Σταρ των σπορ και της οθόνης, μικρής και μεγάλης, ανάμεσά τους και άλλοι πολλοί celebrities, από τον μάγο της μπάλας Κριστιάνο Ρονάλντο (μετά της συντρόφου του Τζορτζίνα Ροντρίγκεζ) έως τη αγγλίδα τηλεπερσόνα Μάγια Τζάμα, και από τον Ρότζερ Φέντερερ μέχρι τον Στέφανο Τσιτσιπά που προπονούνται εκεί, απολαύσανε την περίοδο των διακοπών στο Ντουμπάι, συνδυάζοντας εργασία και χαρά στο τουριστικό hotspot του Κόλπου, ενώ η Ευρώπη στέναζε (και στενάζει) σε συνθήκες αυστηρού lockdown.
Από κοντά και οι δικοί μας, που παραβρέθηκαν στο περιβόητο πρωτοχρονιάτικο πάρτι του Νάμμος Ντουμπάι (ναι, το μυκονιάτικο της Ψαρρούς, το οποίο -σύμφωνα με τα κουτσομπολιά- λειτουργεί σε συνθήκες εξωφρενικής πολυτέλειας στο Four Seasons Resort, στην παραλία Τζουμέιρα, το πιο προνομιακό σημείο της περιοχής), ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων και σχολίων.
Πληθώρα καλλιτεχνών και djs, από τον Στέφανο Κορκολή μέχρι τον Βασίλη Τσιλιχρήστο, συμμετείχαν στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα προς τέρψη του διεθνούς και του ελληνικού τζετ σετ – λέμε τώρα-, μεταξύ των οποίων και οι οικογένειες της σχεδιάστριας Σήλιας Κριθαριώτη και της φωτογράφου Μαρίνας Βερνίκου, ο Χάρης Σιανίδης και ο Πέτρος Κωστόπουλος. Ο τελευταίος μάλιστα άναψε και κόρωσε και απάντησε εμπρηστικά, υπερασπιζόμενος αφενός τον εαυτό του και αφετέρου την κοσμική Αθήνα. Είχε πάει, λέει, για δουλειά. Μα ναι, έτσι γίνεται σε αυτούς τους κύκλους (και σε όλους), με συγγενείς και φίλους και συνεργάτες διασκεδάζεις, όταν μπορείς. Γιατί εκεί είναι το θέμα, στο όταν μπορείς.
Ενώ λοιπόν το 2021 ξεκίνησε με σχεδόν μηδενική κίνηση αλλού, το αεροδρόμιο στο μεγαλύτερο εμπορικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πλημμύρισε από Βρετανούς, Γάλλους, Ρώσους (και φυσικά Ελληνες) που έσπευσαν στην πρόσφατα πιο ανοιχτή πόλη στον κόσμο, για να απολαύσουν ελεύθερα εστιατόρια, μπαρ, ακόμη και πάρτι σε συνθήκες (υποτίθεται) κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Μετά από ένα σκληρό lockdown, γράφουν οι Financial Times, η πόλη άρχισε να ανοίγει σταδιακά την οικονομία της τον Μάιο. Με τα ΗΑΕ να εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα γρήγορου εμβολιασμού, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία του Ντουμπάι αυξήθηκαν και η αγορά ακινήτων αναζωογονήθηκε.
«Λίγα ξενοδοχεία στον κόσμο απολαμβάνουν σήμερα τη ζήτηση που έχει το “Four Seasons Dubai”», δήλωσε στους FT, ο Σάιμον Κασόν, πρόεδρος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική του ομίλου Four Seasons. Από τον Νοέμβριο, η πληρότητα και των δύο ξενοδοχείων του ομίλου στο Ντουμπάι αυξήθηκε φθάνοντας τον Δεκέμβριο πάνω από 90% για το παραλιακό, μετά το μονοψήφιο ποσοστό του καλοκαιριού. Και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, η πληρότητα στο Ντουμπάι γενικά έφτασε το 66%, σύμφωνα με το πρακτορείο STR.
Το Ντουμπάι, το οποίο έχει πληγεί περισσότερο σε σύγκριση με την πλουσιότερη πρωτεύουσα των ΗΑΕ, το Αμπου Ντάμπι, έχει υιοθετήσει ευκολότερες προϋποθέσεις εισόδου με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού. Από ορισμένους επισκέπτες απαιτείται να παρουσιάσουν αρνητικά τεστ Covid-19 κατά το check-in και να κάνουν άλλο ένα τεστ κατά την άφιξή τους, ενώ Βρετανοί, Γερμανοί, όπως και άλλοι υπήκοοι του Κόλπου, χρειάζονται μόνο ένα μοριακό τεστ PCR στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι.
Εν τω μεταξύ η νέα πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού έχει ανιχνευθεί στα ΗΑΕ και τα περιστατικά έχουν αυξηθεί με το νέο έτος. Μέχρι στιγμής, όμως, οι αρχές υπενθυμίζουν απλά στους ανθρώπους να τηρούν τα πρωτόκολλα κοινωνικής απόστασης.
Η δίμηνη αναζωογόνηση του τουρισμού, η οποία μαζί με τον κλάδο των ακινήτων, αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της οικονομίας, αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας για την ανάκαμψη του εμιράτου, καθώς πολλοί από τους ξένους στους οποίους βασίζεται έφυγαν λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών αξιωματούχων, το 10% του πληθυσμού (των 10 εκατομμυρίων), η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι απόδημοι, εγκατέλειψαν τη χώρα.
Στα ΗΑΕ, που έχουν περίπου 700 θανάτους από κορονοϊό, άρχισαν ήδη οι εμβολιασμοί. Μάλιστα τα Εμιράτα είναι η δεύτερη χώρα στην παγκόσμια κούρσα εμβολιασμού με 9 δόσεις ανά 100 άτομα, με στόχο να ξεπεράσει σύντομα τη νέα της σύμμαχο, το Ισραήλ: πρόσφατα, το Ντουμπάι παρουσίασε το πρόγραμμα εμβολιασμού BioNTech / Pfizer, το οποίο στοχεύει στον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού, μέσα το 2021.
Εκτός, όμως από τον τουρισμό και την αγορά ακινήτων, πολλοί τομείς εξακολουθούν να υποφέρουν. Τον Νοέμβριο, αναφέρθηκε πτώση της δραστηριότητας και η μικρότερη ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων εδώ και πέντε μήνες, με «σταθερή μείωση» στην παραγωγή, σύμφωνα με τον Δείκτη Διαχειριστών Αγοράς IHS Markit.
Για να προωθήσει την ανάκαμψη, η κυβέρνηση εισήγαγε ένα σύνολο κοινωνικών και νομικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των αλλοδαπών και την προσέλκυση άμεσα ξένων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της απαίτησης ένας υπήκοος του Εμιράτου να κατέχει το 51% μιας επιχείρησης.
Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, εξάλλου, συμπεριλαμβάνεται και η αποποινικοποίηση του αλκοόλ, που μέχρι πρότινος, εκτός από την επιβολή προστίμου μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και έναν ξένο στη φυλακή.
«Η κυβέρνηση δεν λέει ότι η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι παράνομη (απαγορευμένη), λένε ότι “είναι κάτι ανάμεσα σε εσάς και τον Θεό και δεν πρόκειται να το αστυνομεύουμε”», δήλωσε σχετικά στους Financial Times ένας υπήκοος του Εμιράτου. «Αυτό σηματοδοτεί μια στροφή προς την κοινωνία των πολιτών», είπε και πρόσθεσε: «Η δικαιολογία για αυτές τις αλλαγές είναι ότι για να προσελκύσουμε διεθνή ταλέντα, πρέπει να ευθυγραμμιστούμε με έναν παγκόσμιο τρόπο να κάνουμε πράγματα».
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένα αυταρχικό ομοσπονδιακό σεϊχάτο, έχει από καιρό εμφανιστεί ως προπύργιο ανεκτικότητας σε μια περιοχή όπου κυριαρχεί ο θρησκευτικός εξτρεμισμός. Με τολμηρές κινήσεις, όπως η σφυρηλάτηση διπλωματικών δεσμών με το Ισραήλ, η ηγεσία της χώρας έχει δείξει αποφασιστικότητα να ανατρέψει τους παλιούς κανόνες και να απομακρυνθεί από τους θρησκευτικά προσανατολισμένους νόμους που επιβλήθηκαν τη δεκαετία του 1970.
Σε αντίθεση με άλλα κράτη του Κόλπου, που ενθαρρύνουν την αποχώρηση των αποδήμων με στόχο περισσότερες θέσεις εργασίας για τους υπηκόους τους, τα ΗΑΕ επιδιώκουν να αναζωογονήσουν την αύξηση του πληθυσμού αφού η πανδημία προκάλεσε την έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων ξένων εργαζομένων.
Με τον στόχο αυτό, λοιπόν, προγραμματίζονται περισσότερες αλλαγές. Τα ΗΑΕ έχουν επεκτείνει το πρόγραμμα θεωρήσεων μακρόχρονης παραμονής για αλλοδαπούς, γιατρούς και άλλους εξειδικευμένους κατόχους πτυχίων σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η επιδημιολογία, ενώ επίσης επιτρέπεται, πλέον, σε αλλοδαπούς να κατέχουν το 100% επιχειρήσεων, ενισχύοντας ενδεχομένως τις επενδύσεις.