Θέματα

Πώς να πίνεις σωστά την μπύρα σου – ένας Γερμανός συμβουλεύει

Είναι καλοκαίρι και θέλεις να απολαύσεις την παγωμένη μπύρα σου. Ακούγεται απλό και είναι. Αρκεί μόνο να μάθεις τα βασικά αυτής της αφρώδους καλοκαιρινής δροσιστικής ιεροτελεστίας
Protagon Team

Το καλοκαίρι έφθασε. Τι ωραιότερο υπάρχει άραγε από το να απολαμβάνεις μία παγωμένη μπύρα μαζί με φίλους σε μία βεράντα ή αυλή;

Η απόλαυση όμως θέλει την τέχνη της και η τέχνη απόλαυσης της μπύρας θέλει τον Γερμανό της. Τι μας συμβουλεύει λοιπόν o βαυαρός «μπυρογνώστης» Σεμπάστιαν Πρίλερ- Ρίγκελε, γόνος της οικογένειας Ρίγκελε με το ομώνυμο ιστορικό ζυθοποιείο και νικητής του παγκόσμιου διαγωνισμού αξιολόγησης μπύρας του 2011;

Το ποτήρι αποτελεί κατ’ αρχάς πολύ σημαντικό επικουρικό παράγοντα στην απόλαυση της μπύρας μας. Πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένο και καλά σκουπισμένο.

Δεν επιτρέπεται το πλύσιμο σε πλυντήριο πιάτων, καθώς ο συνδυασμός υπολειμμάτων φαγητού και της αντίστοιχης λιπαρότητας καταστρέφει τον αφρό της μπύρας. Η χρήση ειδικού υγρού ποτηριών είναι must. Το σχήμα του ποτηριού εξαρτάται από το είδος της μπύρας που επιλέγουμε. Οι μπύρες με έντονο φρουτώδες άρωμα και γεύση πρέπει να σερβίρονται σε ποτήρια με μεγάλο ομοιόμορφο άνοιγμα. Μόνο με αυτή τη μορφή ποτηριού μπορούν τα αρώματα να απελευθερωθούν κατακλύζοντας τον ουρανίσκο και αιχμαλωτίζοντας ευχάριστα την όσφρηση μας.

Το σερβίρισμα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η μπύρα πρέπει να σερβίρεται σταδιακά, τρεις φορές είναι το ιδανικό. Η όλη διαδικασία σερβιρίσματος καλό είναι να διαρκεί τουλάχιστον ένα λεπτό. Γιατί όμως;

Ο αφρός μετά το πρώτο σερβίρισμα –ας πούμε μέχρι το ένα τέταρτο του ποτηριού- πρέπει να έχει το χρόνο να ηρεμήσει, να «καθίσει». Το ίδιο ισχύει και για τις επόμενες δύο φορές του σερβιρίσματος. Το ποτήρι δεν πρέπει να γεμίζει μέχρι πάνω. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο αφρός έχει μεγαλύτερη σταθερότητα. Η καλή ποιότητα αφρού, χρησιμοποιώντας αυτόν τον τρόπο σερβιρίσματος, φαίνεται στην ομοιογένεια του αλλά και από τα απαλά αγκαλιάσματα του ποτηριού.

Πριν από κάθε γουλιά, καλό είναι να «δοκιμάζουμε» την μπύρα με την μύτη μας αλλά και να παρατηρούμε το χρώμα της. Αρώματα και χρώματα διεγείρουν, θέτοντας σε κίνηση έναν ολόκληρο μηχανισμό απόλαυσης, πριν αυτός ολοκληρωθεί με την γευστική διαδικασία.

Ένα ερώτημα μένει ακόμη αναπάντητο: θα παραγγείλεις δεύτερη μπύρα;