Ο αμπελώνας και το οινοποιείο της Semeli ΑΕ βρίσκονται στο Κούτσι, την πιο ποιοτική υποζώνη της Νεμέας | Semeli
Θέματα

Semeli, νέες επενδύσεις 1,5 εκατ. ευρώ και νέα ανοίγματα

Η αναβάθμιση του αμπελώνα και του οινοποιείου στο Κούτσι της Νεμέας, η δημιουργία ενός ευχάριστου ξενώνα για τη φιλοξενία των οινόφιλων πλάι στον χώρο παραγωγής, η ανάπτυξη του οινοτουρισμού και, τέλος, η ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη των εξαγωγών,, αποτελούν τους άμεσους στόχους της εταιρίας 
Κική Τριανταφύλλη

Mία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές κινήσεις στο χώρο της ελληνικής οινοποιίας, ύψους 1,5 εκ. ευρώ, ανακοινώθηκε επίσημα σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία διοίκησης της Semeli στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν συνολικά τα φιλόδοξα σχέδια της επιχείρησης.  Επίσης έγινε αναφορά στις διακρίσεις των κρασιών της, τα οποία μέσα στους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς κατέκτησαν 41 διεθνή βραβεία.

Παρόντες ο Δημήτρης Κουνελάκης Πρόεδρος της Semeli ΑΕ, ο Κώστας Γιαννακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος, η Μυρτώ Σάλλα μέτοχος και μέλος του ΔΣ, και ο Λεωνίδας Νασιάκος, οινολόγος και γενικός διευθυντής της οινοποιητικής εταιρίας.

Από αριστερά, Δημήτρης Κουνελάκης Πρόεδρος της Semeli ΑΕ, Μυρτώ Σάλλα μέτοχος και μέλος του ΔΣ, Κώστας Γιαννακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος, και Λεωνίδας Νασιάκος, οινολόγος και γενικός διευθυντής

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που παράγουμε ένα τίμιο προϊόν το οποίο διακρίνεται για την συνεχώς βελτιούμενη ποιότητα και για την άριστη σχέση ποιότητας – τιμής, ένα μέγεθος που ειδικά αυτή την εποχή δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ποτέ.  Άλλωστε το ελληνικό προϊόν γενικότερα μόνο με την ποιότητα μπορεί να διακριθεί και να επικρατήσει. Και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί η ποιότητα αυτή αναγνωρίζεται τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις διεθνείς αγορές που είναι πολύ πιο απαιτητικές. Θα συνεχίσουμε λοιπόν με παρονομαστή την ποιότητα στις καινούργιες μας προσπάθειες» τόνισε ο Δημήτρης Κουνελάκης. Η Μυρτώ Σάλλα από την πλευρά της αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του χώρου παραγωγής που λειτουργεί από το 2003 στο Κούτσι, την ποιοτικότερη υπό-ζώνη της Νεμέας, «με state of the art εξοπλισμό και σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, αναδεικνύοντας το οινοποιείο σε σημείο αναφοράς, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το εξωτερικό».

Οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις θα γίνουν με σκοπό να δημιουργηθεί στο οινοποιείο ένα σύγχρονο εκθετήριο και πωλητήριο κρασιών, καθώς και ξεχωριστοί χώροι γευσιγνωσίας, εκπαίδευσης και παρουσίασης των προϊόντων. Συγχρόνως, η μεγάλη αίθουσα θα διατίθεται και για ιδιωτικές εκδηλώσεις, αναδιαμορφώνεται το κελάρι, όπου επεκτείνονται και εξελίσσονται οι σύγχρονες και ποιοτικές μέθοδοι παλαίωσης, ενώ δημιουργούνται επίσης οι υποδομές που θα φιλοξενήσουν μοναδικές οινικές εμπειρίες των φίλων του κρασιού.

Στις πτέρυγες δεξιά και αριστερά του οινοποιείου, θα διαμορφωθούν 10 πολυτελείς σουίτες για τη φιλοξενία επισκεπτών και οινόφιλων, καθώς και για τα μέλη του Semeli Wine Club. Πρόκειται για ένα club ειδικών προνομίων,  τα μέλη του οποίου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάζουν πρώτοι τις νέες σοδειές, να συμμετέχουν σε κάθετες γευστικές δοκιμές και να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στο οινοποιείο, ενώ θα απολαμβάνουν προνομίων τόσο στις τιμές των κρασιών, όσο και στις προσφερόμενες υπηρεσίες.

O Λεωνίδας Νασιάκος, οινολόγος και γενικός διευθυντής της εταιρίας, είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία των κρασιών Semeli

Έχοντας ήδη υλοποιήσει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ, «η Semeli συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο σημαντικά οινοποιεία της χώρας», δήλωσε ο Λεωνίδας Νασιάκος,  οινολόγος και γενικός διευθυντής της, προσθέτοντας ότι «στόχος της εταιρίας  είναι να διπλασιάσει το ποσοστό των εξαγωγών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, οι οποίες στην παρούσα φάση ανέρχονται περίπου στο 15% του συνολικού της τζίρου».

Η Semeli επενδύει συστηματικά στην εξωστρέφεια, «καλλιεργώντας» την πρόσβαση σε δίκτυα διανομής και προώθησης οίνου σε όλον τον κόσμο. Και πλέον, τα προϊόντα της εξάγονται κυρίως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Πολωνία, την Κύπρο, την Κίνα, τη Σιγκαπούρη κ.ά.

Την περασμένη χρονιά, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε περίπου 3,6 εκατ. ευρώ με στόχο να περάσει τα 4 εκατ. ευρώ το 2017, μέγεθος που θα προκύψει κυρίως από τη σημαντική αύξηση του μεριδίου των premium ετικετών  στο μείγμα πωλήσεων. Η διεύρυνση της συμμετοχής των οίνων αυτής της κατηγορίας, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα λειτουργικά κέρδη της εταιρίας, που ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2017 «τρέχουν» με ρυθμό αύξησης που αγγίζει το 25%.

Η έμφαση στην ποιότητα αρχίζει από το αμπέλι

Στους βασικούς στόχους της Semeli, όπως  ανάφερε ο κ. Νασιάκος, είναι «η ανάδειξη του ποιοτικού δυναμικού του αμπελώνα της Νεμέας με όπλο τη χαρισματική ποικιλία του Αγιωργίτικου, καθώς και η στήριξη της τοπικής οικονομίας».

Η εταιρία απασχολεί εργαζόμενους αποκλειστικά από τις κοινότητες των περιοχών στις οποίες εκτείνονται οι αμπελώνες και στηρίζει έμπρακτα το τοπικό αγροτικό στοιχείο,  είτε συμβουλευτικά ως προς την καλλιέργεια των αμπελιών, είτε με οικονομικά κίνητρα επί του αποτελέσματος.

Πυξίδα της πολιτικής της εταιρίας είναι η διατήρηση της άριστης σχέσης μεταξύ τιμής και ποιότητας, ενώ την αναπτυξιακή της δυναμική τροφοδοτεί το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της και η διαμόρφωση μακρόχρονων σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες και προμηθευτές της.

Η συνολική έκταση των αμπελώνων από τους οποίους η οινοποιία αντλεί την πρώτη ύλη υπερβαίνει τα 1.000 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιόκτητων εκτάσεών της, αλλά και των εκμεταλλεύσεων των συνεργαζόμενων αμπελουργών, είτε από τις ζώνες Π.Ο.Π. Νεμέα και Μαντινεία, είτε από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

H κάβα του οινοποιείου Semeli στο Κούτσι της Νεμέας

Με τη νέα επένδυση, οι ιδιόκτητοι αμπελώνες αναδιαρθρώνονται, με σκοπό στο άμεσο μέλλον η καλλιέργεια να γίνει βιολογική στο σύνολό της,  διαδικασία η οποία προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα στην πρώτη ύλη.

Ακόμη, μέσα στην επομενη πενταετία, η έκταση των ιδιόκτητων αμπελώνων πρόκειται να διπλασιαστεί, με στόχο να δημιουργηθούν ιδανικά terroir για την καλλιέργεια ελληνικών, ξένων και σπάνιων γηγενών ποικιλιών. Αυτά τα terroir θα εξελιχθούν σε αμπελοτόπια, από τα οποία θα παράγονται ιδιαίτερες ετικέτες κρασιού (single vineyard- single cru).

Ο Λεωνίδας Νασιάκος τόνισε εξάλλου τον ρόλο που παίζει το αμπελοτόπι στην ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Πολύτιμα κρασιά – μεγάλες βραβεύσεις

Iδιαίτερη αναφορά έγινε στα βραβεία που έφεραν φέτος τα κρασιά της Semeli αφού κατάφεραν να αποσπάσουν 41 μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου. Τα πιο σημαντικά από αυτά:

Ο Ορεινός Ήλιος Λευκός 2016, ένα blend από Μοσχοφίλερο και Sauvignon Blanc, στον διεθνή διαγωνισμό Challenge International du Vin 2017 στο Παρίσι ανάμεσα σε περίπου 6.000 κρασιά από όλο τον κόσμο απέσπασε το χρυσό μετάλλιο αλλά και το ειδικό βραβείο για το καλύτερο λευκό ξηρό κρασί

Τα βραβευμένα κρασιά Ορεινός Ήλιος Λευκός και Ροζέ και Semeli Grand Reserve

Η Thea Mantinia 2015 από Μοσχοφίλερο στον διαγωνισμό Decanter World Wine Awards 2017 του Λονδίνου που από πολλού θεωρείται ο σημαντικότερος του κόσμου κατάφερε να πάρει χρυσό μετάλλιο και βαθμολογία 95/100 (με αποτέλεσμα να εξαντληθεί!)

Στον ίδιο διαγωνισμό η Mantinia Nassiakos καθώς και τα υπόλοιπα κρασιά της Semeli απέσπασαν άλλα οκτώ μετάλλια.

Τέλος αναφέρθηκε ότι ο οίνος Semeli Grand Reserve 2012 ο οποίος κατέκτησε επίσης χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό Challenge International du Vin 2017 στο Παρίσι είναι ένα κρασί που δεν βγαίνει κάθε χρόνο αλλά μόνο τις χρονιές που η πρώτη ύλη επιτρέπει στο κρασί να ονομαστεί Grand Reserve.