Ο Χριστόφορος Πέσκιας μας υποδέχτηκε στο Balthazar, το μυθικό μπαρ – εστιατόριο της οδού Τσόχα, που το νιώθει «σπίτι» του, όπως μας είπε, και το οποίο στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια της πόλης. Και μας έφτιαξε μπλινίς, μια ρώσικη λιχουδιά, ιδανική για το γιορτινό τραπέζι.
Η ώρα είχε περάσει όταν φτάσαμε στο ραντεβού μας. Ο εξαιρετικός οικοδεσπότης μας, όμως, δεν πτοήθηκε ούτε άλλαξε τον σχεδιασμό της βιντεοσκόπησης. Εξ’ αρχής ήθελε να γίνει σε ένα από τα δωμάτια – τραπεζαρίες του υπέροχου σπιτιού στο οποίο κάποτε κατοικούσε η μεγάλη ηθοποιός Κυβέλη Ανδριανού. Και αυτό έκανε με ηρεμία και αποφασιστικότητα χωρίς τελικά να ενοχληθούν οι πελάτες που είχαν ήδη αρχίσει να έρχονται. Με μεγάλη ευγένεια, τους ζητούσε να περιμένουν για λίγο στο μπαρ μέχρι να τελειώσουμε, ενώ ταυτόχρονα έδινε οδηγίες στους βοηθούς του να φέρουν από την κουζίνα τα υλικά που χρειαζόταν για το μαγείρεμα, να χαμηλώσουν τη μουσική, να ανεβάσουν τα φώτα, να βρουν μια μπαλαντέζα με πιο μακρύ καλώδιο και λοιπά και λοιπά.
Ξέρει καλά πώς να μανατζάρει την κατάσταση, ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες ο Χριστόφορος Πέσκιας. Είναι ένας από τους πιο αγαπητούς και διάσημους έλληνες σεφ, ο οποίος σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, την καρδιά του όμως έκλεψε η μαγειρική. Ετσι βρέθηκε να εκπαιδεύεται σε Ευρώπη και Αμερική δίπλα σε κορυφαίους σεφ, όπως οι Charlie Trotter και Jackie Pluton, Ferran Adria, Mark Menaux και ]oel Robuchon. Την εμπνευσμένη κουζίνα του την έχουμε γευτεί στο παρελθόν στο Dash της Κηφισιάς, στο κολωνακιώτικο Rock n’ Roll, αλλά και στο κορυφαίο 48, στο δικό του PBox και στο Balthazar όπου ξαναγύρισε φέτος, ενώ παράλληλα κάθε Δευτέρα μοιράζεται τις γνώσεις του με επαγγελματίες και ερασιτέχνες μαγείρους σε μαθήματα μαγειρικής που παραδίδει στο catering του Different&Different στην Κάτω Κηφισιά (εταιρεία tailor made cooking, κλπ που δημιούργησε μαζί με την Μαργαρίτα Σαραντοπούλου).
Σήμερα μας προτείνει μπλινίς, ένα εντυπωσιακό και πεντανόστιμο ορεκτικό, πλην όμως πανεύκολο και φτηνό. Τα μπλινίς είναι τρυφερές και λαχταριστές τηγανίτες που γίνονται στο τηγάνι με αλεύρι φαγόπυρου (ψευδοδημητριακό), τις οποίες οι Ρώσοι τρώνε παραδοσιακά με ξινή κρέμα, καπνιστό σολομό και χαβιάρι, υλικά που για οικονομικούς λόγους μπορούμε να αντικαταστήσουμε με στραγγιστό γιαούρτι ή καλά χτυπημένη κρέμα γάλακτος, φιλέτο καπνιστής πέστροφας ή σολομού και αυγά ρέγγας που είναι πολύ νόστιμα και σαφώς πολύ πιο φτηνά από το χαβιάρι.
Υλικά
Για τα μπλινίς
-1/3 του φλυτζανιού αλεύρι από φαγόπυρο
-2/3 του φλυτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-½ κουταλιά του τσαγιού baking powder
-1 πρέζα αλάτι
-200 ml γάλα
-1 μεγάλο αυγό
-1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο
-βούτυρο για το μαγείρεμα
Για το σερβίρισμα
-12 φέτες καπνιστό σολομό ή καπνιστή πέστροφα
-200 γρ crème fraiche
-κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-μαϊντανό ψιλοκομμένο
-ξύσμα και χυμό λεμόνι
-πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Για τα μπλινίς
Ανακατεύουμε μαζί τα 2 αλεύρια, το αλάτι, το baking powder
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε μαζί το αυγό, το γάλα και το λιωμένο βούτυρο Ανακατεύουμε μαζί τα 2 μείγματα. Δεν ανακατεύουμε πολύ.
Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ψήνουμε τα μπλινίς, ρίχνοντας μέσα μία κουταλιά της σούπας χυλό κάθε φορά. Βάζουμε στο τηγάνι όσα χωράει χωρίς να αγγίζει το ένα το άλλο
Ψήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες από πάνω. Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για ακόμα 1 λεπτό.
Για το σερβίρισμα
Οι καλεσμένοι μπορούν να φτιάχνουν τα δικά τους μπλινίς όπως τους αρέσει. Μπορούμε, λοιπόν, να τοποθετήσουμε τα μπλινίς και το σολομό σε ένα δίσκο και σε ένα άλλο δίσκο τα συνοδευτικά, δηλαδή, την crème fraiche το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού.