Πώς λύνεται το πρόβλημα Μελάνια Τραμπ; Από τη μια πλευρά, είσαι γυναίκα, που φαντάζεται ότι είναι δίκαιη και ευγενική φεμινίστρια, τύπος δηλαδή, που ποτέ δεν θα κρίνει μια άλλη γυναίκα για τις προσωπικές της επιλογές, πόσο μάλλον να την θεωρήσει υπεύθυνη για τις πράξεις του συζύγου της… Από την άλλη, πώς μπορεί, Θεέ μου, να είναι παντρεμένη με τον Ντόναλντ Τραμπ; Τι είδους γυναίκα είναι αυτή;
Πολλές από εμάς μπήκαμε στον πειρασμό να διακωμωδήσουμε το τέλειο μαλλί της, το πολύ-πιθανόν-τραβηγμένο πρόσωπο αλλά και την υπερβολικά γκλαμουράτη γκαρνταρόμπα της Μελάνια. Θα σας θυμίσω την φωτογραφία της στο αεροδρόμιο Κόρπους Κρίστι του Τέξας με τις ψηλοτάκουνες μαύρες γόβες-στιλέτο και το χακί-μιλιτέρ-τζάκετ (το λες και σχετικό με την περίσταση) κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους στους πληγέντες από τον τυφώνα Χάρβεϊ.
Θα σας θυμίσω επίσης το ολομέταξο μαντό Dolce & Gabbana με τα τριαντάφυλλα -σε στυλ φο ωφελιμισμός- αξίας 70.000 δολαρίων, που είχε ρίξει στην πλάτη της τον περασμένο Μάιο στην Κατάνια της Σικελίας, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ συμμετείχε στην Σύνοδο των G7. Με ένα υπέροχο μαύρο σακάκι Dolce & Gabbana είχε, άλλωστε, φωτογραφηθεί για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο και αυτή τη φωτογραφία έχει στο επίσημο προφίλ της στο Facebook.
Η συμπεριφορά αυτού του είδους παίζει πολύ στο σεξιστικό κατασκεύασμα, που υποχρεώνει τις γυναίκες να σχολιάζουν πικρόχολα την εμφάνιση η μια της άλλης. Διότι βεβαιώνει τους άνδρες ότι όλες εμείς δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να αγωνιζόμαστε μεταξύ μας ποια θα καταφέρει να τραβήξει την προσοχή κάποιου από αυτούς, ακριβώς όπως πίστευαν ή ήλπιζαν ανέκαθεν… Εντάξει τώρα. Και όμως. Παρόλα αυτά και ταυτοχρόνως, τι είδους άτομο φοράει δωδεκάποντες γόβες για να επισκεφτεί μια κατεστραμμένη περιοχή; (Βέβαια για να είμαι δίκαιη θα συμπληρώσω ότι τις γόβες τις φόραγε στο Air Force One. Όταν κατέβηκε από το προεδρικό αεροπλάνο έβαλε άσπρα αθλητικά παπούτσια και τζόκεϊ καπελάκι με τη στάμπα FLOTUS).
Η Μελάνια Τραμπ μπερδεύει τις φεμινίστριες. Πώς μπορούν να την πλησιάσουν; Πώς να μιλήσουν γι’ αυτήν; Πώς την σκέφτονται, τι συναισθήματα τους προκαλεί; Την καταδικάζουν ή μήπως την λυπούνται; Είναι καλύτερο ή χειρότερο να παρουσιάσουν την Μελάνια ως θύμα; Και αν τουιτάρουν -σε ενάρετους τόνους- πόσο ενδιαφέρονται για την ευημερία της και την Ημέρα της Γυναίκας φορέσουν μπλουζάκια με την στάμπα Free Melania, θα την βοηθήσουν άραγε, αναρωτιέται δημοσίευμα της Telegraph. Ή μήπως την αποδυναμώνουν; Πατρονάροντας την, μειώνοντάς την, απορρίπτοντας τις υπηρεσίες της;
Μήπως πρέπει να καταγραφεί σαν άλλη μια επική χρυσοθήρας, το άπληστο τρόπαιο ενός υπερφίαλου επιχειρηματία σε μια φοβερή παρτίδα; Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό -υποθέτω- αναγνωρίζοντας όμως ότι αυτή η λογική δεν είναι τρομερά φεμινιστική, για την ακρίβεια είναι μια μορφή κοροϊδίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Μελάνια θα μπορούσε να θεωρηθεί από μόνη της, ένα φεμινιστικό σύμβολο ή ο θρίαμβος της αυτοπραγμάτωσης. Για σκεφτείτε το: μέσα σε μόλις τέσσερις δεκαετίες από ταπεινό παιδί της κομμουνιστικής Σλοβενίας, έγινε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, όχι και λίγο ε;
Είναι γνωστό επίσης ότι η καθοδήγηση από ανθρώπους της μόδας δεν έχει και πολύ νόημα. Πάρτε για παράδειγμα τις δηλώσεις των σχεδιαστών μόδας, οι οποίοι, αμέσως μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, ανακοίνωσαν ότι δεν θα ντύσουν τη σύζυγό του, ως πράξη διαμαρτυρίας. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι τους είχε ζητηθεί να κάνουν κάτι τέτοιο και ασφαλώς καμία ένδειξη ότι κάποιοι από αυτούς θα εμπόδιζαν την Πρώτη Κυρία αν προσπαθούσε να αγοράσει τα ρούχα τους στην κανονική τους τιμή.
Ποιος ακριβώς, λοιπόν, ήταν ο στόχος τους τελικά; Μήπως η ελπίδα ότι η Μελάνια –η οποία αρνήθηκε να δεχτεί τα βουνά από ριχτά φουστάνια που της έστειλαν δωρεάν- θα αναγκαστεί τελικά να επιπλήξει τον σύζυγό της για την πολιτική του; Κάποιος πολύ κυνικός, βέβαια, θα φρόντιζε να επισημάνει ότι οι μισοί από τους σχεδιαστές που «αρνήθηκαν» να ντύσουν την Μελάνια ήταν κάπως ασαφείς στις δηλώσεις τους και πιθανότατα ενδιαφερόντουσαν περισσότερο για την δική τους προβολή, παρά τον ακτιβισμό.
Ο Στέφανο Γκαμπάνα, πάντως, ιταλός σχεδιαστής μόδας και συνιδρυτής μαζί με τον Ντομένικο Ντόλτσε του οίκου Dolce&Gabbana, έχει υπερασπιστεί πολλές φορές την Μελάνια Τραμπ στο Instagram παρά τις επικρίσεις, που έχει δεχτεί κυρίως από την κοινότητα LGBT και συνεχίζει να την ντύνει επιδεικτικά. Τον Ιούνιο μάλιστα, θέλοντας να τρολάρουν όσους καλούσαν σε μποϊκοτάρισμα του οίκου, οι Dolce&Gabbana έβγαλαν μια σειρά από μπλουζάκια (αξίας 245 δολαρίων) με τη στάμπα #BOYCOTT. Κατά τα άλλα, το κίνημα οι-σχεδιαστές-μόδας-κατά-της–Μελάνια αποδείχτηκε μάλλον ασήμαντο.
Όσο για τις φεμινίστριες που δημοσιεύουν σχόλια για τις σελέμπριτις, τείνουν να «καταγγέλουν» την Μελάνια μάλλον τεμπέλικα. Πάρτε για παράδειγμα την δημοφιλή κωμική ηθοποιό και τηλε-παρουσιάστρια Τσέλσι Τσάντλερ, που είπε κάποτε ότι δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να πάρει συνέντευξη από τη Μελάνια, γιατί «δεν μπορεί να μιλήσει αγγλικά». Παραβλέποντας το γεγονός ότι η Μελάνια μιλάει πέντε γλώσσες, μήπως και αυτό το σχόλιο είναι ρατσιστικό;
Αναμφίβολα, η Μελάνια Τραμπ έχει κάνει πράγματα που αξίζουν να τα καταγγείλει κανείς, χωρίς, όμως, ταυτόχρονα να υπονομεύει το φεμινιστικό ζήτημα. Για παράδειγμα όταν ο Τραμπ προκάλεσε σάλο με τα χυδαία και σεξιστικά σχόλιά του η Μελάνια το ξεπέρασε λέγοντας ότι πρόκειται απλά για «κουβέντες αγορίστικες». Σάλο όμως προκάλεσε και η ίδια με τον λόγο της στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων το 2016 αντιγράφοντας ατάκες από ομιλία που είχε εκφωνήσει το 2008 η Μισέλ Ομπάμα στο συνέδριο των Δημοκρατικών. Αλλά το σημαντικότερο «έγκλημά» της, τουλάχιστον για τους περισσότερους από τους επικριτές της, είναι ότι παραμένει παντρεμένη με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις πράξεις του συζύγου της; Για την απάντησή του μετά την ακροδεξιά τρομοκρατία στο Σάρλοτσβιλ, για τις επικίνδυνες απειλές του κατά της Βορείου Κορέας, για την απονομή χάριτος στον Τζο Αρπάιο; Ο πρώην σερίφης της Κομητείας Μαρικόπα στην Αριζόνα που είχε καταδικαστεί για παρακολούθηση πολιτών με βάση φυλετικά χαρακτηριστικά, δεν δίσταζε να αυτοαποκαλείται «ο πιο σκληρός σερίφης στην Αμερική» και να χαρακτηρίζει τα δικά του κέντρα κράτησης «στρατόπεδα συγκέντρωσης».
Πραγματικά, η απάντηση δεν είναι εύκολη. Ίσως ναι, να είναι συνυπεύθυνη. Ίσως, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γυναίκες μπορούν πράγματι να θεωρούνται προέκταση των συζύγων τους. Αλλά αν αυτό συμβαίνει και με τη Μελάνια, θα πρέπει μάλλον να σταματήσουμε να τη «θάβουμε» για τις γόβες της, ελπίζοντας ότι αυτό μπορεί να περάσει σαν σάτιρα.
Από την Κομμουνιστική Σλοβενία στο Λευκό Οίκο
- Η Μελάνια Τραμπ γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1970 στο Νόνο Μέστα της Σλοβενίας ως Μελάνιγα Κναβς
- 1986: Αρχίζει να εμφανίζεται σε διαφημίσεις, ενώ ήδη από τον προηγούμενο χρόνο ασχολιόταν επαγγελματικά με το μόντελινγκ. Αλλάζει το επώνυμο της σε Κνάους (γερμανικό).
- 1995: Έχοντας ήδη δουλέψει ως μοντέλο σε παρισινούς και ιταλικούς οίκους μόδας, η Κνάους γνωρίζει τον Πάολο Ζαμπόλι, συνιδιοκτήτη του πρακτορείου μοντέλων Metropolitan Models και φίλο του μελλοντικού της συζύγου, Ντόναλντ Τραμπ
- 1996: Η Κνάους μετακομίζει στη Νέα Υόρκη για να προωθήσει την καριέρα της
- 1998: Γνωρίζει τον μεγιστάνα του real estate Ντόναλντ Τραμπ σε ένα πάρτι που διοργάνωσε ο Ζαμπόλι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας της Νέας Υόρκης
- 2001: Έχοντας συνεργαστεί με τα περιοδικά Vogue και Sports Illustrated, η Κνάους κατάφερε να βγάλει πράσινη κάρτα ως μοντέλο με «εξαιρετικές ικανότητες»
- 2005: Παντρεύεται τον Ντόναλντ Τραμπ με μια παραμυθένια τελετή στο Mar-a-Lago club, το πολυτελές ξενοδοχείο του Τραμπ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριδα. Η γαμήλια τούρτα ήταν καλυμμένη με 3.000 τριαντάφυλλα και ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον
- 2006: Γεννιέται το πρώτο τους παιδί, ο Μπαρόν Ουίλιαμ Τραμπ
- 2017: Γίνεται πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ο σύζυγός της γίνεται πρόεδρος. Είναι η δεύτερη γυναίκα που γεννήθηκε στο εξωτερικό και κατέχει αυτόν τον τίτλο, μετά την λονδρέζα Λουίζα Κατρίν Τζόνσον, σύζυγο του 6ου προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κουίνσι Άνταμς.