Σε περιβάλλον μέθης, η κρίση των ανθρώπων χαλαρώνει και δεν μπορούν να αξιολογήσουν αντικειμενικά ούτε πόσο ήπιαν αλλά ούτε και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. | Shutterstock
Θέματα

Ξέρετε πόσο μεθυσμένοι είστε;

Μάλλον δεν είναι αντικειμενική η άποψή σας αν και οι άλλοι γύρω σας έχουν πιει πολύ. Αλλωστε οι άνθρωποι λειτουργούμε συγκριτικά. Κατατάσσουμε τον εαυτό μας πάντα σε σχέση με τους άλλους, ακόμη και για το πόσο ευτυχισμένοι και πλούσιοι είμαστε
Κική Τριανταφύλλη

Πόσο πίνετε όταν βγαίνετε; Φεύγοντας από ένα μπαρ μπορείτε να θυμηθείτε πόσα ποτήρια έχετε πιει ή μήπως περπατάτε με δυσκολία σε ευθεία γραμμή; Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Γιατί η αλήθεια είναι ότι συνήθως μετράμε τη νηφαλιότητά μας σε σχέση με την κατάσταση των άλλων γύρω μας. Αν λοιπόν και οι άλλοι είναι μεθυσμένοι, τότε μάλλον υποτιμούμε την ποσότητα του αλκοόλ που έχουμε καταναλώσει. Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό BioMed Central, σε περιβάλλον μέθης η κρίση των ανθρώπων χαλαρώνει και οι πότες είναι πιο πιθανό να υποτιμήσουν τους συναφείς κινδύνους.  Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ενός χρόνου μεταξύ 8μμ -3 πμ, (βράδια Παρασκευής και Σαββάτου), έξω από τέσσερα μεγάλα κλαμπ και παμπ της Ουαλίας και συμμετείχαν 1.862 άνθρωποι με μέσο όρο ηλικίας τα 27 χρόνια.

Μετρήθηκε η συγκέντρωση του οινοπνεύματος κατά την εκπνοή με αλκοτέστ και κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο που περιλάμβανε ερωτήσεις, όπως: «Πόσο μεθυσμένος είστε τώρα;» -σε μια κλίμακα από το 1 (εντελώς νηφάλιος) μέχρι το 10 (εντελώς μεθυσμένος)-, «Αν πίνετε κάθε εβδομάδα όσο απόψε πόσο πιθανό είναι να προκαλέσετε βλάβες στην υγεία σας μέσα στα 15 επόμενα χρόνια;» -επίσης σε κλίμακα από το 1 (αποκλείεται) μέχρι το 10 (είναι σίγουρο)- αλλά και συγκεκριμένα «Αν πίνετε κάθε εβδομάδα όσο απόψε πόσο πιθανό είναι να πάθετε κίρρωση του ήπατος μέσα στα 15 επόμενα χρόνια;» -επίσης σε κλίμακα από το 1 (αποκλείεται) μέχρι το 10 (είναι σίγουρο). Οι ερωτηθέντες, κατά μέσο όρο, νόμιζαν ότι ήταν μέτρια μεθυσμένοι και σε μέτριο κίνδυνο. Η συγκέντρωση οινοπνεύματος στην αναπνοή τους βρέθηκε κατά μέσο όρο 47,3mg αλκοόλ ανά 100 ml εκπνεόμενου αέρα όταν το όριο οδήγησης σε κατάσταση μέθης στην Αγγλία είναι τα 35mg.

Ποια είναι, λοιπόν, η λύση; Να κάνεις παρέα με ανθρώπους που πίνουν πάρα πολύ ώστε σε σύγκριση μαζί τους να νιώθεις νηφάλιος; Οχι, βέβαια, λέει ο Σάιμον Μουρ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και επικεφαλής της έρευνας. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες, μεταξύ άλλων πρόκληση βίας, δηλητηρίαση, ακόμη θάνατο από αναρρόφηση του εμετού.

Το ενδιαφέρον είναι ότι διέφεραν μεταξύ τους οι απαντήσεις ανθρώπων με τα ίδια ποσοστά αλκοόλ στην αναπνοή. Ερωτηθέντες που βρισκόντουσαν σε περιβάλλον βαριάς μέθης κατέτασσαν τους εαυτούς τους ως λιγότερο μεθυσμένους σε σχέση με άλλους ανάμεσα σε «μετριοπαθείς» πότες. Οπως είπε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Σάιμον Μουρ, σε συνέντευξή του στον Guardian: «Οι άνθρωποι δεν βλέπουν αντικειμενικά την πραγματικότητα». Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του: «Η αίσθησή τους  για τη μέθη και τους κινδύνους δεν βασίζεται στις δικές τους αντιλήψεις». Με άλλα λόγια όταν βρίσκεται κανείς αργά το βράδυ σε παμπ και κλαμπ στο κέντρο μιας πόλης (στην Αγγλία τουλάχιστον), ένα σοβαρό μεθύσι τού φαίνεται φυσιολογικό, αφού όλοι είναι στην ίδια κατάσταση.

Με το αλκοόλ προτιμήστε λιπαρές τροφές, οι ξηροί καρποί και γενικά τα αλμυρά σνακ δεν είναι οι καταλληλότεροι συνοδοί του

Η μελέτη αυτή δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον μόνο για τους φοιτητές ή τους νέους κάτω των 30 ετών. Ο Μουρ επισημαίνει ότι όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, κατατάσσουμε τους εαυτούς μας πάντα σε σχέση με τους άλλους, ακόμη και για το πόσο ευτυχισμένοι και πλούσιοι είμαστε. Τώρα, λοιπόν, ας έχουμε ένα ακόμα σύστημα κατάταξης: πόσο πιο πιθανό είναι να πάθουμε κίρρωση του ήπατος σε σχέση με τους άλλους.

Η λύση

Τι κάνουμε, λοιπόν; Το κόβουμε εντελώς; Οχι, βέβαια. Η αλήθεια είναι ότι πέρα από τη βία και τον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς κατηγορείται για βλάβες στον οργανισμό και σοβαρά προβλήματα υγείας (εθισµός, εγκεφαλικές βλάβες, νευρολογικές διαταραχές, ηπατοπάθειες, παγκρεατίτιδα, διάφορες μορφές καρκίνου, υπέρταση, παχυσαρκία κ.λπ.). Από την άλλη πλευρά, πλήθος ερευνών διαπιστώνει ότι το αλκοόλ έχει προστατευτική δράση κυρίως στα αγγεία και στην καρδιά. Επίσης, συντελεί στη μακροζωία, μειώνει τη χοληστερίνη, δρα αντικαταθλιπτικά, ανοίγει την όρεξη ειδικά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, βελτιώνει τη λίμπιντο και άλλα πολλά. Το μέτρο όμως είναι η προϋπόθεση για να μη γίνει τοξικό.

Ποιο είναι το μέτρο;

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η επιτρεπόμενη ποσότητα του αλκοόλ εξαρτάται βασικά από τη σωματική διάπλαση του καθενός. Ετσι, οι άνδρες μπορούν να πίνουν 2-3 ποτήρια κρασί την ημέρα και οι γυναίκες 1-2 ποτήρια ενώ αν πρόκειται για μπύρα, οι άντρες 2 ποτήρια (περίπου μισό λίτρο) και οι γυναίκες 1 ποτήρι ενώ. Για άλλα ποτά όπως τα αποστάγματα, η βότκα, το ουίσκι κ.λπ. η ημερήσια κατανάλωση δεν πρέπει να ξεπερνάει τη μία μεζούρα (δόση) για τους άνδρες και μισή για τις γυναίκες, πράγμα που αντιστοιχεί σε 25-30γρ. αλκοόλ για τους άνδρες και 15γρ. για τις γυναίκες. Οι ποσότητες αυτές διαφοροποιούνται βεβαίως όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας και περιορίζονται ή απαγορεύονται εντελώς.

Επίσης, καλό να μην πίνει κανείς με άδειο στομάχι. Ειδικά οι λιπαρές τροφές (όχι όμως και τα αλμυρά σνακ) βοηθάνε να απορροφηθεί προοδευτικά η αλκοόλη. Ακόμη, πίνετε αργά, λάβετε υπόψη ότι το κρασί και η μπύρα δεν είναι τόσο επιβαρυντικά για τον οργανισμό όσο τα προϊόντα απόσταξης, μη διστάσετε να βάλετε νερό στο κρασί σας, αποφύγετε τα λικέρ και γενικά τα γλυκά ποτά, προτιμήστε τους χυμούς και τα πολύ ελαφρά κοκτέιλ.

Και οπωσδήποτε: Μην οδηγείτε σε κατάσταση μέθης. Γιατί τότε, εκτός από εσάς κινδυνεύουν και οι άλλοι.

Σε κάθε περίπτωση, το αλκοόλ δεν μπορεί να δώσει λύση σε κάποιο πρόβλημα, ούτε καν να το πνίξει. Βασικά, μιλώντας για κάτι τέτοιο, να θυμάστε αυτό που είχε πει ο άγγλος στοχαστής Τόμας Φούλερ: «Ο Διόνυσος έχει πνίξει περισσότερους ανθρώπους από τον Ποσειδώνα».

Γεια μας…