Οι γιορτές τέλειωσαν και μαζί τους τα πάρτι των διακοπών και τα χανγκόβερ. Του χρόνου πάλι αυτά, ή μήπως όχι; (Χαλαρώστε. Εχουμε μπροστά μας Απόκριες και Πάσχα, σας θυμίζω). Τώρα, πάντως είμαστε πάλι όλοι εδώ στα γραφεία μας, έτοιμοι να αρπάξουμε το 2018 από τα κέρατα.
Καθώς σχεδιάζουμε τη χρονιά που είναι μπροστά μας, μήπως υπάρχουν κάποιες ώρες στα ημερολόγιά μας που θα μπορούσαμε να μεγιστοποιήσουμε την παραγωγικότητά μας στο γραφείο; Τα στοιχεία λένε ότι ίσως και να υπάρχουν.
Το ζενίθ της παραγωγικότητας των εργαζομένων είναι πριν από τις 11 το πρωί τις Δευτέρες του Οκτωβρίου, σύμφωνα με μια μελέτη του Redbooth, πλατφόρμας που παρέχει online ένα εύκολο στη χρήση λογισμικό διαχείρισης έργων, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Η εταιρεία ανέλυσε τα δεδομένα έργων από εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες που χρησιμοποίησαν την υπηρεσία για να σχεδιάσουν και να παρακολουθήσουν την εργασία τους.
Ο τυπικός εκπρόσωπος αυτών που συμμετείχαν στη μελέτη προέρχεται από ένα ευρύ φάσμα εργαζομένων, από τα πεδία του μάρκετινγκ, της αρχιτεκτονικής, της υγειονομικής περίθαλψης, των νομικών υπηρεσιών, της λογιστικής και πολλά άλλα. Βεβαίως, αυτή είναι μόνο μια μελέτη επαγγελματιών που χρησιμοποιούν μια υπηρεσία και δεν μπορεί να εφαρμοστεί παντού. Παρ’ όλα αυτά, αν αισθάνεστε τεμπελιά μια Παρασκευή του Αυγούστου, να ξέρετε ότι δεν συμβαίνει μόνο σε σας.
Τι κρύβεται πίσω από τους αριθμούς;
«Πολλά από τα στοιχεία ευθυγραμμίζονται με αυτά που μας λέει η προηγούμενη έρευνα για την ενέργεια και την παραγωγικότητα», δήλωσε στο BBC, ο Γιάννης Τρουγκάκος, αναπληρωτής καθηγητής οργανωσιακής συμπεριφοράς και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο Πανεπιστήμιο Scarborough, στο Τορόντο του Καναδά, «Για παράδειγμα, με βάση τους κιρκαδικούς ρυθμούς, περίπου το 75% των ανθρώπων τείνουν να είναι διανοητικά πιο δραστήριοι από τις 9πμ έως τις 11πμ».
Οι κιρκαδικοί ρυθμοί είναι τα εσωτερικά μας ρολόγια που λένε στο σώμα μας πότε πρέπει να ξυπνήσουμε, να φάμε και να κοιμηθούμε σε 24-ωρους κύκλους. Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι η εργασία που συγχρονίζεται με τους κιρκαδικούς μας ρυθμούς οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα και λιγότερη κόπωση. Ακόμη και η NASA, η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, έχει παρακολουθήσει τους κιρκαδικούς ρυθμούς για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της υγείας των αστροναυτών.
«Όταν κάποιος αρχίζει να εργάζεται, πιθανόν να του πάρει κάποιο χρόνο για να ελέγξει τα μηνύματα του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου και να τακτοποιηθεί», λέει ο Τρουγκάκος, «χρειάζεται χρόνος μέχρι να μπεις για τα καλά σε οποιοδήποτε αντικείμενο και αν εργάζεσαι. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι η ώρα 11 το πρωί βγαίνει να είναι η πιο παραγωγική για την ολοκλήρωση εργασιών».
Το μεσημέρι στις 2 μ.μ. σηματοδοτεί ένα σημείο χαμηλής ενέργειας, «Αυτό εξηγεί γιατί σε πολλά μέρη συνηθίζεται ο μεσημεριανός υπνάκος», λέει ο κύριος καθηγητής.
Όταν το μυαλό μας είναι σε εγρήγορση
Υπάρχουν όμως επίσης ευρήματα σχετικά με τις ημέρες, τις εποχές και τους μήνες του χρόνου. Τα ευρήματα «συνάδουν με τη σημαντική έρευνα σχετικά με την “άμπωτη και την παλίρροια” της πνευματικής οξύτητας», λέει ο οικονομολόγος Ντον Ντράμοντ, βοηθός καθηγητής στο Queen’s University στο Κίνγκστον του Οντάριο.
Οι Δευτέρες είναι πιο παραγωγικές γιατί «στις αρχές της εβδομάδας οι άνθρωποι είναι φρέσκοι, διανοητικά και φυσικά, και εξασθενίζουν όσο περνούν οι ημέρες», λέει.
Οι διαφορετικές φάσεις του έτους αντικατοπτρίζουν επίσης τα φυσικά επίπεδα μεταξύ υψηλών και χαμηλών επιπέδων ενέργειας. Ο Ντράμοντ λέει ότι οι άνθρωποι επιστρέφουν ανανεωμένοι από τις καλοκαιρινές διακοπές τους, επομένως είναι παραγωγικοί στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ το γεγονός ότι τον χειμώνα σκοτεινιάζει νωρίς μπορεί να εξηγήσει την μειωμένη παραγωγικότητα, την σχετική έλλειψη πνευματικής οξύτητας και την πεσμένη διάθεση.
Ο Ντράμοντ έχει κάποιες προτάσεις για την αξιοποίηση αυτών των ευρημάτων: «Επιτρέψτε στους ανθρώπους να έχουν το χρόνο που χρειάζονται για να αυξήσουν τη δημιουργικότητά τους νωρίς το πρωί και στις αρχές της εβδομάδας και νωρίς την ημέρα», λέει, «για παράδειγμα, μη βάζετε μια βαρετή συνάντηση εκείνη την ώρα. Δυστυχώς, τότε είναι που προγραμματίζονται σχεδόν όλες οι βαρετές συναντήσεις».
Αν αυτά τα ευρήματα σας φαίνονται οικεία, καταλαβαίνετε ότι δεν είστε μόνοι. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ομάδα σας να εργαστεί πιο σκληρά και πιο έξυπνα – μέχρι την επόμενη σεζόν διακοπών.