Το ξυπνητήρι χτυπάει λίγο πριν από τις επτά, τρυπώντας τον γλυκό ύπνο. Ένα στιγμιαίο δίλημμα σου περνάει από το μυαλό: «Να σηκωθώ ή να το κλείσω;». Πατάς το snooze. Ένα τέταρτο αργότερα πετιέσαι έντρομος γιατί ξέρεις ότι αυτά τα 15 λεπτά θα τα πληρώσεις πολύ ακριβά. Αφού φας όλη την κίνηση της υφηλίου, φτάνεις επιτέλους στο γραφείο, όπου πριν προλάβεις να φτιάξεις καφέ αρχίζουν να βαράνε τα τηλέφωνα. Συναντήσεις, ραντεβού, παρουσιάσεις, deadlines. Ο ήλιος έχει δύσει κι εσύ πασχίζεις να ξεκολλήσεις –που δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις τελειώσει- για να πάρεις τον μακρύ δρόμο της επιστροφής με κίνηση, εκνευρισμό και τα σχετικά. «Τι θα φάμε;» αναρωτιέσαι. Θυμάσαι ξαφνικά ότι το ψυγείο είναι άδειο, τρέχεις στο σουπερμάρκετ που συναντάς στον δρόμο σου, παίρνεις τα απαραίτητα, στήνεσαι στο ταμείο που έχει ουρά, έχεις ξεχάσει τη σακούλα πολλαπλών χρήσεων, τη χρεώνεσαι, ξαναμπαίνεις στο αυτοκίνητο και πας σπίτι. Μαγειρεύεις κάτι γρήγορο αλλά υγιεινό γιατί πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε, τρως, πλένεις τα πιάτα, μαζεύεις τη μπουγάδα που έχει γίνει κόκκαλο από χτες, τακτοποιείς τα ρούχα σου για την άλλη μέρα, συμμαζεύεις λιγάκι και λες, «ωραία, ας χαλαρώσουμε λίγο τώρα». Κάθεσαι στον καναπέ αναπαυτικά, ανάβεις τηλεόραση και μέχρι να βρεις κάτι που να βλέπεται σε παίρνει ο ύπνος. Και όλα αυτά χωρίς στο κάδρο να έχουν μπει παιδιά, σκυλιά ή άλλες υποχρεώσεις.
Αυτή είναι μια τυπική μέρα ενός μέσου ζευγαριού. Και μετά λέμε ότι η κοινωνία μας πάσχει από χαμηλή λίμπιντο. Το ερώτημα είναι και πώς να μην πάσχει από χαμηλή λίμπιντο με το στρες (οικονομικό και εργασιακό), την πίεση και τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς να μας ξεζουμίζουν καθημερινά. Σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί και η τεχνολογία και συγκεκριμένα ο εθισμός μας στις «έξυπνες» συσκευές, όπου ακόμα και τα ζευγάρια που καταφέρνουν να συγχρονιστούν ξαπλώνοντας μαζί στο κρεβάτι -και δεν έχουν προηγουμένως αποκοιμηθεί σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού-, γυρίζουν πλευρό και αφιερώνονται σε ένα τελευταίο scroll down στο news feed της ημέρας μήπως και τους ξεφύγει κανένα post. Αμ pos(t)!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η στρεσογόνος ρουτίνα αποτελεί έναν από του κύριους «ενόχους» της μειωμένης σεξουαλικής διάθεσης. Τα άτομα που στρεσάρονται συχνά και πολύ άλλωστε, πέρα από προβλήματα στο σεξ, εμφανίζουν και άλλα θέματα υγείας όπως π.χ. προβλήματα στο γαστρεντερικό και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ειδικοί συνιστούν την εκτόνωση της έντασης μέσω της σωματικής άσκησης, της γιόγκα και του διαλογισμού, ενώ πιστεύουν ότι ασχολίες που απαιτούν συγκέντρωση, όπως π.χ. η ανάγνωση ενός βιβλίου, η ζωγραφική, η μουσική ή ακόμα και η επίλυση ενός sudoku, μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα του στρες και να οδηγήσουν σε μονοπάτια χαλάρωσης. Το μυστικό, υπογραμμίζουν, είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν και που μας βοηθούν να ξεφεύγουμε από τα άγχη της καθημερινότητας.
Εκτός από το στρες όμως υπάρχει μια σειρά άλλων παραγόντων που σχετίζονται με… χαμηλές πτήσεις: από μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, χαμηλή αυτοεκτίμηση και καταπιεσμένη σεξουαλικότητα από παιδική ηλικία, μέχρι παθολογικά αίτια όπως π.χ. καρδιαγγειακά προβλήματα, εμμηνόπαυση, σωματικές δυσπλασίες, ψυχολογικά προβλήματα κ.ά.
H βρετανική μελέτη εθνικής κλίμακας Natsal (National Survey of Sexual Attitudes Lifestyles) είχε δείξει τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι το 34% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών και το 15% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών στη Βρετανία δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είχε χάσει το ενδιαφέρον του γύρω από το σεξ για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Στην Ελλάδα πάλι, ο κόσμος φαίνεται να βρίσκει διέξοδο από τις δυσκολίες της κρίσης μέσα από το σεξ. Στοιχεία του Ανδρολογικού Ινστιτούτου υποδεικνύουν μια μέση συχνότητα της τάξεως των έξι συνευρέσεων τον μήνα. Πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε κατά την περίοδο των συζητήσεων για το Μακεδονικό μάλιστα, έδειξε ότι πέρα από τον πατριωτισμό, το όλο ζήτημα «φούντωσε» τη λίμπιντο των Ελλήνων εκτοξεύοντας τις ερωτικές συνευρέσεις στις 12, οι οποίες μάλιστα σύμφωνα με τους εθελοντές είχαν πιο «άγριο» χαρακτήρα.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, «στον ανθρώπινο εγκέφαλο οι διαδρομές της αγάπης και του μίσους είναι ίδιες, ενώ αντίθετο των δυο αυτών αισθημάτων είναι η αδιαφορία. Υποψιαζόμαστε πως αυτήν την περίεργη περίοδο, οι Έλληνες αγάπησαν πολύ τόσο το ταπεινό και το παρόν, όσο και το ένδοξο παρελθόν τους. Άρα των Ελλήνων οι κοινότητες, με έντονα πάθη, θετικά και αρνητικά, πλησίασαν την κτηνώδη φύση, που είναι ο πυρήνας της σεξουαλικότητας».
«Αν θυμάστε την κλασική φράση του Φρόιντ “ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας”, πραγματεύεται ιδιοφυώς το γεγονός ότι οι πολιτισμοί και οι θεσμοί αναστέλλουν την πρωτόγονη ζωοφόρα επιθυμία, άρα καταδυναστεύουν και το σεξ. Γιατί το άγριο αυτό ένστικτο θεριεύει στη φύση και πεθαίνει στα διαμερίσματα… και στους κανόνες. Άρα η εκτόξευση στα ύψη των πατριωτικών παθών πιθανότατα να ήταν το όχημα που πυροδότησε και την πρωτόγονη φύση μας στην κρεβατοκάμαρα» καταλήγει ο δρ Κωνσταντινίδης.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι μειωμένες σεξουαλικές επιδόσεις αποτελούν πρόβλημα μόνο εφόσον το κρίνει ο ασθενής και αναζητήσει επιστημονική βοήθεια. Προβλήματα υγείας όπως π.χ. ο διαβήτης ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα ρίχνουν την σεξουαλική επιθυμία. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση λήψης δυνατών φαρμάκων και αντιμετώπισης δύσκολων ή τραυματικών γεγονότων στη ζωή που προκαλούν ψυχολογική κατάπτωση. Πώς θα μπορούσαμε όμως να ανεβάσουμε και πάλι τη λίμπιντο στα ύψη ακολουθώντας απλά βήματα;
1. Το μπλα μπλα κάνει θαύματα
Τα… σύννεφα στη σχέση αποτελούν ένα από τα βασικά αίτια πεσμένης λίμπιντο. Η βρετανική μελέτη Natsal έδειξε – μεταξύ άλλων – ότι η αδυναμία επικοινωνίας με τον/την σύντροφο γύρω από θέματα που αφορούν το σεξ μπορεί να διπλασιάσει την πιθανότητα μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας και στα δυο φύλα.
«Πολλά ζευγάρια δεν επικοινωνούν με αποτέλεσμα να φτάνουν στο σημείο να αποφεύγουν το σεξ» εξηγεί στον βρετανικό Guardian η καθηγήτρια Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, δρ Σίνθια Γκράχαμ και κύρια συγγραφέας της μελέτης. «Η ανοιχτή επικοινωνία αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα επαναφοράς της λίμπιντο».
Απο τα επιστημονικά στοιχεία φάνηκε ότι η «ανισορροπία» σεξουαλικής διάθεσης μεταξύ των δύο συντρόφων, ήταν ικανή να τετραπλασιάσει την πιθανότητα έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά των γυναικών. Στην περίπτωση πάλι των ανδρών με σεξουαλικές προτιμήσεις που ξέφευγαν από τα γούστα των συντρόφων τους, ο κίνδυνος απώλειας ερωτικού ενδιαφέροντος από πλευράς των γυναικών τριπλασιαζόταν. Τα ίδια ζητήματα από την ανδρική πλευρά, φάνηκε να οδηγούν σε απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας κατά 17% και 16% αντίστοιχα.
2. Ο ύπνος θρέφει… το σεξ
Η τεστοστερόνη, ως γνωστόν, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανδρική σεξουαλικότητα. Νέες μελέτες ωστόσο, υπογραμμίζουν τη σημασία του ύπνου και τη σχέση μεταξύ επαρκούς νυχτερινής ξεκούρασης και σεξουαλικών επιδόσεων. Πρόσφατη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες –και κυρίως νεαρής ηλικίας- που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα, εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης κατά 10%-15%.
Ο «κουτσουρεμένος» ύπνος ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζει μόνο τους άνδρες καθώς επιστημονικά ευρήματα του 2015 είχαν δείξει ότι οι γυναίκες που κερδίζουν μια ώρα επιπλέον ύπνου έχουν κατά 14% μεγαλύτερη πιθανότητα να απολαύσουν μια νύχτα πάθους, συγκριτικά με όσες δεν κοιμούνται επαρκώς τη νύχτα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σεξ οδηγεί στην έκκριση ενδορφινών -των φυσικών οπιοειδών του εγκεφάλου που συνδέονται με την ευεξία και την καλή διάθεση- και ωκυτοκίνης, της ορμόνης της αγάπης, η οποία δρα ως φυσικό ηρεμιστικό, μειώνοντας τον χρόνο που χρειαζόμαστε ώσπου να αποκοιμηθούμε. Για τον λόγο αυτόν, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτείνουν το σεξ ως θεραπεία στις διαταραχές του ύπνου. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Κουίνσλαντ (CQU) στην Αυστραλία στην οποία έλαβαν μέρος 460 άτομα ηλικίας 18-70 ετών, μάλιστα, έδειξε ότι το 64% των συμμετεχόντων δήλωναν ότι έκαναν καλύτερο ύπνο μετά το σεξ.
«Καλό θα ήταν να αντικαταστήσουμε τον χρόνο που αφιερώνουμε στις οθόνες, με δράση στην κρεβατοκάμαρα» αναφέρει ο δρ Μισέλ Λαστέλα, επικεφαλής της αυστραλιανής μελέτης και ειδικός σε θέματα ύπνου. «Όταν κάνουμε σεξ δεν σκεφτόμαστε το πρόγραμμα της επόμενης μέρας και δεν ψαχουλεύουμε το κινητό μας. Πρόκειται για έναν ευχάριστο τρόπο να ξεφύγουμε από μια δύσκολη μέρα και στη συνέχεια να χαλαρώσουμε».
3. Φαντασιώνοντας έρχεται η όρεξη
Αν μας δίδαξαν κάτι τα βιβλία και οι ταινίες των «50 Αποχρώσεων του Γκρι», αυτό ήταν ότι οι… γαργαλιστικές φαντασιώσεις έχουν τη δύναμη να κάνουν ακόμα μια νοικοκυρά, εκατομμυριούχο! Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι φαντασιώσεις είναι πολύ σημαντικές καθώς κινούν τον μηχανισμό της αναζωογόνησης σε μια σχέση.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση των γυναικών, επισημαίνουν, η σεξουαλική επιθυμία προκύπτει συχνά μέσω της διέγερσης – τόσο της σωματικής, όσο και της νοητικής. Για τον λόγο αυτόν, οι ίδιοι ενθαρρύνουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα χαμηλής λίμπιντο να φαντασιώνονται περισσότερο. Θα μπορούσαν μάλιστα να ξυπνήσουν τη φαντασία τους με τη βοήθεια «πιπεράτων» μυθιστορημάτων, ταινιών κ.ά.
Ο αυνανισμός θα μπορούσε επίσης, κατά τους ειδικούς, να τονώσει τη λίμπιντο. Αρκεί να μην γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, υποσκιάζοντας την συντροφικότητα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των γυναικών που αγγίζουν το σώμα τους είναι πολύ μικρότερος συγκριτικά με εκείνον των ανδρών. Οι επιστήμονες ωστόσο θεωρούν ότι η διαδικασία του αυνανισμού θα μπορούσε να τονώσει την αυτοεκτίμηση και την αντίληψη της εικόνα του σώματος τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών.
«Ένας από τους λόγους που πολλές φορές οι γυναίκες χάνουν το ενδιαφέρον τους στην κρεβατοκάμαρα, είναι γιατί το σεξ δεν είναι πάντα καλό με τον σύντροφό τους» σχολιάζει η δρ Γκράχαμ. «Ο αυνανισμός μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να γνωρίσουν καλύτερα το σώμα τους, ώστε να είναι σε θέση να υποδείξουν στον σύντροφό τους τι είναι αυτό που τους χαρίζει ευχαρίστηση».