Πάσχα στο Instagram: Η περυσινή viral φωτογραφία της Μαριέτας Χρουσαλά με το κάπως περίεργα σουβλισμένο αρνί, και οι εφετινές εμπειρίες με λαγουδάκια των Μάιλι Σάιρους, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Γκουίνεθ Πάλτροου | Instagram/CreativeProtagon
Θέματα

Καλή Instaνάσταση

Τα νέα πασχαλινά ήθη και έθιμα, έτσι όπως διαμορφώνονται στην εποχή των social media. Πώς επηρεάζει η επανάσταση της τεχνολογίας τα πάντα γύρω από την Ανάσταση και το Πάσχα; Ακόμα και αυτόν τον οβελία ή τον τηλεοπτικό Ιησού Ρόμπερτ Πάουελ;
Αστερόπη Λαζαρίδου

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ανάσταση θα γίνει και φέτος viral, καθώς εκατομμύρια πιστοί σε ολόκληρο τον κόσμο θα κρατούν το κερί με το άγιο φως στο ένα χέρι, ενώ με το άλλο θα μεταδίδουν ζωντανά, όπου και αν βρίσκονται, αυτή τη μοναδική στιγμή. Δεν θα λείψουν βέβαια και τα διάφορα spoilers, καθώς δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα βιαστούν να ανακοινώσουν αρκετές ώρες πριν από τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου μέσα από τους λογαριασμούς τους στα social media πως «Χριστός Ανέστη!». Θα ακολουθήσουν αναρίθμητες selfies με φόντο βεγγαλικά ή, έστω, έναν ογδοντάχρονο συγγενή που δεν θα καταλαβαίνει γιατί όλοι αντί για λαμπάδα κρατούν ψηλά το κινητό τους.

Διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα και, όπως όλα δείχνουν, αυτό θα είναι το πιο πολυφωτογραφημένο Πάσχα όλων των εποχών. Κάθε ξενιτεμένος στο μακρινό χωριό του χριστιανός θα θεωρήσει θαύμα τη λήψη καλού σήματος ακόμα κι εκεί. Η τηλεόραση θα παίζει ως συνήθως ταινίες θρησκευτικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, όμως στην εποχή του «γρήγορου Ιντερνετ», οι πιστοί μαθητές έχουν αντικατασταθεί από followers, και πραγματική ανάταση ψυχής δεν προκαλεί πλέον ο πολλαπλασιασμός των ψαριών και των ψωμιών, αλλά των likes και των views. Οπως επισημαίνει σε σχετικό αφιέρωμά της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, «αυτό το Πάσχα, η χώρα του face to face (πρόσωπο με πρόσωπο) θα μετατραπεί στον πλανήτη του face to facebook». Και ως συνήθως, δεν απέχουμε πολύ από τη συμπεριφορά των μεσογειακών γειτόνων μας.

Οσο οδεύουμε προς την Ανάσταση, τα social media θα γεμίζουν ασφυκτικά με κεριά, εκκλησίες, παπάδες, memes με τον επίσημο τραγουδιστή του Πάσχα Πέτρο Γαϊτάνο, insta stories από τον ανθοστολισμό του Επιταφίου, την περιφορά του και φυσικά, τα posts θα κορυφωθούν τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου. Την Κυριακή θα είναι το αρνί που θα έχει την τιμητική του, κρίμα που δεν θα βρίσκεται εν ζωή για να απολαύσει όλη αυτή την ξαφνική δημοτικότητα. Θα το παρακολουθήσουμε σε όλα του τα στάδια, από το σούβλισμα και το αργοψήσιμο μέχρι το ξεκοκκάλισμα. Εκεί ακριβώς είναι που θα ξεσπάσει ο νέος ιντερνετικός εμφύλιος, χωρίζοντας την Ελλάδα σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, φέρνοντας τα πρώτα σύννεφα σε μια φαινομενικά ανέφελη ημέρα χαράς: οι ορκισμένοι χορτοφάγοι, με στρατιά ενισχυμένη από τους ολοένα αυξανόμενους vegans, θα επιτεθούν στους κρεατοφάγους, με χαρακτηρισμούς όπως «είστε κανίβαλοι και βασανιστές». Οι μάχες post με post που θα δοθούν θα είναι πολλές και αμφίρροπες και θα κρατήσουν έως τις πρώτες απογευματινές ώρες, όταν, αποκαμωμένα και τα δύο στρατόπεδα από το επίμονο ποστάρισμα και ταυτόχρονο φαγοπότι, θα αποσυρθούν για ανεφοδιασμό, προκαλώντας μία πρωτόγνωρη ιντερνετική σιγή.

Η Repubblica παίρνει θέση και για τον εξοβελισμό του οβελία από το πασχαλινό τραπέζι. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, όλο και περισσότεροι Ιταλοί ασπάζονται τη χορτοφαγία και τη vegan διατροφή, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι σε σύγκριση με τις 812.000 αρνιά που εσφάγησαν για το πασχαλινό τραπέζι του 2010, το 2017 ο αριθμός έπεσε εντυπωσιακά στις 420.000. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των αντίστοιχων αρνιών αγγίζει τα δύο εκατομμύρια κάθε τέτοια εποχή! Πέρα από την κινητοποίηση των φιλοζωϊκών οργανώσεων, κι εδώ η ιδιωτική ψηφιακή πρωτοβουλία έχει τον πρώτο λόγο. Η ενημέρωση για όσα βάναυσα συμβαίνουν στα ζώα προτού καταλήξουν στο πιάτο μας, δίνει τη θέση της στη μαζική τρομοκρατία, με δεκάδες βίντεο που καταγράφουν με κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια πώς σφαγιάζονται αυτά τα ζωντανά. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει κατά πόσο αυτή η αναπαραγωγή της on camera σφαγής θα έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι να ασπαστούν τη χορτοφαγία, ή απλά να διαγράψουν το συγκεκριμένο βίντεο. Θυμάμαι πίσω στα 80s, όταν με αέρα φωτορεπόρτερ είχα αποφασίσει να καταγράψω τη σφαγή ενός αρνιού στη Λήμνο από τα χέρια του παππού μου, με μοναδικό τεχνολογικό εφόδιο, τότε, μια kodak fun μιας χρήσης. Το αποτέλεσμα είναι ότι όλες οι φωτογραφίες βγήκαν με τα δάχτυλά μου να καλύπτουν τα δύο τρίτα της εικόνας, καθώς τα έβαζα ενστικτωδώς μπροστά από τον φακό της αναλογικής μηχανής μου.

Και από την Ανάσταση, στον αγώνα για επιβίωση. Ο ΣΚΑΙ αποφάσισε να προβάλει επεισόδια του «Survivor» μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη. Αλλωστε, οι αποστεωμένοι από την πείνα, ρακένδυτοι παίκτες με τις μακριές γενειάδες και τα ατημέλητα μαλλιά, παραπέμπουν σε βιβλικές μορφές. Αλλά η ψηφοφορία για αποχώρηση κάποιου παίκτη μεταφέρθηκε για μετά το Πάσχα, προφανώς για να μην ταυτιστεί αυτή η άκομψη διαδικασία με το φιλί του Ιούδα. Το χρηματικό έπαθλο του ριάλιτι επιβίωσης πρέπει να κοστίζει κάτι παραπάνω από τριάκοντα αργύρια.

Ο… Εσταυρωμένος Ρόμπερτ Πάουελ κάνει ένα διάλειμμα για τσιγαράκι και μπύρα στα γυρίσματα του «Ιησού της Ναζαρέτ». Μια εικόνα που θα γινόταν viral αν υπήρχαν Internet και social media το 1977. Και πάλι πάντως κάνει τον γύρο του Διαδικτύου…

Η φετινή τηλεοπτική χρονιά δεν είναι η τυχερή του ΑΝΤ1, το κανάλι όμως μπορεί αυτές τις μέρες να υπερηφανεύεται ότι προβάλλει τη δημοφιλέστερη σειρά για τα πάθη του Χριστού. Τι και αν έχουν περάσει 41 ολόκληρα χρόνια από τη δημιουργία του Φράνκο Τζεφιρέλι «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»; Τι και αν όλοι ξέρουμε πώς τελειώνει; Κακά τα ψέματα. Η σειρά που πρωτοπροβλήθηκε στο RAI1 στις 27 Μαρτίου του 1977 ήταν και είναι τόσο επιτυχημένη, που όταν οι περισσότεροι από εμάς προσευχόμαστε στον Χριστό, στην πραγματικότητα προσευχόμαστε στον Ρόμπερτ Πάουελ. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για την πιο εμβληματική κινηματογραφική απεικόνιση Χριστού όλων των εποχών. Και αν υπήρχαν smart-phones τότε, η διάσημη πλέον φωτογραφία με τον πρωταγωνιστή να κάνει διάλειμμα σε γύρισμα και τσιγάρο πάνω στον σταυρό του μαρτυρίου, θα είχε γίνει σίγουρα viral από κάποιον δαιμόνιο τεχνικό του συνεργείου που όχι μόνο θα απαθανάτιζε τον Θέανθρωπο σε ώρα ανάπαυσης, αλλά θα το πόσταρε κιόλας, την ίδια ακριβώς στιγμή. Δεν λείπουν πάντως κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα memes με πρωταγωνιστή τον Πάουελ, στα οποία, φορώντας τον χιτώνα του λέει φράσεις όπως: «Αγάπα τον πλησίον σου ως το smart-phone σου», «Ακούστε τώρα την παραβολή του καλού instagrammer», «Ο έχων δύο followers να δίνει τον έναν», κ.λπ. κ.λπ. Καλή InstAνάσταση σε όλους!