Η Λίλι Τζέιμς ως Τζούλιετ Αστον σε σκηνή του «Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society» που γυρίστηκε όχι στο Γκέρνσεϊ αλλά στο βόρειο Ντέβον | Imdb
Θέματα

8+1 ταινίες που δεν γυρίστηκαν εκεί που νομίζετε

Οι κινηματογραφικοί παραγωγοί δεν διαλέγουν πάντα τις τοποθεσίες που αναφέρονται στο σενάριο της ταινίας για να κάνουν τα γυρίσματα. Μπορείτε να φανταστείτε τους λόγους;
Protagon Team

Το «Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society», από το ομώνυμο μπεστσέλερ, είναι η πολυαναμενόμενη ταινία του Netflix, κυρίως γιατί στο καστ περιλαμβάνονται ηθοποιοί της δημοφιλούς σειράς «Downton Abbey». Πρόκειται για την ιστορία της λονδρέζας Τζούλιετ Αστον, που ταξιδεύει στο Γκέρνσεϊ για να γράψει ένα βιβλίο για τις εμπειρίες των μελών της λογοτεχνικής λέσχης του νησιού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της γερμανικής κατοχής. Είναι προφανές ότι οι συγγραφείς Μέρι Αν Σάφερ και Ανι Μπάροους είχαν στο μυαλό τους το συγκεκριμένο νησάκι κοντά στις ακτές της Νορμανδίας, όταν έγραφαν το βιβλίο τους.

Αλλες όμως ήταν οι βουλές του σκηνοθέτη που ανέλαβε να μεταφέρει την ιστορία στη μεγάλη οθόνη. Tο Γκέρνσεϊ πρωταγωνιστεί μεν στην ταινία, ο σκηνοθέτης Μάικ Νιούελ, όμως, αντί να το μεταμφιέσει όπως ήταν τη δεκαετία του 1940, επέλεξε για τα γυρίσματα τοποθεσίες στο βόρειο Ντέβον: την παραλία Σόντον Σαντς και το Μπίντεφορντ. Η αγγλική πόλη, λοιπόν, είδε -ευτυχώς για πρώτη φορά- σβάστικες και μια γερμανική στρατιωτική πομπή να διασχίζει τα δρομάκια της.

Στο φόντο της σκηνής υποτίθεται ότι βλέπουμε την παραλία του Γκέρνσεϊ, αλλά η ταινία γυρίστηκε αλλού (Studio Canal)

Το Χάρτλαντ Αμπεϊ, παλιό αβαείο και τώρα ιδιωτική κατοικία, που διατίθεται συχνά για γυρίσματα, και το χωριουδάκι Κλοβέλι, επίσης στο βόρειο Ντέβον, η συνοικία Πρίνσες Γουόρφ στο λιμάνι του Μπρίστολ και μερικές τοποθεσίες γύρω από το Λονδίνο χρησιμοποιήθηκαν ως φόντο της ρομαντικής κομεντί. Γιατί;

Οταν ρωτήθηκε για την επιλογή του Μπρίστολ, η παραγωγός Πόλα Μαζούρ δήλωσε στην Telegraph του Λονδίνου: «Χρειαζόταν μια πολύ συγκεκριμένη ματιά για την αναδημιουργία της δεκαετίας του 1940 στο Γκέρνσεϊ, τόσο κατά τη διάρκεια της κατοχής όσο και αμέσως μετά. Το Μπρίστολ έχει ένα πολύ καλά διατηρημένο ναυτικό μουσείο στην αποβάθρα. Μας επέτρεψε να διαμορφώσουμε τον εξωτερικό χώρο έτσι ώστε να θυμίζει την προκυμαία του Γουεϊμάουθ το 1946».

Η μεταμόρφωση του Γκέρνσεϊ όπως ήταν παλιά, δεν θα ήταν πολύ δύσκολη. Στην πραγματικότητα, όμως, η ταινία δεν γυρίστηκε στο νησί, για οικονομικούς λόγους. Στην ηπειρωτική χώρα οι παραγωγοί απολαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις, κάτι που το Βαϊλάτο του Γκέρνσεϊ (σύμπλεγμα νησιών που ανήκουν στη Βρετανική Κοινοπολιτεία) δεν μπορεί να προσφέρει.

Αλλά αυτή δεν είναι η μοναδική ταινία που έχει γυριστεί σε άλλο μέρος από εκείνο που αναφέρεται στο στόρι της. Ρίξτε μια ματιά παρακάτω και είναι σίγουρο ότι θα εκπλαγείτε.

Braveheart (1995)

Μερικές σκηνές με τον Μελ Γκίμπσον ως Γουίλιαμ Γουάλας γυρίστηκαν πράγματι στη Σκωτία, σε άλλες, όμως, είδαμε τη Βόρεια Ιρλανδία. Για τους εσωτερικούς χώρους της ταινίας χρησιμοποιήθηκαν τα Ardmore Studios, ενώ τον ρόλο των αγγλικών και σκωτσέζικων κάστρων «υποδύθηκαν» ιρλανδικά κάστρα. Το ιρλανδικό Κάστρο Τριμ αντικατέστησε το Γιορκ και τη Λόντον Σκουέαρ, το Μπέκτιβ Αμπεϊ έγινε κάστρο του Λόνγκσανκς και το Ντανσόλι υποδύθηκε το κάστρο του Εδιμβούργου. Επιπλέον η Ιρλανδία εκτός από φορολογικές ελαφρύνσεις πρόσφερε και μια στρατιωτική δύναμη η οποία συμμετείχε στα γυρίσματα που έγιναν στις ακτές της.

Ψαρεύοντας σολομούς στην Υεμένη (2011)

Αναμφίβολα, το κλου της ταινίας του Λάσε Χάλστρομ είναι ο τίτλος της. Ομως όπως και στην περίπτωση του «The Guernsey Literary And Potato Peel Pie Society» οι ηθοποιοί δεν πάτησαν το πόδι τους στην Υεμένη. Οι σκηνές του Λονδίνου και της Σκωτίας γυρίστηκαν στα σωστά μέρη, τη θέση της Υεμένης όμως, πήρε το Μαρόκο. Οι σκηνές με τους σολομούς γυρίστηκαν στο Ουαρζαζάτ, μια (μαγευτική) περιοχή στους πρόποδες της οροσειράς του Ατλαντος. Αυτή τη φορά, η λήψη της απόφασης δεν επηρεάστηκε από τα χρήματα αλλά από την οδηγία του FCO (Foreign and Commonwealth Office) να αποφεύγονται τα ταξίδια στην Υεμένη εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής.

Peaky Blinders (2013-)

Η κορυφαία τηλεοπτική σειρά (προβάλλεται και από την ΕΡΤ1) έχει προκαλέσει μεγάλη διαμάχη εξαιτίας των τόπων που επιλέχτηκαν για τα γυρίσματα. Σύμφωνα με το σενάριο η συμμορία Peaky Blinders βρίσκεται μεν στο Μπέρμιγχαμ, ελάχιστες σκηνές, όμως, γυρίστηκαν εκεί. Οι περισσότερες δείχνουν περιοχές στο Λίβερπουλ, στο Μέρσισαϊντ, στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο, πράγμα που έχει δυσαρεστήσει τους Brummies (οι κάτοικοι του Μπέρμιγχαμ). Και αυτό γιατί ελάχιστα σημεία της πόλης τους εξακολουθούν να θυμίζουν τη δεκαετία του 1920, στην οποία τοποθετείται η δράση των γκάνγκστερ. Οταν ρωτήθηκε σχετικά, ο Brummie δημιουργός της σειράς, Στίβεν Νάιτ, δήλωσε: «Ο Χίτλερ φταίει! Τα παλαιότερα μέρη του Μπέρμιγχαμ βομβαρδίστηκαν ή γκρεμίστηκαν και άλλα εξακολουθούν να κατοικούνται, οπότε η πρόσβαση είναι δύσκολη».

Επιστροφή στο Κολντ Μάουντεν (2003)

Στο μεγαλύτερο μέρος του, το επικό γουέστερν του Αντονι Μιγκέλα με πρωταγωνιστές τους Τζουντ Λο, Νικόλ Κίντμαν, Ρενέ Ζελβένγκερ, Ντόναλντ Σάδερλαντ και Νάταλι Πόρτμαν αναφέρεται στο Cold Mountain, που βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό Πίσγκα στη Βόρεια Καρολίνα. Η ταινία όμως δεν γυρίστηκε καν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι παραγωγοί βρήκαν πιο ελκυστικές τις αχανείς εκτάσεις της Ρουμανίας, προφανώς γιατί  δεν είναι τόσο σύγχρονες και πυκνοκατοικημένες όσο το πραγματικό Κολντ Μάουντεν αλλά και γιατί τα γυρίσματα στην Ανατολική Ευρώπη κοστίζουν πολύ λιγότερο από ό,τι στη Βόρεια Καρολίνα.

Η Διάσωση (2015)

Σε κάποιους θα άρεσε ίσως να δουν τον Ματ Ντέιμον πραγματικά απομονωμένο στον Αρη. Καλώς ή κακώς όμως, η ταινία  δεν γυρίστηκε στον γειτονικό μας πλανήτη, αλλά στην έρημο Ουάντι Ρουμ της Ιορδανίας. Προφανώς, γιατί αυτό το μέρος της Γης είναι ό,τι πλησιέστερο στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, τουλάχιστον για τους θεατές  της ταινίας.

Ρόκι (1976)

Λίγες ταινίες έχουν προσελκύσει τόσους πολλούς τουρίστες σε μια πόλη όπως το Ρόκι που έχει ταυτιστεί με τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Πόσο λάθος! Γιατί μπορεί τα 72 σκαλιά μπροστά από το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφεια να έγιναν διάσημα καθώς ο Σιλβέστερ Σταλόνε-Ρόκι Μπαλμπόα τα ανέβαινε τρέχοντας για την προπόνησή του, οι περισσότερες σκηνές της ταινίας, όμως, γυρίστηκαν στην άλλη πλευρά της χώρας, στο Λος Αντζελες.

Ρομπέν των Δασών (1991)

Ο Πρίγκιπας των Κλεφτών είναι ο πιο μεγάλος θρύλος του Νότιγχαμ, μία από τις πιο αγαπημένες σκηνές της κλασικής ταινίας του 1991 είναι τη στιγμή που ο Κέβιν Κόσνερ περνάει από το Σίκαμορ Γκαπ πλάι στο τείχος του Αδριανού, αμυντική οχύρωση στην ρωμαϊκή επαρχία Μπριτάνια, στο Νορθάμπερλαντ (τη βορειότερη αγγλική κομητεία). Η ταινία του 2010 με τον Ράσελ Κρόου έχει εν τω μεταξύ ξεχαστεί, φέτος, όμως, αναμένεται μια άλλη με (επιτέλους) έναν βρετανό ηθοποιό, τον Τάρον Ετζερτον, στον ρόλο του Ρομπέν των Δασών. Αλλά και πάλι το Νότιγχαμ χάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού μεγάλο μέρος της ταινίας γυρίζεται στην Κροατία και στην Ουγγαρία.

Τιτανικός (1997)

Δεν θα περιμένατε, βέβαια, να γυριστεί ο Τιτανικός στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού, αλλά ίσως εκπλαγείτε αν μάθετε ότι οι ηθοποιοί δεν έφυγαν καν και από την ξηρά, αφού στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε ένα στούντιο στο Ροζαρίτο του Μεξικού. Οι παραγωγοί της ταινίας δημιούργησαν ένα όσο το δυνατόν ακριβέστερο αντίγραφο του Τιτανικού και των εσωτερικών χώρων του, χρησιμοποιώντας πρωτότυπες φωτογραφίες και σχέδια.