Πρόκειται για παράδοση που κρατά από το 1930 στην Φινλανδία. Κάθε νέα μητέρα, ανεξάρτητα από την οικονομική της κατάσταση, παραλαμβάνει ένα κουτί για το μωρό της από την κυβέρνηση. Το κουτί περιλαμβάνει προμήθειες για το μωρό. Σαλιάρες, κορμάκια, πάνες, έναν υπνόσακο, προϊόντα μπάνιου αλλά και ένα μικρό στρώμα. Βάζοντας το στρωματάκι στον πάτο του κουτιού δημιουργείται το πρώτο κρεβατάκι του μωρού. Στο baby box μάλιστα έχει πιστωθεί η επιτυχία της Φινλανδίας ως η χώρα με τα χαμηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας στον κόσμο.
Μεγαλύτερη δημοσιότητα, ωστόσο, στην συνήθεια της Φινλανδίας να δίνει ένα baby box στις νέες μητέρες, δόθηκε όταν η φινλανδική κυβέρνηση έστειλε ένα τέτοιο κουτί στον Δούκα και τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και τη γυναίκα του Κέιτ, όταν αυτοί περίμεναν το πρώτο τους παιδί. Σύντομα μετά από τη συζήτηση που ακολούθησε, τρεις μπαμπάδες στην Φινλανδία έστησαν μια επιχείρηση προμήθειας τέτοιων κουτιών σε όλον τον κόσμο. Δύο γυναίκες στην Αμερική έκαναν ακριβώς το ίδιο. Ομοίως και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ιδέα ήταν τόσο απλή και αποτελεσματική που οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών, έβαλαν στο μικροσκόπιο το κουτί και σε περιπτώσεις ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους ιδιώτες προμηθευτές. Κάπως έτσι το περιεχόμενο του κουτιού ή ο τρόπος της διανομής του άρχισε να σχεδιάζεται για να αντιμετωπίσει τοπικά προβλήματα της περιοχής στην οποία απευθύνεται. Από την πρόληψη της μόλυνσης ως την απομάκρυνση του μωρού από το κρεβάτι των γονιών και την αποφυγή του κινδύνου της ασφυξίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις ένας από τους βασικούς στόχους είναι – όπως ήταν και στην Φινλανδία κατά τις πρώτες μέρες- να ενθαρρύνει τις μέλλουσες μητέρες να πάνε σε προγεννητικές κλινικές.
Για παράδειγμα δύο επιχειρηματίες στη Νότια Αφρική έκριναν ότι ένα πλαστικό κουτί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μπάνιο και όχι ως κρεβάτι, ήταν περισσότερο χρήσιμο για τις μητέρες της Νοτίου Αφρικής. Το συγκεκριμένο κουτί με την ονομασία Thula Baba ενθαρρύνει τις μητέρες να απευθυνθούν σε κλινικές σε προγενέστερο στάδιο της εγκυμοσύνης τους. Μεταξύ άλλων κάτι τέτοιο μειώνει τον κίνδυνο μια οροθετική μητέρα να πεθάνει πάνω στη γέννα ή να μεταδοθεί ο ιός από την μητέρα στο βρέφος. Μάλιστα, οι δύο επιχειρηματίες θεωρούν ότι στο μέλλον κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει εθνικό πρόγραμμα.
Ομοίως, μια διδακτορική φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ η Καρίμα Λαντάνι, προσάρμοσε το φινλανδικό κουτί στις ανάγκες της Νότιας Ασίας. Το ονόμασε Barakat (Barakat σημαίνει «ευλογία» ) Bundle και πλέον διανέμεται σε αγροτικό νοσοκομείο στην Ινδία. Το κουτί περιλαμβάνει ένα κιτ για τον καθαρισμό του μωρού μετά τη γέννα ώστε να προληφθεί η μόλυνσή του κατά τη διάρκεια ή μετά τον τοκετό. Επίσης μια κουνουπιέρα για την προστασία του από την ελονοσία.
Ωστόσο, η παιδική θνησιμότητα δεν αποτελεί ανησυχία μόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Eνα πιλοτικό πρόγραμμα ξεκινά αυτόν τον μήνα στο Queen Charlotte’s and Chelsea Hospital του Λονδίνου σε συνεργασία με την αμερικάνικη εταιρεία Baby Box Co. Το baby box σύμφωνα με τους υπεύθυνους θα δώσει τη δυνατότητα στις μητέρες να κρατήσουν το μωρό τους στο δωμάτιο, κάτι που βοηθά στην ανάπτυξη δεσμού μεταξύ τους. Περίπου 600 κουτιά αναμένεται να δοθούν τους επόμενους μήνες.
Υπάρχουν δεκάδες projects σε εξέλιξη στις ΗΠΑ αλλά το μεγαλύτερο θα ξεκινήσει στο Τέξας μέσα στο 2016, όπου τα τέσσερα νοσοκομεία της πόλης θα αρχίσουν να μοιράζουν κουτιά σε μια προσπάθεια να μειώσουν υο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας των βρεφών 7,1 στις 1000 γεννήσεις το 2013. Αυτό σε σύγκριση με τις 5,9 ανά 1000 συνολικά στις ΗΠΑ. Περίπου 36.000 κουτιά αναμένεται να δοθούν τα επόμενα δύο χρόνια. Εδώ ο βασικός στόχος είναι να μην κοιμούνται οι γονείς στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό τους καθώς αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα η πρόληψη των θανάτων από ασφυξία.
Στην επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά, πάλι, οι ανάγκες είναι εντελώς διαφορετικές. Ο στόχος είναι να ενισχυθούν οι ευάλωτες οικογένειες με τη διαφορά ότι εκεί ως ευάλωτες δεν εννοούν απαραίτητα τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Στη συγκεκριμένη επαρχία ανθεί η βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου, οι άνδρες απασχολούνται πολλές ώρες εκεί με αποτέλεσμα οι νέες μητέρες να μένουν μόνες με το νεογέννητό τους. Το εγχείρημα, λοιπόν, είναι η μετάβαση από την εγκυμοσύνη στην ανατροφή του παιδιού. Το κουτί μάλιστα περιέχει ένα βοήθημα για τους μπαμπάδες προκειμένου να αναπτύξουν δεσμούς με το μωρό τους. Στις προδιαγραφές ενός εγχειρίδιου επιδιόρθωσης του αυτοκινήτου, παρέχει οδηγίες για το πώς να κάνεις το μωρό να ρευτεί με ασφάλεια, εξηγεί την σπουδαιότητα του μητρικού γάλατος κ.λπ.
Η φινλανδική κυβέρνηση λέει ότι είναι ενήμερη για το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα κουτιά και συχνά παρέχει συμβουλές στις άλλες χώρες ενώ τώρα κάνει και παρουσιάσεις στις πρεσβείες σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο αρκετοί πιστεύουν ότι το κουτί είναι η θεωρητική λύση των προβλημάτων χωρίς αυτό να είναι και κακό. Θα μπορούσε βεβαίως να μειώσει τους θανάτους από ασφυξία αλλά η ουσιαστική του συμβολή στην παιδική θνησιμότητα είναι το να σταματήσουν οι γονείς να καπνίζουν ή το να αποκτήσουν γνώση για την προγεννητική φροντίδα.