Η σκηνή που ο Γκρέγκορι Πεκ συστήνεται στην Οντρεϊ Χέπμπορν, από την ταινία του 1953 «Διακοπές στη Ρώμη» | Paramount Pictures
Θέματα

Το σκάνδαλο Γουάινσταϊν και η επιστροφή της χειραψίας

Κομμένες οι αγκαλιές και τα φιλιά στους χώρους εργασίας. Τουλάχιστον προς το παρόν. Έως ότου να ξεκαθαριστεί τι θεωρείται, πλέον, πρέπον και τι μη, οι άνδρες εργαζόμενοι επιλέγουν τη σίγουρη οδό της χειραψίας, περιορίζοντας στο ελάχιστο την φυσική επαφή με τις γυναίκες συναδέλφους τους
Protagon Team

Στον αγγλοσαξονικό κόσμο το θέμα απασχολεί εδώ και καιρό τα Μέσα: η χειραψία επανέρχεται ξανά στο προσκήνιο, εξοβελίζοντας τις αγκαλιές και τα φιλιά κατά τους χαιρετισμούς μεταξύ αγνώστων, απλών γνωστών, ακόμα και συναδέλφων. Ένας από τους λόγους είναι σίγουρα γιατί στον κόσμο, όπως αυτός διαμορφώνεται μετά το σκάνδαλο Γουάινσταϊν, συστήνεται πλέον η (υπερβολική;) εγκράτεια καθώς η διαχυτικότητα είναι, πλέον, παρεξηγήσιμη. Αλλά το ζήτημα δεν αφορά μόνον τους χαιρετισμούς. Γιατί είναι πολύ πιθανό -υποστηρίζει σε άρθρο της στο Harvard Business Review η συγγραφέας Κάθριν Τάρμποξ- στον κόσμο των επιχειρήσεων και της οικονομίας να προσλαμβάνονται λιγότερες γυναίκες, ούτως ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες να σημειωθούν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

«Στα γραφεία, πολλοί διερωτώνται σε ποιες περιστάσεις ενδείκνυται η χειραψία και σε ποιες το φιλί», ανέφερε ο Economist ενώ η Sun σημείωσε «πως οι άνδρες δεν γνωρίζουν πλέον εάν είναι πρέπον να χαιρετίσουν μια συνάδελφό τους αγκαλιάζοντάς την». Η Wall Street Journal παρατήρησε πως πολλοί γενικοί διευθυντές εξετάζουν σε νέα βάση τους κανόνες που θα πρέπει να διέπουν τη φυσική επαφή μεταξύ ανδρών και γυναικών στους χώρους εργασίας. Πάντως μια προσωρινή λύση φαίνεται πως βρήκε ένας εργατολόγος από τον Καναδά: «η χειραψία είναι η ασφαλής οδός», έγραψε ο Ντέιβιντ Γουίτεν στην Globe and Mail.

Μία θερμή χειραψία ανάμεσα στους ηθοποιούς Ιθαν Χοκ και Νικόλ Κίντμαν (Craig Barritt/Getty Images for FIJI Water)

Σίγουρα, ένα απλωμένο χέρι και μια ανοιχτή παλάμη αποτελούν έκφραση, τυπική και συνάμα φιλική, των πιο αγνών προθέσεων. Γιατί, όχι μόνον τα φιλιά, αλλά ακόμα και οι πιο αθώες αγκαλιές μπορούν να παρεξηγηθούν. Η επιτροπή δεοντολογίας της Γερουσίας της Καλιφόρνια, για παράδειγμα, ζήτησε, από τον Δημοκρατικό Ρόμπερτ Χερτζμπέργκ που είναι ευρέως γνωστός και ως «HuggyBear» (Αρκούδος Αγκαλίτσας), να σταματήσει να αγκαλιάζει τους συναδέλφους του, άνδρες και γυναίκες.

Όλα δείχνουν πως ο κοινωνικός εναγκαλισμός, μια συνήθεια που εισήλθε στην αμερικανική κοινωνία σχετικά πρόσφατα από την Ευρώπη, έχει πέσει σε δυσμένεια με αποτέλεσμα να αυξάνονται διαρκώς, στην τηλεόραση, στο Διαδίκτυο και στον έντυπο Τύπο οι οδηγίες και οι συμβουλές για την ιδανική χειραψία – ποιος δίνει πρώτος το χέρι, με πόση δύναμη σφίγγουμε την παλάμη και για πόσο χρόνο. Όλα αυτά ενδεχομένως να ακούγονται φαιδρά, στην καλύτερη περίπτωση. Αλλά αποτελεί γεγονός πως η Ντέμπορα Σερακιάνι, επικεφαλής της περιφέρειας Φρίουλι-Βενέτσια Τζούλια στην βορειοανατολική Ιταλία, συνέστησε στους δημάρχους και τις δημαρχίνες της, χειραψίες «τυπικές που δεν διαρκούν περισσότερο από τρία λεπτά». Ο «καβαλιέρε» Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την πλευρά του άφησε άφωνη μια ρεπόρτερ του BBC, ρωτώντας την, «εάν σφίγγεις τόσο δυνατά το χέρι, ποιον θα βρεις να παντρευτείς;».

Ο Ρόναλντ Ρίγκαν και η Μάργκαρετ Θάτσερ στο Λονδίνο, το 1984. (Rogers/Express/Getty Images)

Αλλά η χειραψία επιστρέφει όχι μόνον για λόγους καθωσπρεπισμού καθώς ενδέχεται κάποιοι να είχαν πραγματικά κουραστεί από τα υπερβολικά φιλιά και τους αλλεπάλληλους εναγκαλισμούς. Ο οικονομικός συντάκτης των Financial Times Τζόναθαν Γκάθρι έφτασε στο σημείο να αφιερώσει ένα ολόκληρο άρθρο του καταφανώς υπέρ της χειραψίας: «Εάν αυτή ήταν μια λαϊκή εφημερίδα, ο τίτλος του άρθρου θα ήταν “η τρέλα των φιλιών πρέπει να σταματήσει”. Αλλά καθώς πρόκειται για τους Financial Times, υποθέτω πως μια κοσμική μετατόπιση στα κοινωνικά ήθη συνεπάγεται την απόδοση μεγαλύτερης σημασίας στον προσωπικό χώρο. Τα φιλιά θα πρέπει να μετατεθούν στην οικία και εκτός αυτής να μην αφορούν τα επαγγελματικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η χειραψία είναι ιδιαίτερη γιατί επιτρέπει στους ανθρώπους να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον, δίχως, ωστόσο, να έρθουν υπερβολικά ή και ενοχλητικά κοντά. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι βασικοί κανόνες της χειραψίας που πρέπει να τηρούνται: «Πρώτα απλώνει το χέρι το πιο σημαντικό ή το γηραιότερο άτομο ή η γυναίκα. Η χειραψία; Ούτε πολύ χαλαρή ούτε πολύ σφιχτή, ειδικά εάν κάποιος φοράει δαχτυλίδια. Και σύντομη. Το χέρι δεν απλώνεται απειλητικά σαν μαχαίρι. Το μπράτσο πρέπει να είναι λυγισμένο και χαλαρό», προσδιόρισε στην Corriere della Sera η Λάουρα Πραντσέτι Λομπαρντίνι, ειδική στην γαλατική ευγένεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας καλωσορίζει τη χολιγουντιανή σταρ Αντζελίνα Τζολί στο Μαξίμου με μία χειραψία (ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/IntimeNews)

Πάντως είναι αδιαμφισβήτητο πως μια χειραψία μπορεί να αποκαλύψει πολλά. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον την αρνήθηκε στον ρώσο πρεσβευτή που κάλεσε στο γραφείο του απαιτώντας εξηγήσεις για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ. Το ιδιαίτερο με τη χειραψία είναι πως δύσκολα μπορεί να παρανοηθεί. Ακόμα και όταν δεν υπάρχει.