Το περιστατικό συνέβη πριν από μερικές ημέρες: μια φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πρίνστον σκίζει διαδοχικά τα φυλλάδια με τα πρόσωπα των ισραηλινών ομήρων της Χαμάς από έναν πίνακα ανακοινώσεων της περίφημης πανεπιστημιούπολης. Οταν ένας περαστικός τη ρωτά γιατί, εκείνη αμέσως εξάπτεται: «Το Ισραήλ είναι ένα αποικιακό καθεστώς, οι ιθαγενείς Παλαιστίνιοι καταπιέζονται από τον ιμπεριαλισμό των λευκών. Είναι ένας απελευθερωτικός πόλεμος!», του απαντάει, έχοντας, πλέον, φουντώσει.
Ωστόσο, όπως εξηγεί σε ανταπόκρισή του από του Νιου Τζέρσεϊ ο Τζάνι Ριότα, αρθρογράφος της La Repubblica αλλά και επισκέπτης καθηγητής στο Πρίνστον, η εν λόγω φοιτήτρια ήταν μάλλον «ειρηνόφιλη», λαμβάνοντας υπόψη πιο ακραία περιστατικά σε άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια.
Στο Πανεπιστήμιο Τουλέιν της Νέας Ορλεάνης, για παράδειγμα, ο εβραίος φοιτητής Ντίλαν Μαν, μετά από επίθεση που δέχτηκε από συμφοιτητές του (που σχεδίαζαν να κάψουν τη σημαία του Ισραήλ) κατέληξε στο νοσοκομείο με σπασμένη μύτη, με τα χειρότερα να αποφεύγονται χάρη στην παρέμβαση δύο φοιτητριών. «Υπήρχε αίμα παντού πάνω μου – παντού πάνω του. Είχα εβραϊκό αίμα στα χέρια μου και αυτό είναι κάτι που δεν πίστευα ποτέ ότι θα μου συνέβαινε. Ηταν πολύ σουρεαλιστικό και συγκλονιστικό», είπε μία εξ αυτών, μιλώντας στην Washington Post.
Τις τελευταίες ημέρες, καθώς εντείνεται ο πόλεμος στη Γάζα, σε πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια καταγράφεται μια σειρά από ανησυχητικά συμβάντα τα οποία ορισμένες φοιτητικές ενώσεις και διάφορες οργανώσεις περιγράφουν ρητά ως αντισημιτικά επεισόδια.
Στο Κολέγιο Κούπερ Γιούνιον της Νέας Υόρκης εβραίοι φοιτητές βρήκαν καταφύγιο σε μια βιβλιοθήκη καθώς φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές χτυπούσαν τους γυάλινους τοίχους του κτιρίου. Στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Ιθακα, ο πρύτανης αναγκάστηκε να καλέσει το FBI, μετά την ανάρτηση ανώνυμων απειλητικών μηνυμάτων σε ένα πίνακα ανακοινώσεων: «Αν δείτε έναν Εβραίο στην πανεπιστημιούπολη, ακολουθήστε τον κατά την επιστροφή του στο σπίτι και κόψτε του τον λαιμό», αναφερόταν σε ένα μήνυμα ενώ σε ένα άλλο κάποιος απειλούσε πως «θα φέρω ένα αυτόματο τουφέκι στην πανεπιστημιούπολη και θα πυροβολήσω όλα τα γουρούνια τους Εβραίους».
Ακόμα, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου άγνωστοι σχεδίασαν σβάστικες σε τοίχους της Νομικής Σχολής, οι εβραίοι φοιτητές δηλώνουν πλέον πως δεν αισθάνονται ασφαλείς, κατηγορώντας τη διοίκηση ότι, αποφεύγοντας να λάβει μέτρα για την προστασία τους, καταλήγει να προωθεί τον αντισημιτισμό.
«Το Γέιλ, το Πρίνστον, το Χάρβαρντ, το Στάνφορντ αγνόησαν τις επιδρομές της Χαμάς εναντίον αθώων, χρειάστηκαν παρεμβάσεις από καθηγητές όπως ο πρώην Δημοκρατικός υπουργός Λόρενς Σάμερς ή από χορηγούς, για να εκδοθούν καθυστερημένες και χλιαρές ανακοινώσεις. Κυριαρχεί η θέση που διαδόθηκε από την ηθοποιό Γούπι Γκόλντμπεργκ –“το Ολοκαύτωμα δεν είχε καμία σχέση με τον ρατσισμό”–, η μόνη ιστορική καταστολή είναι εκείνη των λευκών κατά των μαύρων, οι Εβραίοι είναι λευκοί, άρα συνένοχοι στον ιμπεριαλισμό. Για τη Ζαρίνα Γκρούαλ, καθηγήτρια στο Γέιλ, “οι ισραηλινοί άποικοι δεν είναι άμαχοι” και επομένως, όπως οι στρατιώτες, είναι νόμιμοι στόχοι της Χαμάς, περιλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων, εγκύων γυναικών. Η ιστορική οργάνωση Democratic Socialists of America είδε τους ακτιβιστές της να κατεβαίνουν στους δρόμους υπέρ της Χαμάς, αναγκάζοντας τον Δημοκρατικό βουλευτή Σρι Θάνενταρ να αποκηρύξει την ιδιότητα του μέλους της οργάνωσης» γράφει ο Τζάνι Ριότα, συνοψίζοντας την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, όπως διαμορφώνεται από τότε που ξέσπασε ο νέος πόλεμος στη Γάζα.
Ο ιταλός δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός επικαλείται και τον Γιάσα Μουνκ, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ο οποίος σε άρθρο του στο Persuasion επισήμανε πόσο άτοπο είναι μερίδα της Αριστεράς να επικαλείται το βιβλίο «Της Γης οι Κολασμένοι» του Φραντς Φανόν (κατά των γάλλων αποικιοκρατών στην Αλγερία) για να εξάρει τη δράση της Χαμάς.
«Η ιερή εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών που καταπιέζονται από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ στην Αφρική, στην Ασία και στη Λατινική Αμερική, αθωώνει παραδόξως τη Χαμάς. Επειδή πολεμά ενάντια στο Ισραήλ, σύμμαχο των ΗΠΑ, γίνεται σύμβολο του Τσε Γκεβάρα» αναφέρει σχετικά ο Τζάνι Ριότα. «Δεν έχει σημασία ότι η Χαμάς αρνείται κάθε ευγενές ιδανικό της Αριστεράς, από τις εκλογές και την ελευθερία του λόγου έως την ανεξιθρησκία και τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ», προσθέτει.
Ολοκληρώνοντας την ανταπόκρισή του παραθέτει απόσπασμα από μια ανάλυση του Σάιμον Σίμπαγκ Μοντεφιόρι στο The Atlantic:
«Οι απολογητές της Χαμάς και αυτοί που αρνούνται τις φρικαλεότητες, με τις ρομποτικές καταγγελίες της “αποικιοκρατίας των εποίκων”, ανήκουν στην παράδοση (όσων υπερασπίζονταν τον Στάλιν ή Χίτλερ), με ένα επιβαρυντικό στοιχείο: έχουν άφθονες αποδείξεις για τη σφαγή ηλικιωμένων, εφήβων και παιδιών, αλλά σε αντίθεση με εκείνους τους ανόητους της δεκαετίας του 1930, που σιγά-σιγά έφτασαν στην αλήθεια, δεν έχουν αλλάξει ούτε καν ελάχιστα τις απόψεις τους. Η απουσία αξιοπρέπειας και σεβασμού για την ανθρώπινη ζωή είναι εκπληκτική: σχεδόν αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς, εμφανίστηκε μια λεγεώνα ανθρώπων που υποβάθμισαν τη σφαγή ή αρνούνταν ότι είχαν συμβεί πραγματικές φρικαλεότητες, σαν να είχε μόλις πραγματοποιηθεί μια παραδοσιακή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στρατιωτών. Οι αρνητές της 7ης Οκτωβρίου, όπως και οι αρνητές του Ολοκαυτώματος, υπάρχουν σε ένα ιδιαίτερα σκοτεινό μέρος», γράφει ο γνωστός (και στην Ελλάδα) βρετανός ιστορικός.