Μια γοργόνα-μαγείρισσα είναι το σύμβολο του Thessaloniki Food Festival. Το κουλούρι επίσης | Κική Τριανταφύλλη
Θέματα

Thessaloniki Food Festival: Η Γαστρονομία της Θεσσαλονίκης ταξιδεύει

Την ταύτιση της πόλης με τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα επιχειρεί τα τελευταία χρόνια ο δήμος Θεσσαλονίκης, με στόχο την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού
Κική Τριανταφύλλη

Το Σαββατοκύριακο 7-8 Οκτωβρίου η πλατεία Κοτζιά στο κέντρο της Αθήνας φιλοξένησε το Thessaloniki Food Festival και την Δευτέρα οι συντελεστές του το παρουσίασαν στους δημοσιογράφους των αθηναϊκών ΜΜΕ με μια ωραία βραδιά στο 48 Urban Garden.

Στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης είναι, με διάφορες δράσεις που τελούν υπό την «ομπρέλα» του Thessaloniki Food Festival, να αναδείξει την τοπική γαστρονομία και να την χρησιμοποιήσει ως κίνητρο προσέλευσης περισσότερων επισκεπτών.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης (δεξιά), ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας (αριστερά) και ανάμεσά τους οι Chef Ambassadors Ανδρέας Κλαυδιανός, Ιωάννα Θεοδωρακάκη και Νίκος Τζούμας

Στις δράσεις του γαστρονομικού φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, το οποίο διανύει φέτος την 7η χρονιά του, συμμετέχουν εστιατόρια, παραγωγοί προϊόντων, ενώσεις παραγωγών κλπ.  Και στο πλούσιο πρόγραμμα των γαστρονομικών εκδηλώσεων που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εντάσσονται εκθέσεις, γευσιγνωσίες κ.α.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος αστικός αμπελώνας της Ελλάδας. Βρίσκεται στην οδό Αγίου Δημητρίου, απέναντι από το Καυτατζόγλειο στάδιο, όπου σε έκταση δύο στρεμμάτων φυτεύτηκαν ελληνικές οινοποιήσιμες ποικιλίες, δύο ερυθρές, Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο και δύο λευκές, Μαλαγουζιά και Ρομπόλα και το 2014 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος τρύγος.

Ο αστικός αμπελώνας έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς χρησιμοποιείται από το Εργαστήριο Αμπελουργίας του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κτήμα Γεροβασιλείου. (Οι φοιτητές τον καλλιεργούν μαζί μαζί με τους γείτονες). Στον ίδιο χώρο, όπου παλιά βρισκόταν το μηχανουργείο του δήμου, δημιουργήθηκε και ένας αστικός λαχανόκηπος, ο «Kipos3», που καλλιεργείται από τους κατοίκους της γειτονιάς.

Λιχουδιές Θεσσαλονίκης

Στην πρόσφατη εκδήλωση είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το δημοτικό λευκό κρασί «Γοργόνα», μια ευχάριστη ρομπόλα, που έχει ήδη ταξιδέψει  στο εξωτερικό. Πέρσι μάλιστα το project του αστικού αμπελώνα της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε στην Κοπεγχάγη στην ειδική «Συνάντηση των Πόλεων» με αφορμή τη δεύτερη Παγκόσμια Διάσκεψη Πολιτικής Τροφίμων (World Food Summit 2017- Better Food for MorePeople) εντυπωσιάζοντας τους συμμετέχοντες.

Πρόσφατα δημιουργήθηκε και το Thessaloniki Food Basket, ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την γευστική παράδοση της πόλης: Τοπικά ζυμαρικά, ποντιακά προϊόντα, γαλακτοκομικά από βουβαλίσιο γάλα, ελιές, λάδι, προϊόντα πιπεριάς, αμπελόφυλλα και ντολμαδάκια, μαρμελάδες, σάλτσες, σοκολατάκια και φυσικά το παραδοσιακό Κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Το Thessaloniki Food Basket θα γεμίζει με διάφορα προϊόντα της περιοχής και η σύνθεσή θα αλλάζει δύο φορές το χρόνο, ανάλογα  με την εποχικότητα. Το καλάθι αποτελεί ένα μέσο να παρουσιαστούν τα τοπικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κοινό αλλά και στο εξωτερικό, καθιερώνοντας αφενός την πόλη ως γαστρονομικό προορισμό και ανοίγοντας αφετέρου δρόμους στην εξαγωγική δραστηριότητα των παραγωγών.

Το νόστιμο μενού της εκδήλωσης

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας μάς παρουσίασαν την τουριστική στρατηγική της διοίκησης του δήμου με άξονα την καθιέρωση της Θεσσαλονίκης ως  γαστρονομικού προορισμού, μέσα και από τις δράσεις του Thessaloniki Food Festival. Και μας σύστησαν τους τρεις πρώτους Thessaloniki Chef Ambassadors.

Η Ιωάννα Θεοδωρακάκη (σεφ και ιδιοκτήτρια του περιβόητου Duck, που άνοιξε στη μέση του πουθενά αλλάζοντας τα δεδομένα της εστίασης στη Θεσσαλονίκη), ο Ανδρέας Κλαυδιανός (σεφ του Local στο κέντρο της πόλης) και ο Νίκος Τζούμας (του Anassa στη Θεσσαλονίκη και στην παραλία της Φούρκας στη Χαλκιδική), είναι νέοι μάγειροι που δίνουν το δικό τους γαστρονομικό στίγμα σχεδιάζοντας ειδικά μενού και δημιουργώντας χαρακτηριστικές συνταγές της πόλης με επιλεγμένα προϊόντα του Thessaloniki Food Basket.

Μέσα από τις δημιουργίες τους, οι πρεσβευτές – σεφ παρουσιάζουν σε διάφορα σημεία του κόσμου μια σύγχρονη άποψη της τοπικής γαστρονομίας, προβάλλοντας την πόλη και τα προϊόντα της, απευθυνόμενοι σε επιχειρηματίες του τουρισμού, δημοσιογράφους, εστιατόρια και ξενοδοχεία και εισαγωγείς.

Βουβαλίσια κρέμα βανίλιας ανάμεσα σε τραγανά μελωμένα φύλλα. Άλλο δεν περιγράφω

Από τα χέρια τους δοκιμάσαμε ένα εκλεκτό μενού που ετοίμασαν ειδικά για την περίσταση. Κρατάω αυτό που μας είπαν: Η Θεσσαλονίκη γνώρισε φέτος μια εντυπωσιακή τουριστική κίνηση, το διαπίστωσαν και στα εστιατόριά τους, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στα Airbnb.

Και μένω με τη λαχτάρα για ένα ταξίδι, σύντομα, στην πόλη που αγαπώ πάρα πολύ, μεταξύ άλλων και για το ωραίο φαγητό της. Η Θεσσαλονίκη επιμένει παραδοσιακά και αυτό είναι πράγματι εντυπωσιακό και νόστιμο βεβαίως!