Το περπάτημα μετά το φαγητό, σύμφωνα με τη λαϊκή σοφία, βοηθά να καθαρίσει το μυαλό και είναι ευεργετικό για τη διαδικασία της πέψης. Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν μετά από μελέτη, ότι μόλις 15 λεπτά περπάτημα μετά το φαγητό μειώνουν τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή επιπλοκών, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2. Νέα μελέτη, ωστόσο, αποδεικνύει ότι ακόμη και ένα σύντομο περπάτημα, δύο ή πέντε λεπτών μετά το γεύμα, είναι αρκετό για να αποκομίσουμε αυτά τα οφέλη.
Στη νέα ανάλυση, τα αποτελέσματα της οποία δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Sports Medicine, οι ερευνητές επαναξιολόγησαν τα πορίσματα επτά ερευνών, που συνέκριναν την επίδραση του καθισιού, της βάδισης ή της ορθοστασίας σε διάφορους καθοριστικούς παράγοντες για την υγεία της καρδιάς, όπως είναι η ινσουλίνη και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας σύντομος περίπατος μετά το γεύμα, ο οποίος μπορεί να αυξάνεται σταδιακά κατά δύο ή πέντε λεπτά, επέτρεψε τον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες σε πέντε από τις μελέτες που επαναξιολογήθηκαν έπασχαν είτε από προδιαβήτη ή από διαβήτη τύπου 2. Στις υπόλοιπες δύο μελέτες συμμετείχαν τόσο ασθενείς, όσο και απολύτως υγιείς. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να σηκώνονται και να στέκονται όρθιοι ή να κάνουν μια βόλτα δύο έως πέντε λεπτών ανά 20 έως 30 λεπτά καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
Το ελάχιστο καλύτερο από το τίποτα
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι New York Times, σε όλες οι μελέτες φάνηκε ότι η ήπιας έντασης βάδιση για μερικά λεπτά μετά το γεύμα, αρκούσε για να βελτιωθούν αισθητά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, συγκριτικά με το ξάπλωμα στον καναπέ ή το κάθισμα σε μία πολυθρόνα μπροστά από μια οθόνη.
Οταν οι εθελοντές πραγματοποίησαν σύντομη βόλτα, τα επίπεδα της γλυκόζης εμφάνισαν πιο ομαλή διακύμανση. Για τους διαβητικούς, η αποτροπή αυτών των έντονων διακυμάνσεων της γλυκόζης είναι σημαντική για τη ρύθμιση της νόσου. Ταυτόχρονα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τέτοιες διακυμάνσεις συμβάλλουν στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 στους υγιείς.
H ορθοστασία, επίσης, συνέβαλε στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης, αλλά λιγότερο από τη βάδιση. «Η ορθοστασία είχε κάποιο μικρό όφελος», εξηγεί ο Αϊνταν Μπάφι, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Λίμερικ και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Η ήπιας έντασης βάδιση είναι περισσότερο επωφελής συγκριτικά με την ορθοστασία, λόγω της μεγαλύτερης δραστηριοποίησης των μυών και επειδή χρησιμοποιούνται τα «καύσιμα», δηλαδή τα σάκχαρα που κυκλοφορούν στο αίμα και δη σε μεγάλη συγκέντρωση.
«Οι μύες απορροφούν τα πλεονάζοντα σάκχαρα», εξηγεί η βιοχημικός Τζέσι Ινσοσπέ, συγγραφέας του βιβλίου «Η επανάσταση της γλυκόζης: η δύναμη της εξισορρόπησης του σακχάρου στο αίμα».
Αν και ένας μικρός περίπατος οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας είναι σημαντικός για την καλή διατήρηση της υγείας μας, όταν η βάδιση γίνει μία έως μιάμιση ώρα μετά το γεύμα, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στην αποτροπή των αυξομειώσεων της γλυκόζης.
Ευεργετικό και το καθάρισμα του σπιτιού
Η Ινσοσπέ τονίζει ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι σωματικής άσκησης που συμβάλλουν στη ρύθμιση του ζαχάρου. Ενας τέτοιος είναι η ενασχόληση με τις οικιακές εργασίες, δηλαδή τις δουλειές του σπιτιού. Αυτού του τύπου η χαλαρή σωματική άσκηση ενισχύει και τη θετική επίδραση των μεταβολών της διατροφής, που συνήθως επιβάλλονται για την καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη.
«Ακόμη και μια ήπια σωματική άσκηση έχει αξία και μπορεί να οδηγήσει σε μετρήσιμη βελτίωση των δεικτών της υγείας μας. Αυτό ακριβώς έδειξαν οι μελέτες», σημειώνει ο δρ Γιούαν Ασλεϊ, καρδιολόγος και καθηγητής Ιατρικής και Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
Ο Μπάφι, πάντως, ο οποίος εξειδικεύεται στις παρεμβάσεις στη φυσική δραστηριότητα σε εργασιακούς χώρους, πιστεύει ότι οι σύντομοι περίπατοι δύο ή τριών λεπτών είναι μια πρακτικότερη λύση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στο γραφείο, οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν μια βόλτα στον διάδρομο ή να πάνε να πάρουν έναν καφέ, ενώ όσοι εργάζονται από το σπίτι μπορούν να κάνουν έναν μικρό περίπατο ανάμεσα στις τηλεδιασκέψεις.
Οποιος, εξάλλου, δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει έστω και αυτή την υποτυπώδη άσκηση, αρκεί να σταθεί όρθιος δίπλα στο γραφείο του για μερικά λεπτά. Ακόμη και αυτό είναι καλύτερο από το καθισιό σε μια καρέκλα.
Αλλωστε, τα κέρδη που αποκομίζει κάποιος από τη φυσική δραστηριότητα δεν μπορεί ποτέ να είναι «όλα ή τίποτα». Αντιθέτως, πρόκειται για μια συνεχόμενη αλλά σταδιακή διαδικασία. Κάθε παραπάνω βήμα που καταφέρνουμε να κάνουμε, κάθε μικρή αύξηση του χρόνου βάδισης ή ακόμη και της απλής ορθοστασίας, είναι καλό για την υγεία μας.