Ερώτηση πρώτη: Υπάρχει κανείς που δεν αγαπάει το παγωτό; Ερώτηση δεύτερη: Υπάρχει κανείς που δεν αγαπάει το γιαούρτι με μέλι ή ζάχαρη και κατ’ επέκταση το frozen yogurt; Στην πραγματικότητα αυτές οι δύο ερωτήσεις θα μπορούσαν να συμπτυχθούν σε μία. Γιατί; Ας το ξεκαθαρίσουμε.
Το frozen yogurt, παγωμένο γιαούρτι δηλαδή, είναι το πιο εύκολο παγωτό που μπορούμε να φτιάξουμε. Το χτυπάς για λίγο στο μίξερ, το βάζεις για ένα μισάωρο στην κατάψυξη και έχεις ένα απαλό κρεμώδες παγωτό που μπορείς να σερβίρεις με λίγο σιρόπι, αραιωμένη μαρμελάδα, φρέσκα φρούτα ή για πιο περιπετειώδεις ουρανίσκους ραντισμένο με μερικές σταγόνες πικάντικο πρωτόλαδο ή βαλσαμικό ξύδι. (Σας ξάφνιασα; Παρακαλώ πριν από οποιοδήποτε σχόλιο, δοκιμάστε.)
Αλλά αν το γιαούρτι μείνει περισσότερες ώρες στην κατάψυξη, θα μετατραπεί σε ένα καλοσχηματισμένο «τούβλο» πάγου και το κουτάλι θα είναι αδύνατον να εισχωρήσει εντός του. Για να το «κουταλίσουμε» χρειάζεται ζάχαρη, για την ακρίβεια όσο περισσότερη ζάχαρη προσθέτουμε τόσο πιο μαλακό θα γίνει.
Μετά από μερικές δοκιμές κατέληξα ότι η ιδανική αναλογία είναι 4:1, δηλαδή τέσσερα μέρη γιαούρτι και ένα μέρος ζάχαρη. Οσο για το γιαούρτι, το πιο κατάλληλο είναι το στραγγιστό, γιατί έχει λιγότερο νερό και περισσότερη πρωτεΐνη και λιπαρά από το απλό αγελαδινό γιαούρτι, πράγμα που ενισχύει την κρεμώδη υφή του.
Για την περίσταση διάλεξα το θαυμάσιο στραγγιστό της ΜΕΒΓΑΛ, ένα βραβευμένο γιαούρτι που έχει ξεχωρίσει για τη νοστιμιά του και είναι ιδανικό σε φαγητά και σε γλυκά. Και επειδή ξέρω ότι θα αναρωτηθείτε: ναι, με Στραγγιστό 5%, το frozen yogurt γίνεται καλύτερο, έχει απόλυτα ισορροπημένη γεύση, είναι γλυκό και ανεπαίσθητα ξινό, φρέσκο, γαλατένιο και κρεμώδες.
Η βασική συνταγή για παγωμένο γιαούρτι έχει μόλις δύο υλικά: στραγγιστό γιαούρτι και μέλι ή ζάχαρη, και το καλύτερο από όλα είναι ότι δεν χρειάζεται παγωτομηχανή. Από κει και πέρα μπορείτε να ενισχύσετε τη γεύση του με όποια αρώματα αγαπάτε: μαστίχα, βανίλια, καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, ψιλοκομμένα φρέσκα ή ζαχαρωμένα φρούτα, γλυκά του κουταλιού, σοκολάτα ή και σιρόπια.
Μια πολύ γρήγορη λύση είναι το ζελέ φρούτων Recor της ΜΕΒΓΑΛ! Το έκοψα σε κυβάκια το ανακάτεψα με την κρέμα γιαουρτιού ζάχαρης και το αποτέλεσμα ήταν α-πί-θα-νο.
Παγωμένο γιαούρτι
Υλικά
• 600 γρ Στραγγιστό της ΜΕΒΓΑΛ, 5% (3 γιαούρτια των 200γρ)
• 150 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική ή 125 γρ μέλι
• Μια πρέζα αλάτι
• 1 βανίλια (προαιρετικά)
• 2 κ.τ.σ τρούφα σοκολάτα ή πολύχρωμη τρούφα για γλυκά (προαιρετικά)
• 2 μπολάκια ζελέ φρούτων Recor της ΜΕΒΓΑΛ (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το γιαούρτι με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Προσθέτουμε τη χρωματιστή τρούφα ή το ζελέ κομμένο σε κυβάκια, ανακατεύουμε απαλά και μοιράζουμε σε πλαστικά ποτηράκια, φόρμες για παγωτό ξυλάκι ή τοποθετούμε απλά σε ένα δοχείο και αφήνουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 ώρες.
Tip
Βγάζουμε από την κατάψυξη και αφήνουμε για λίγο το μπολ ή τα φορμάκια με το παγωμένο γιαούρτι μέχρι να μαλακώσει ελαφρά ώστε να το σερβίρουμε πιο εύκολα.