Μπαξέδες και λαχανόκηποι είναι ίσως η πιο… φρέσκια τάση για τα ξενοδοχεία παγκοσμίως. Εντός και εκτός Ελλάδας, ξενώνες αλλά και μεγάλες μονάδες αφιερώνουν από λίγα τετραγωνικά ως κάμποσα στρέμματα για να στήσουν μποστάνια και παρτέρια. Τα οφέλη πολλαπλά: κατανάλωση φρέσκων λαχανικών, μερική κάλυψη των αναγκών της κουζίνας τους -άρα και οικονομία στις προμήθειες- ενώ παράλληλα βοηθούν στο να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προέρχονται από τις καθιερωμένες γεωργικές εργασίες και τη μεταφορά των ειδών από την ύπαιθρο ως τα αστικά κέντρα, στοιχεία που αυξάνουν το κόστος των λαχανικών για τους τελικούς αγοραστές.
Μια από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες παγκοσμίως, η AccorHotels, προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση στρατηγικής σημασίας. Ανακοίνωσε, πριν λίγο καιρό, πως σχεδιάζει να στήσει λαχανόκηπους στα περισσότερα από τα ξενοδοχεία της και να μειώσει το φαγητό που καταλήγει στα σκουπίδια από τις κουζίνες κατά 30%. Ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο, αφού στην εταιρεία ανήκουν περί τα 3.900 ξενοδοχεία παγκοσμίως – τα περιώνυμα συγκροτήματα Sofitel, Novotel, Mercure και Ibis λειτουργούν υπό την ομπρέλα της.
Θα στηθούν 1.000 λαχανόκηποι σε ισάριθμα ξενοδοχεία της εταιρείας ως το το 2020. «Θα υποστηρίξουμε την αστική γεωργία », δηλώνει ο υπεύθυνος του τομέα τροφίμων
Η γαλλική εταιρεία, λοιπόν, η οποία εξασφαλίζει το 25 με 30% των εσόδων της από τα γεύματα που προσφέρει εντός των ξενοδοχείων κάθε χρόνο, σκοπεύει σε πρώτη φάση να υπολογίσει με ακρίβεια τις ποσότητες των τροφίμων που πετιούνται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, σχεδόν το ένα τρίτο του φαγητού που μαγειρεύεται σε χώρους εστίασης ετησίως πηγαίνει χαμένο. Οι επιχειρήσεις, επομένως, αν υιοθετήσουν τη λογική «από τον κήπο στο τραπέζι», έχουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να γλιτώσουν μεγάλο μέρος από τα συνήθη έξοδά τους.
Ο Αμίρ Ναχάι, υπεύθυνος στον τομέα των τροφίμων της AccorHotels, δήλωσε πως στα μενού τους μπορεί κανείς να διαλέξει ανάμεσα σε 40 διαφορετικά κυρίως πιάτα αλλά στο μέλλον πρόκειται να συρρικνωθούν σε μενού των 10, 15 ή 20 πιάτων με έμφαση στα τοπικά προϊόντα.
Η εταιρεία, λοιπόν, προγραμματίζει να στήσει λαχανόκηπους στα περισσότερα από τα ξενοδοχεία της. «Θα υποστηρίξουμε την αστική γεωργία με τη δημιουργία 1.000 λαχανόκηπων ως το 2020», αναφέρει στον Guardian ο Ναχάι.
Επιπρόσθετα, στοχεύουν να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων τους, με μακροπρόθεσμο αλλά φιλόδοξο στόχο το ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα. Τα στατιστικά στοιχεία των περασμένων ετών είναι με το μέρος τους, καθώς στο προηγούμενο πενταετές πλάνο φάνηκε πως η κατανάλωση νερού στα ξενοδοχεία της AccorHotels μειώθηκε συνολικά κατά 9%, η δαπάνη ενέργειας κατά 5,3 % και οι εκπομπές άνθρακα ως και 6,2% – ποσοστά άκρως ενθαρρυντικά!