Μέσα στην κάβα του οινοποιείου της Σεμέλης στο Κούτσι δημιουργείται ένας ειδικός χώρος γευσιγνωσίας κρασιών |
Θέματα

Μια πρόποση για τη Σεμέλη που βραβεύεται και επενδύει

Η φετινή χρονιά είναι εξαιρετική για τη Σεμέλη Οινοποιητική. Τα κρασιά της έχουν, ήδη, κερδίσει 40 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Δίπλα σε αυτά τα καλά νέα, προχωρούν μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στα αμπέλια και στο οινοποιείο της Νεμέας
Κική Τριανταφύλλη

Η χρονιά που διανύουμε είναι εξαιρετική για τη Σεμέλη Οινοποιητική. Όχι μόνο γιατί τα κρασιά της σαρώνουν τα βραβεία σε όποιον διαγωνισμό και αν εμφανιστούν έχοντας ήδη φτάσει τα 40, αλλά και γιατί αποφασίστηκαν μια σειρά από μεγάλες αλλαγές. Οι νέες επενδύσεις στα αμπέλια και στο οινοποιείο της Νεμέας θα ξεπεράσουν το 1,5 εκατ. ευρώ και τα έργα έχουν ήδη αρχίσει.

Η Νεμέα, πατρίδα και βασίλειο του Αγιωργίτικου, της ευγενέστερης ερυθρής ποικιλίας αμπέλου της νότιας Ελλάδας, είναι μια περιοχή που παράγει εξαιρετικά κρασιά, έχει απερίγραπτο φυσικό κάλλος και ιστορία τεράστια που χάνεται στο βάθος των αιώνων. Ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος μεγάλης ομορφιάς, με τον ναό του Διός στην άκρη του χωριού Αρχαία Νεμέα,  μια εύφορη γη και η μακραίωνη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία συνθέτουν τη γεωγραφία της περιοχής.

Ενταγμένο ωραία στο φυσικό περιβάλλον, το οινοποιείο δεσπόζει στον λόφο πάνω από το χωριό Κούτσι

Το Κούτσι, ειδικά, με τις απαλές πλαγιές των λόφων του να υψώνονται πάνω από τον Ασπρόκαμπο, θεωρείται η καλύτερη από τις τρεις υποζώνες της ζώνης των οίνων ΠΟΠ Νεμέα. Και στην κορυφή του, δεσπόζει το οινοποιείο της Σεμέλη Οινοποιητική, ένα από τα πιο εντυπωσιακά εγχειρήματα στο χώρο του ελληνικού κρασιού. Η θέα, που απολαμβάνει κανείς από τις βεράντες του, είναι πραγματικά μοναδική, όπως εντυπωσιακό είναι το μέγεθος και ο σχεδιασμός των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια από τις κορυφαίες ελληνικές οινοποιητικές μονάδες και μια από τις σπουδαιότερες αναπτυξιακές επενδύσεις στον τομέα του κρασιού στην Ελλάδα. Το σύγχρονο οινοποιείο (4.000 τ.μ στην καρδιά του ιδιόκτητου αμπελώνα στο Κούτσι) άρχισε να λειτουργεί το 2003.

Χτισμένο με σεβασμό στο περιβάλλον, σε υψόμετρο 600μ. σε μια πλαγιά κατάφυτη από αμπέλια, που έχει από παλιά τη φήμη παραγωγής σταφυλιών υψηλής ποιότητας, το οινοποιείο αποτελεί σημείο αναφοράς για τις προηγμένες εγκαταστάσεις, την πρωτοποριακή σχεδίαση και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, όσο και για την φιλοξενία που προσφέρει στον ξενώνα του.

Η νέα Μαντινεία της Σεμέλης κέρδισε φέτος το χρυσό βραβείο Decanter και τρία αργυρά βραβεία σε διεθνείς διανωνισμούς οίνου

Οι νέες επενδύσεις περιλαμβάνουν, τώρα, τη ριζική ανακαίνιση του επισκέψιμου χώρου. Το οινοποιείο θα ενταχθεί ακόμη περισσότερο στο περιβάλλον και ο ξενώνας θα ανακαινιστεί πλήρως ώστε να λειτουργήσει ως boutique hotel. Συγκεκριμένα, αναβαθμίζεται ο χώρος παραγωγής με έργα τέχνης, νέο εξοπλισμό και σύγχρονα συστήματα οινοποίησης.

Επίσης, ανακαινίζεται η μεγάλη αίθουσα υποδοχής με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου εκθετηρίου και πωλητηρίου κρασιών, το κελάρι συμπληρώνεται με έναν «ιδιωτικό» χώρο γευσιγνωσίας δίπλα στα βαρέλια και την κάβα, ενώ σχεδιάστηκαν εκ νέου 10 πολυτελείς σουίτες (σε πτέρυγες δεξιά και αριστερά του Οινοποιείου) για την φιλοξενία των επισκεπτών – φίλων του κρασιού, αλλά και των μελών του Semeli Wine Club.

Λευκή Αιθέρια: το κόκκινο «αδελφάκι» της θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο και είναι blend από τις διάσημες διεθνείς ποικιλίες Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon

«Θέλουμε να προσφέρουμε μια συνολική εμπειρία στον επισκέπτη μας: wine tasting, food pairing και life style, γιατί όχι και συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία ώστε να είναι πραγματικά ολοκληρωμένη η εμπειρία του. Είναι κάτι που συναρπάζει τους λάτρεις του οινοτουρισμού», μάς λέει ο Λεωνίδας Νασιάκος, γενικός διευθυντής της εταιρείας, έμπειρος οινολόγος τρίτης γενιάς οινοπαραγωγών της περιοχής, που υπογράφει την παραγωγή των κρασιών της Σεμέλη Οινοποιητική.

Επιπλέον, γίνεται αναδιάρθρωση του αμπελώνα. Κάποιες ποικιλίες βγαίνουν για να φυτευτούν άλλες, με έμφαση σε διεθνείς ποικιλίες όπως οι Chardonnay, Sauvignon blanc και Syrah για τα κρασιά Collection, ώστε να ελέγχεται η παραγωγή σε όλα της τα στάδια. Η εταιρεία επενδύει, όμως, και στην γηγενή ποικιλία Αγιωργίτικο, στην καλλιέργειά του σε αμπελοτόπια στο Κούτσι αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας, με στόχο ετικέτες Αγιωργίτικου από διαφορετικά τερουάρ.

Στη Νεμέα εξάλλου -μόλις ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις της νομοθεσίας- θα δημιουργηθούν επιτέλους και επίσημα υποζώνες, όπως συμβαίνει και σε άλλες οινοποιητικές περιοχές του κόσμου. «Η λογική μας δεν είναι να αποδείξουμε ότι το Κούτσι είναι καλύτερο ή χειρότερο από τη Νεμέα και τον Ασπρόκαμπο αλλά να αναδείξουμε την διαφορετικότητα του χαρακτήρα κάθε τοποθεσίας και τον πλουραλισμό της περιοχής, που μπορεί να δώσει φρέσκα κόκκινα, ροζέ, φρουτώδη ερυθρά, μικρής ή βαθιάς παλαίωσης», διευκρινίζει ο Λεωνίδας Νασιάκος.

Έτσι, όταν θα βλέπει κάποιος την σήμανση «Κούτσι» δεν θα περιμένει ένα κρασί με ελαφρύ σώμα, ανοιχτόχρωμο, δροσερό και φρουτώδες αλλά «ένα κρασί βαθιάς παλαίωσης με συγκεκριμένο χαρακτήρα».  Τέλος η Σεμέλη ετοιμάζει το κόκκινο «αδελφάκι» του λευκού Αιθέρια που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Ο ερυθρός οίνος Αιθέρια είναι ένα blend από τρεις διάσημες διεθνείς ποικιλίες, τις Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon.

Η Μαντινεία του Νασιάκου έκανε γνωστό το μοσχοφίλερο σε όλο τον κόσμο
Βράβευση της ποιότητας

Το ήπιο μεσογειακό κλίμα και το εξαιρετικό τερουάρ, σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη τεχνογνωσία των οινοποιών της Σεμέλης και το αρμονικό ταίριασμα γηγενών και επιλεγμένων διεθνών ποικιλιών, συντελούν στην παραγωγή κρασιών με ιδιαίτερη προσωπικότητα, τα οποία έχουν ήδη κερδίσει την αναγνώριση των ειδικών διεθνώς και έχουν κατακτήσει τις καρδιές των οινόφιλων σε όλο τον κόσμο.

Φέτος, ειδικά, οι διακρίσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Δεν είμαστε καν στο μέσον της χρονιάς, και όμως τα βραβεία για 9 κρασιά του Κτήματος έχουν φτάσει ήδη τα 40, με τον Decanter 2017 να απονείμει τις 8 διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και ένα Χρυσό Μετάλλιο για το Semeli Thea Mantinia 2015 (Μοσχοφίλερο).

Το Semeli Αetheria 2016 (Μαλαγουζιά & Chardonnay) έχει πάρει ήδη 6 μετάλλια και ο Ορεινός Ήλιος Λευκός (Μοσχοφίλερο & Sauvignon Blanc) εκτός από 5 μετάλλια, έχει αποσπάσει την ύψιστη διάκριση ανάμεσα σε όλα τα λευκά ξηρά κρασιά του κόσμου, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό Challenge International Du Vin, Paris 2017, με τίτλο: «Dry White Wine Special Prize».

Επίσης διακρίθηκαν τα Semeli Nemea Grande Reserve 2012 και Semeli Sauvignon Blanc 2016 με 5 σημαντικά μετάλλια το καθένα.

Η Σεμέλη Οινοποιητική παράγει μερικά από τα πιο ωραία και πολυβραβευμένα ελληνικά κρασιά

Αναλυτικά, τα Semeli Awards 2017 είναι τα εξής:

Semeli Aetheria 2016

  • Gold Medal, Thessaloniki International Wine Competition 2017
  • Silver Medal, Challenge International Du Vin, Paris 2017
  • Silver Medal, Concours Mondial De Bruxelles, 2017
  • Bronze Medal, International Wine & Spirits Competition (London) 2017
  • Commended, Decanter World Wine Awards, London 2017
  • Commended, International Wine Challenge, London 2017

Semeli Thea Mantinia 2015

  • Gold Medal, Decanter World Wine Awards, London 2017
  • Silver Medal, Thessaloniki International Wine Competition 2017
  • Silver Medal, International Wine Challenge, London 2017
  • Silver Medal, International Wine & Spirits Competition (London) 2017

Semeli Mantinia Nassiakos 2016

  • Silver Medal, Decanter World Wine Awards, London 2017
  • Silver Medal, Vinalies® Internationales Competition 2017
  • Silver Medal, International Wine & Spirits Competition (London) 2017
  • Bronze Medal, International Wine Challenge, London 2017

Semeli Sauvignon Blanc 2016

  • Silver Medal, Vinalies® Internationales Competition 2017
  • Silver Medal, Concours Mondial De Bruxelles, 2017
  • Silver Medal, International Wine & Spirits Competition (London) 2017
  • Bronze Medal, International Wine Challenge, London 2017
  • Commended, Decanter World Wine Awards, London 2017

Semeli Oreinos Helios White 2016

  • Dry White Wine Special Prize, Challenge International Du Vin, Paris 2017
  • Gold Medal, Challenge International Du Vin, Paris 2017
  • Silver Medal, Vinalies® Internationales Competition 2017
  • Bronze Medal, International Wine & Spirits Competition (London) 2017
  • Commended, Decanter World Wine Awards, London 2017
  • Commended, International Wine Challenge, London 2017

Semeli Oreinos Helios Rose 2016

  • Silver Medal, Challenge International Du Vin, Paris 2017
  • Silver Medal, International Wine Challenge, London 2017
  • Bronze Medal, Decanter World Wine Awards, London 2017
  • Bronze Medal, International Wine & Spirits Competition (London) 2017

Semeli Syrah Rose 2016

  • Gold Medal, Challenge International Du Vin, Paris 2017
  • Bronze Medal, Decanter World Wine Awards, London 2017
  • Bronze Medal, International Wine & Spirits Competition (London) 2017
  • Commended, International Wine Challenge, London 2017

Semeli Nemea Reserve 2014

  • Silver Medal, International Wine & Spirits Competition (London) 2017
  • Bronze Medal, Decanter World Wine Awards, London 2017

Semeli Nemea Grande Reserve 2012

  • Gold Medal, Challenge International Du Vin, Paris 2017
  • Silver Medal, Thessaloniki International Wine Competition 2017
  • Silver Medal, Concours Mondial De Bruxelles, 2017
  • Bronze Medal, International Wine & Spirits Competition (London) 2017
  • Bronze Medal, International Wine Challenge, London 2017