικό αντίκτυπο. Η Τζόαν Γουόλεϊ έκανε ένα ανόητο όνομα ακόμα πιο αστείο όταν παντρεύτηκε τον Βαλ Κιλμέρ και έγινε γνωστή επαγγελματικά ως Τζόαν Γουόλεϊ Κιλμέρ. Ένας σύντομος γάμος οδήγησε επίσης την Mel B των Spice Girl να αλλάξει το πολύ εμπορεύσιμο όνομά της σε Mel G, μια αλλαγή που έχει προ πολλού ξεχαστεί.
Ίσως, λοιπόν, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου μπορούμε να ξεφορτωθούμε την ιδέα ότι το «σωστό» όνομα είναι διαβατήριο για μεγάλες επιτυχίες. Εξάλλου, είμαστε πιο πρόθυμοι από ποτέ να αγκαλιάσουμε οτιδήποτε εξωτικό. Το όνομα της Σίρσα Ρόναν είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις ιδιαιτερότητες της ιρλανδικής προφοράς.
Η ηθοποιός υπέφερε για χρόνια στην αρχή της καριέρας της και είχε βαρεθεί να απαντάει σε ερωτήσεις για το πώς προφέρεται το όνομά της (Saoirse): Σαοΐρς, Σαορίσε, Σόιρς, Σίρσε, Σίρσεϊ, Σέρσεϊ. Αλλά είναι απίθανο να της έχουν πει ποτέ να το αλλάξει αφού σημαίνει «Ελευθερία».
Σήμερα, οι ερμηνευτές μπορούν να επιτύχουν στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας με όποιο όνομα θέλουν, ακόμα κι αν μικρύνουν το πραγματικό τους μιμούμενοι τον πρίγκηπα της ποπ, Πρινς Ρότζερς Νέλσον, που θα μείνει στην ιστορία της μουσικής απλά ως Prince. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτή ίσως είναι η απλούστερη απόφαση όλων.