H Ανελίζ Ντομπς ψηφίζει στο Ευρωκοινοβούλιο και η κόρη της κοιμάται | REUTERS/Vincent Kessler
Θέματα

Ενα μωρό μεγαλώνει στο Ευρωκοινοβούλιο

Γιατί οι μητέρες στο εξωτερικό παίρνουν τα παιδιά τους στον εργασιακό τους χώρο όταν δεν μπορούν να τα αφήσουν κάπου; Είναι θέμα νοοτροπίας ή των παροχών και των ανέσεων που τους προσφέρει η Πολιτεία;
Protagon Team

Το μωρό της βρετανίδας ευρωβουλευτή, Ανελίζ Ντόντς μεγαλώνει μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ηταν τον Απρίλη του 2016 όταν την είδαμε για πρώτη φορά να το κρατά στην αγκαλιά της, κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Η 38χρονη βουλευτής του εργατικού κόμματος της Βρετανίας, συνδυάζει καλά δουλειά και οικογένεια με τους συναδέλφους της να κοιτούν το μωρό της όλο γλύκα. Ποιος άλλωστε μπορεί να αντισταθεί σ’ ένα μωράκι;

Στις πιο πρόσφατες φωτογραφίες το ροδαλό μωρό έχει μεγαλώσει και η μαμά του σηκώνει το χέρι στην ψηφοφορία έχοντάς το στην αγκαλιά της.

Η Ανελίζ Ντοντς μιλάει με μια συνάδελφό της στο Ευρωκοινοβούλιο έχοντας αγκαλιά το μωρό της. REUTERS/Vincent Kessler

Η εικόνα αυτή ωστόσο δεν είναι ξένη. Τον Σεπτέμβρη του 2010, η ιταλίδα ευρωβουλευτής Λίτσια Ρονζούλι θήλασε το 7 εβδομάδων κοριτσάκι της κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Η μικρή Βιτόρια σήμερα είναι 6 ετών και έχει κυριολεκτικά μεγαλώσει μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο αφού η μητέρα της την έπαιρνε καθημερινά μαζί της. Η Ρονζούλι εκμεταλλεύτηκε τους κανονισμούς του Κοινοβουλίου που επιτρέπουν στους γονείς να έχουν μαζί τους τα παιδιά τους.

Η ιταλίδα ευρωβουλευτής Λίτσια Ρονζούλι δεν δίστασε να θηλάσει την κόρη της το 2010 στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η πρώην νοσοκόμα κατάφερε να ανοίξει συζήτηση για όλες εκείνες τις εργαζόμενες μητέρες που πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε καριέρα και οικογένεια καθώς δεν έχουν κάπου να αφήσουν το παιδί τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Το να παίρνει μαζί της το μωρό δεν ήταν lifestyle όσο κι αν τα Μέσα το είδαν έτσι. Ηταν η έναρξη μιας ακόμη συζήτησης για το δικαίωμα των γυναικών στη μητρότητα.

Η μικρή Βιτόρια κυριολεκτικά μεγάλωσε μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Εμαθε και τις διαδικασίες…

Ομοίως και η ισπανίδα βουλευτής του Podemos Καρολίνα Μπεσκάνσα, η οποία τον Ιανουάριο του 2016 θήλασε το μωρό της στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής της Ισπανίας. Οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου, σε αρκετές μάλιστα ο ηγέτης του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, παίζει με το χαριτωμένο μωράκι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο θηλασμός του μωρού μέσα στη Βουλή προκάλεσε και αντιδράσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεζ Ντίαζ, χαρακτήρισε την κίνηση «αξιοθρήνητη» ενώ αντίδραση υπήρξε ακόμα και από μια γυναίκα, την βουλευτή των Σοσιαλιστών Κάρμεν Τσάκον που δήλωσε ότι ο θηλασμός του μωρού ήταν κάτι το «ειλικρινά περιττό»… Πριν την Καρολίνα Μπεσκάνσα, μια άλλη ισπανίδα βουλευτής η Γιολάντα Πινέδα είχε πάει στο ισπανικό κοινοβούλιο με το μωρό της το 2012.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας παίζει με το μωρό της Καρολίνα Μπεσκάνσα μέσα στην ισπανική Βουλή.

Και δεν είναι μόνο το φιλόξενο περιβάλλον της κάθε φορά Βουλής αφού στο εξωτερικό μητέρες και από άλλους χώρους επιλέγουν να πάρουν μαζί τους το μωρό στη δουλειά. Θυμηθείτε τη συζήτηση όταν το μοντέλο Ζιζέλ Μπούντχεν ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία με την ίδια να θηλάζει το μωρό πριν από φωτογράφιση. Ο κομμωτής της έφτιαχνε μπούκλες και εκείνη μέσα στο λευκό μπουρνούζι της, κρατούσε στην αγκαλιά της το μωρό της.

Η Ζιζέλ θηλάζει το μωρό της λίγο πριν τη φωτογράφιση.

Κάπως έτσι και η ηθοποιός του «Bing Bang Theory»Μαγίμ Μπιάλικ που φωτογραφήθηκε με τον 3 ετών γιο της αγκαλιά μέσα στο μετρό κατά την επιστροφή της από γύρισμα.

Η ηθοποιός Μαγίμ Μπιάλικ έχει στην αγκαλιά της τον 3 ετών γιο της. Επιστρέφουν από γύρισμα.

Γιατί οι μητέρες στο εξωτερικό παίρνουν τα μωρά τους ή τα μεγαλύτερα ακόμη παιδιά τους στον εργασιακό τους χώρο όταν δεν μπορούν να τα αφήσουν κάπου; Είναι θέμα αποκλειστικά της δικής τους νοοτροπίας ή είναι ζήτημα του τρόπου σκέψης της πολιτείας που θέλει να διευκολύνει την εργαζόμενη μητέρα δημιουργώντας κατάλληλο περιβάλλον , φιλόξενο για τα παιδιά; Μάλλον το δεύτερο, αν συνυπολογίσει κανείς ότι στην Ελλάδα οι εναπομείνασες εργαζόμενες μητέρες δεν μπορούν καν να περπατήσουν στο πεζοδρόμιο με το μωρό στο καρότσι… πόσο μάλλον να το έχουν μαζί τους στη δουλειά. Αργεί να ξημερώσει…