Εξωτερική αυτογνωσία σημαίνει ότι αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο με τον οποίο μας βλέπουν οι άλλοι | CreativeProtagon
Θέματα

Εσείς ξέρετε πώς σας βλέπουν οι άλλοι;

Οι άνθρωποι που μπορούν να καταλάβουν πώς τους βλέπουν πραγματικά οι άλλοι είναι πιο πετυχημένοι στη ζωή τους, λέει αμερικανίδα ψυχολόγος και προτείνει τρόπους για να αυξήσουμε την εξωτερική μας αυτογνωσία
Protagon Team

Αν και νομίζουμε ότι ξέρουμε τον εαυτό μας, οι περισσότεροι δεν τον γνωρίζουμε τόσο καλά. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλό επίπεδο αυτογνωσίας – που μπορούν να δουν τον εαυτό τους μέσα στον κόσμο και πώς τον βλέπουν οι άλλοι – παίρνουν πιο έξυπνες αποφάσεις, μεγαλώνουν πιο ώριμα παιδιά και είναι πιο πετυχημένοι στο σχολείο και την εργασία. Είναι λιγότερο πιθανό να πουν ψέματα, να εξαπατήσουν ή να κλέψουν. Και διατηρούν με τους άλλους πιο υγιείς σχέσεις, γράφει η Wall Street Journal.

Η Τάσα Γιούριχ, ψυχολόγος από το Ντένβερ του Κολοράντο στις ΗΠΑ, πέρασε τρία χρόνια κάνοντας έρευνα για την αυτογνωσία και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Insight». Ως προς την αυτογνωσία, λέει, υπάρχουν τρεις τύποι ανθρώπων: όσοι έχουν αυτογνωσία, όσοι υποτιμούν ότι έχουν (τους αποκαλεί «υποτιμητές») και εκείνοι που υπερεκτιμούν την αυτογνωσία τους («υπερεκτιμητές»). Οι «υποτιμητές» αυτομαστιγώνονται χωρίς λόγο ενώ οι «υπερεκτιμητές» πιστεύουν ότι κάνουν τα πάντα καλά. Διαφορές φύλου πάντως δεν διαπίστωσε.

Η εσωτερική αυτογνωσία είναι διεργασία ενδοσκόπησης – τι συμβαίνει όταν γνωρίζουμε καλά τον εαυτό μας. Αντίστοιχα, η εξωτερική αυτογνωσία είναι αυτό που συμβαίνει όταν αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο με τον οποίο  μας βλέπουν οι άλλοι. Μπορεί να υπερέχουμε σε κάτι και όχι σε κάτι άλλο.

Η εξωτερική αυτογνωσία είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί, υποστηρίζει η δρ Γιούριχ. Μπορούμε να κάνουμε ψυχοθεραπεία ή να κρατάμε ημερολόγιο προσπαθώντας να μάθουμε τον εαυτό μας, αλλά εξακολουθούμε να κοιτάζουμε τον κόσμο μέσα από τον δικό μας φακό. Άλλοι άνθρωποι, όμως, μπορούν να μας δώσουν μια πολύ πιο αντικειμενική εικόνα για τον εαυτό μας.

Πώς μπορούμε να μάθουμε πώς μας βλέπουν πραγματικά οι άλλοι; Εκείνοι που μας γνωρίζουν καλά συχνά δεν θα μας πουν την αλήθεια. Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, με όλα τα «like» και τους «friends», μας δίνουν, επίσης, μια ψευδή αίσθηση του εαυτού μας. Η τεχνολογία, εξάλλου, αποκρύπτει πολλά σχόλια, που προκύπτουν από τη γλώσσα του σώματος και τον τόνο της φωνής, τα οποία θα μας βοηθούσαν να καταλάβουμε περισσότερα πράγματα.

Η Τάσα Γιούριχ υποστηρίζει ότι μπορούμε να ενισχύσουμε την εξωτερική αυτογνωσία μας. Αυτή και οι συνεργάτες της διάβασαν περισσότερες από 800 μελέτες σχετικές με την αυτογνωσία. Εξέτασαν επίσης περίπου 5.000 άτομα σε όλο τον κόσμο και διεξήγαγαν λεπτομερείς συνεντεύξεις με 50 άτομα, που βελτίωσαν σημαντικά την αυτογνωσία τους με την πάροδο του χρόνου.

Ο αμερικανίδα ψυχολόγος εντόπισε επτά κατηγορίες –περιοχές αυτογνωσίας του εαυτού μας, που πρέπει να καλλιεργήσουμε και να επιδιώξουμε feedback από τους άλλους εάν θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση. Αυτές είναι οι αξίες μας, τα πάθη, οι φιλοδοξίες, ο τρόπος προσαρμογής μας (ποιο είδος περιβάλλοντος θα μας κάνει ευτυχισμένους και αφοσιωμένους), η προσωπικότητα, οι δυνάμεις και οι αδυναμίες μας και ο αντίκτυπος που έχουμε στους ανθρώπους γύρω μας.

Και μας συμβουλεύει τι πρέπει να κάνουμε για να δούμε καλύτερα πώς μας βλέπουν οι άλλοι. Λέει η Γιούριχ: