Η Μελάνια Τραμπ δεν δηλώνει ποτέ τι φοράει στις επίσημες εμφανίσεις της. Τηρεί σιγή. Αυτό δεν συνέβαινε με τις προηγούμενες Πρώτες Κυρίες. Ολες τους, από τη Τζάκι μέχρι τη Μισέλ, όλο και κάτι φανέρωναν. Η Μελάνια ποτέ.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ας αρχίσουμε από το γεγονός ότι ουσιαστικά, τις περισσότερες φορές ο ρόλος της Πρώτης Κυρίας μεταφράζεται σε ρόλο της Πρώτης Γλάστρας. Δηλαδή σε ρόλο της Κυρίας του Πρώτου Κυρίου. Λυπηρό μεν αλλά αυτό δεν ισχύει;
Αυτό δεν ίσχυε στην περίπτωση της Ρόμπιν Ράιτ στο «House of Cards», όμως εκείνος ο ρόλος είναι χάρτινος, ούτως ή άλλως.
Οι Πρώτες Κυρίες παραδοσιακά, πάντως, με ό,τι κάνουν μέσα και έξω από τον Λευκό Οίκο, υποστηρίζουν ή πλαισιώνουν την πολιτική του συζύγου τους. Και μάλιστα με πολύ ισχυρό τρόπο, διότι αυτές είναι το μόνο δείγμα της ιδιωτικής ζωής του Αρχηγού. Αυτές δηλαδή είναι η κλειδαρότρυπα. Άλλες λοιπόν παίζουν τον ρόλο τους παραδοσιακά (Τζάκι Κένεντι, Νάνσι Ρέιγκαν, Λόρα Μπους). Άλλες το κάνουν πιο δημιουργικά (Μπέτι Φορντ, Πατ Νίξον, Μισέλ Ομπάμα). Πάντως όλες, υποχρεωτικά, για όσο τουλάχιστον κατοικούν στον Λευκό Οίκο, διεκπεραιώνουν τον ρόλο της Πρώτης Γλάστρας.
Αυτόν τον ρόλο διεκπεραιώνει και η Μελάνια Τραμπ τώρα. Αλλά το κάνει με έναν παράξενο τρόπο που ίσως και να φανερώνει διαβολικό χιούμορ.
Κοιτάξτε την. Δεν μιλάει. Κι όταν μιλάει όλοι την προσέχουν. Και τι ακούνε; Τον… Τζον Κλιζ να μιλάει ρώσικα στο «Ένα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα» (1989). Δεν μιλάει ρωσικά βέβαια η Μελάνια, αλλά αυτή η σκληρή χροιά στις προγραμματισμένες κοινοτοπίες που τη βάζουν να λέει προσθέτει κάτι το… σχεδόν διεστραμμένο. Φανταστείτε δηλαδή τον Ντόναλντ Τραμπ στον ρόλο της Τζέιμι Λι Κέρτις στην προαναφερθείσα ταινία και φανταστείτε και τη Μελάνια να λέει κάτι σλοβενικό… μέσα στο οικογενειακό σαλόνι.
Ας φύγουμε όμως απ΄αυτό. Η νέα Πρώτη Κυρία, ενώ δεν κατοικεί ακόμη στον Λευκό Οίκο και ενώ δεν επιδίδεται προς το παρόν σε πολλές αγαθοεργίες, σε κάθε επίσημη εμφάνιση κλέβει τις εντυπώσεις. Τις κλέβει απλώς με το να βρίσκεται μέσα στο πλάνο – το τηλεοπτικό ή το φωτογραφικό.
Με το βαριεστημένο βλέμμα. Με το στόμα που γίνεται ίσια γραμμή και φαίνεται σαν να μοιάζει με το στόμα του Τραμπ, όταν δεν χαμογελάει. Με τον τρόπο που αντιμετωπίζει την άξεστη στάση του Ντόναλντ Τραμπ προς αυτήν.
Θυμηθείτε την πρώτη φορά που πήγαν επισήμως στον Λευκό Οίκο όταν τους υποδέχθηκαν οι Ομπάμα.
Ο Τραμπ βγήκε από το αυτοκίνητο και έτρεξε να χαιρετήσει τον απερχόμενο πρόεδρο. Η Μελάνια έμεινε πίσω με το δώρο… το μεγάλο κουτί από το Tiffany’s, το οποίο πήγε να δώσει στη Μισέλ. Αλλά την ίδια στιγμή ο Τραμπ έδωσε το χέρι του στη Μισέλ. Και η Μισέλ δεν ήξερε τι να πρωτοπιάσει (το δώρο ή το χέρι). Η Μελάνια έμεινε μετέωρη με το δώρο και χαμογελούσε παγωμένα. Και τελικά έβγαλε από τη δύσκολη θέση τις δύο γυναίκες ο Μπαράκ Ομπάμα που παρέλαβε ο ίδιος το δώρο.
Μια άλλη τέτοια χοντράδα του Ντόναλντ Τραμπ έλαβε χώρα στην επίσημη επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ιορδανίας στον Λευκό Οίκο. Στο πλάνο για την επίσημη φωτογραφία κάθονταν οι δύο ηγέτες στις χρυσοποίκιλτες πολυθρόνες και οι γυναίκες έστεκαν από πίσω τους όρθιες σαν υπηρέτριες…
Κι όμως, ακόμα και τότε, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω στη Μελάνια. Η οποία, έκανε σκόνη την, ομολογουμένως πανέμορφη, Ράνια. Πώς; Με ένα πράσινο ταγέρ.
Εδώ λοιπόν αρχίζει το… σατανικό διπλωματικό παιχνίδι της Πρώτης Κυρίας. Ηταν η πρώτη φορά που φορούσε πράσινο χρώμα. Ηταν η πρώτη φορά που φορούσε πτυχώσεις. Γιατί το έκανε αυτό; Ένα τόσο ασυνήθιστο χρώμα και μάλιστα total look; Τρελάθηκε ο προεδρικός στιλίστας; Τρελάθηκε η Μελάνια;
Όχι. Η Μελάνια έκανε διπλωματία! Φόρεσε αυτό το εντυπωσιακό φόρεμα, που της πήγαινε υπέροχα, για να τιμήσει τη μουσουλμανική θρησκεία και την Ιορδανία… Στο Κοράνι το πράσινο είναι το χρώμα του παραδείσου. Επίσης το πράσινο είναι ένα από τα τέσσερα χρώματα στη σημαία της Ιορδανίας. Τα άλλα τρία είναι το μαύρο, το κόκκινο και το λευκό. Το μόνο που δεν είχε φορέσει μέχρι τώρα σε επίσημη εμφάνιση η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ ήταν το πράσινο – άρα αυτό θα πέρναγε το μήνυμα. Το συγκεκριμένο φόρεμα ράφτηκε ειδικά για την περίσταση από τον Ερβέ Πιερ, τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου Carolina Herrera. O Πιερ είχε σχεδιάσει και το λευκό φόρεμα που φορούσε η Μελάνια στον χορό της ορκωμοσίας.
Αντίστοιχο στιλιστικό παιχνίδι διπλωματίας παίχτηκε την εβδομάδα που πέρασε και με το κόκκινο φόρεμα Valentino με το οποίο υποδέχθηκε πρόσφατα η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ το προεδρικό ζεύγος της Κίνας. Το κόκκινο της πάει πολύ, αλλά το συγκεκριμένο χρώμα συμβολίζει την καλή τύχη και τη γιορτή στην κινεζική κουλτούρα. Είναι λοιπόν τυχαίο που το διάλεξε;
Ή ήταν τυχαία η επιλογή εκείνου του εντυπωσιακού κόκκινου παλτού με το οποίο είχε εμφανιστεί η Μελάνια στο Παλμ Μπιτς το Σαββατοκύριακο αμέσως μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με την Ανγκελα Μέρκελ;
Εκείνο το παλτό ήταν πληθωρικό και έμοιαζε σαν στρατιωτικό. Εκείνο το παλτό, με έναν πολύ κομψό τρόπο, σύμφωνα με τους ενδυματολόγους και τους χρωματολόγους ήταν σαν να… χτυπούσε τα ταμπούρλα του πολέμου. Γιατί; Την ίδια εκείνη εβδομάδα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, εκτός από τους πολυπροβεβλημένους τσαμπουκάδες στη φωτογράφιση με την Ανγκελα Μέρκελ, είχε ανακοινώσει αύξηση των δαπανών για εξοπλισμούς και μείωση των δαπανών από την παιδεία και την υγεία… Εκείνο το παλτό ήταν αμερικανικής προέλευσης – της σχεδιάστριας Αλις Ρόι.
Η Μελάνια Τραμπ, γενικά ντύνεται σε αμερικανικά ρούχα, αλλά όχι και τόσο φανατικά. Πολύ συχνά τελευταία παρακούει την προτροπή «buy American» του συζύγου της προς τον αμερικανικό λαό. Μέχρι και για την επίσημη φωτογραφία της στον Λευκό Οίκο, φόρεσε σακάκι Dolce & Gabbana.
Τι συμβαίνει; Μήπως η Μελάνια Τραμπ δεν πολυσκοτίζεται για τους αμερικανούς σχεδιαστές αφού οι περισσότεροι έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να της δίνουν ρούχα; Ή μήπως εκείνη ψωνίζει ιταλικά και γαλλικά για να κατευνάσει επικοινωνιακά τις σοβινιστικές φανφάρες του του συζύγου της;
Πάντως ένα είναι το σίγουρο: η κυρία Τραμπ ως Πρώτη Κυρία παίζει ένα παράξενο παιχνίδι και έχει όλα τα βλέμματα καρφωμένα πάνω της. Μήπως, αυτό το παιχνίδι λέγεται «Η εκδίκηση της Πρώτης Γλάστρας» και παίζεται με… διπλωματικούς όρους;