Το προηγούμενο Σάββατο ήταν συνηθισμένο στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας, με πλήθος κόσμου να κυκλοφορεί στους δρόμους. Ομως μέσα σε ένα σπίτι της περιοχής βρισκόταν σε αιχμαλωσία μία ισραηλινή όμηρος, απαχθείσα από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Μάλιστα τότε είχε εμφανιστεί και σε κάποιο από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media: «Μη με σκοτώσετε!» φώναζε έντρομη στους άνδρες της Χαμάς καθώς τη μετέφεραν με μοτοσικλέτα στη Γάζα. Ηταν η Νόα Αργκαμάνι, η οποία παρέμενε αιχμάλωτη 245 ημέρες. Ξαφνικά το σπίτι όπου κρατούσαν τη γυναίκα γέμισε με ισραηλινούς στρατιώτες. «Σώθηκες!» της φώναξαν στα εβραϊκά. Αργότερα η Νόα δήλωσε με ανυπόκριτη έκπληξη: «Απλώς ήρθαν… Ετσι ακριβώς συνέβη».
Η συγκεκριμένη επιχείρηση διάσωσης εστέφθη από επιτυχία. Χάρη σε αυτήν απελευθερώθηκαν τέσσερις ισραηλινοί όμηροι, σύμφωνα όμως με τους υγειονομικούς της Γάζας εξαιτίας της σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 270 Παλαιστίνιοι, είτε πρόσφυγες από τα νότια της Γάζας είτε στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς.
Ηταν ένα από τα πιο δραματικά και θανατηφόρα επεισόδια του πολέμου, έγραψε η Washington Post σε αναλυτικό ρεπορτάζ που βασίστηκε σε συνεντεύξεις με ισραηλινούς στρατιωτικούς και σε αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων. Οι κομάντος του ισραηλινού στρατού απελευθέρωσαν τη Νόα και άλλους τρεις συμπατριώτες τους. Η επιχείρηση ήταν σύνθετη και σε αυτή έλαβαν μέρος στρατιώτες, τεχνικοί και μυστικές υπηρεσίες. Οι ισραηλινοί στρατιωτικοί είπαν στην Post ότι η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί κάμποσες εβδομάδες και ότι, τελικά, η επιδρομή των καταδρομέων συνάντησε αντίσταση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον μαζικό αεροπορικό βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού. Οι μαρτυρίες των ντόπιων επιβεβαίωσαν ότι εκεί έγινε Κόλαση.
Μυστικοπάθεια α λα Εντεμπε
Το όλο εγχείρημα της απελευθέρωσης ομήρων ήταν σε εξέλιξη επί μήνες, αφού ήδη από τις 7 Οκτωβρίου οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, βοηθούμενες από τις αντίστοιχες αμερικανικές, μελετούσαν ψηφιακές ενδείξεις, πλάνα από drones και υλικό υποκλοπών για να εντοπίσουν τις τοποθεσίες αιχμαλωσίας των απαχθέντων. Τον καταυλισμό Νουσεϊράτ τον «κλείδωσαν» προσφάτως, όταν βεβαιώθηκαν πως εκεί κρατούνταν τέσσερα άτομα που είχαν απαχθεί στο ρέιβ πάρτι, ακριβώς δίπλα στον φράχτη των συνόρων. Συγκεκριμένα για τη Νόα, οι Ισραηλινοί γνώριζαν ότι οι Χαμασίτες άλλαξαν τουλάχιστον μία φορά τον τόπο κράτησής της και ότι κατέληξαν στο σπίτι που προαναφέρθηκε. Σε διπλανό κτίριο είχαν μεταφέρει τους άλλους τρεις Ισραηλινούς, τους Αλμονγκ Μεΐρ Τζαν, 22 χρόνων, Αντρέι Κοζλόφ, 27 χρόνων και Σολμί Ζιβ, 41 χρόνων.
Ο σχεδιασμός ξεκίνησε με άκρα μυστικότητα. Μάλιστα οι κομάντος έκαναν πρόβες της εισβολής τους σε μακέτες των δύο κτιρίων, οι οποίες κατασκευάστηκαν για τον σκοπό αυτόν, κάτι που θυμίζει τις προεργασίες της επιχείρησης των ισραηλινών κομάντος στο Εντεμπε της Ουγκάντας, το 1976, σχολίασε η Post. Και η τωρινή επιχείρηση, στα σπίτια της Νουσεϊράτ, έγινε τις πρωινές ώρες, υπό το φως της ημέρας, όταν επιτυγχάνεται ο απόλυτος αιφνιδιασμός του εχθρού.
Για την περίπτωση των διαμερισμάτων-φυλακών η πρωινή εισβολή κρίθηκε ως η καταλληλότερη, δήλωσε ο Ντανιέλ Χαγκάρι, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο οποίος ανέφερε ότι ελήφθη υπ’ όψιν πως οι παλαιστίνιοι πολίτες θα κυκλοφορούσαν στους δρόμους. Ο ίδιος τόνισε ότι στην επιχείρηση έλαβαν μέρος και οπλίτες οι οποίοι μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήξεραν πού θα πάνε και τι θα κάνουν, στο πλαίσιο της πολιτικής άκρας μυστικότητας. Κινητοποιήθηκαν δεκάδες μονάδες, καθώς ο χώρος μέχρι το σημείο, μέσα στη Γάζα δηλαδή, έπρεπε να προετοιμαστεί καταλλήλως. «Δουλέψαμε στους δρόμους γύρω από τον καταυλισμό Νουσεϊράτ, αλλά και στην κοντινή πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, ούτως ώστε τα οχήματα να κινηθούν χωρίς πρόβλημα μέχρι τη ‘‘στιγμή της αλήθειας’’» είπε στο αμερικανικό μέσο ένας ταγματάρχης διοικητής μονάδας. Προς αποφυγήν κάθε διαρροής για την επιχείρηση ακυρώθηκε ακόμη και συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.
«Εχουμε το διαμάντι»
Το πρωί του Σαββάτου συνεδρίασαν οι επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας Σιν Μπετ και του στρατού. Στις 11 το πρωί δόθηκε η διαταγή έναρξης της επιχείρησης στην οποία έλαβαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο μέρος χιλιάδες Ισραηλινοί. Χρειάστηκαν περίπου 25 λεπτά για να φθάσουν στον καταυλισμό Νουσεϊράτ οι ισραηλινοί κομάντος. Το πώς έφθασαν μέχρις εκεί δεν έχει διευκρινιστεί, όμως υπάρχουν μαρτυρίες Παλαιστινίων. Αυτοί είπαν ότι οι κομάντος πρέπει να πήγαν στο σημείο με δύο πολιτικά οχήματα, το ένα εκ των οποίων έμοιαζε με τα φορτηγά που χρησιμοποιούσε το Ισραήλ για να μεταφέρει εμπορικά αγαθά στη Γάζα. Το άλλο όχημα ήταν ένα λευκό φορτηγό Mercedes, καμουφλαρισμένο σε παλαιστινιακό φορτηγάκι μεταφοράς προσφυγικών οικοσκευών ώστε να μην κινεί τις υποψίες.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν χρησιμοποίησε πολιτικά οχήματα, ωστόσο η Post έγραψε ότι είδε βίντεο με ένα πολιτικό φορτηγό να συνοδεύει τανκς, περίπου ενάμιση χιλιόμετρο δυτικά από τον καταυλισμό Νουσεϊράτ. Ομολόγησε πάντως ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν τα βίντεο γυρίστηκαν πριν ή μετά την επιδρομή των κομάντος. Το λευκό φορτηγό Mercedes είναι ορατό σε ένα άλλο βίντεο, γυρισμένο από μπαλκόνι κτιρίου μέσα στον καταυλισμό. Από εκεί βγήκαν δύο σκάλες που τοποθετήθηκαν στο πλάι ενός κτιρίου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ισραηλινού στρατού, οι κομάντος κατάφεραν να προσεγγίσουν το διαμέρισμα της Νόα αιφνιδιάζοντας τους φρουρούς της. Σχεδόν ταυτόχρονα άλλοι κομάντος εισέβαλαν στο κοντινό κτίριο όπου οι Χαμασίτες κρατούσαν τους τρεις αιχμαλώτους. Τα δύο κτίρια απείχαν μεταξύ τους 200 μέτρα. Η Νόα φυγαδεύτηκε με αυτοκίνητο και κατόπιν επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο που την περίμενε, όχι μακριά από το σημείο. Οι κομάντος μετέφεραν τα καλά νέα στο αρχηγείο χρησιμοποιώντας την κωδική φράση: «Εχουμε το διαμάντι στα χέρια μας». Το ελικόπτερο απογειώθηκε και μετέφερε τη Νόα σε ένα νοσοκομείο του Τελ Αβίβ. Στις 12:20 το μεσημέρι η οικογένεια της γυναίκας ενημερώθηκε ότι η Νόα ήταν πλέον ελεύθερη.
Οταν άρχισε να βρέχει βόμβες
Μέχρις εκείνου του σημείου η ισραηλινή επιχείρηση δεν είχε εκτραπεί από το σχέδιο. Αυτό συνέβη όταν στο δεύτερο κτίριο οι κομάντος έγιναν αντιληπτοί από τους Χαμασίτες. Μάλιστα ένας από τους κομάντος επλήγη από πυρά και πέθανε αργότερα. Η μυστική αποστολή είχε αποκαλυφθεί, κάτι που κατέστησε εμπόλεμη ζώνη την περιοχή. Οι κομάντος κατάφεραν να βάλουν τους τρεις ομήρους και τον τραυματία σε ένα όχημα, αλλά αυτό χάλασε από τα πυρά της Χαμάς. Οι Ισραηλινοί το εγκατέλειψαν και συνέχισαν πεζή. Ζήτησαν αεροπορική κάλυψη. Ετσι τα μαχητικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ με σκοπό να δημιουργήσουν διάδρομο διαφυγής διά του «τείχους πυρός». Οι εκρήξεις συγκλόνισαν όλον τον καταυλισμό, όπου τις τελευταίες εβδομάδες συνέρρευσαν και άλλοι πρόσφυγες από τον νότιο τομέα της Γάζας. «Στους δρόμους έβλεπες πτώματα γυναικών και παιδιών, ποτάμια αίμα» δήλωσαν παλαιστίνιοι πολίτες.
«Πυροβολούσαν και στόχευαν τα πάντα» είπε ένας οδηγός ασθενοφόρου του κοντινού νοσοκομείου Αλ Αουντα. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι τουλάχιστον 274 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς ήταν Χαμασίτες και πόσοι αθώοι πολίτες. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε στα οργίλα σχόλια που κατέκλυσαν τα social media ως εξής: «Το αεροσκάφη μας έπληξαν δεκάδες στρατιωτικούς στόχους ώστε να επιτύχει η επιχείρηση των κομάντος. Με απάνθρωπο και κυνικό τρόπο η Χαμάς κρατάει τους ομήρους μέσα σε κτίρια όπου ζουν πολίτες». Τελικά οι τρεις απαχθέντες οδηγήθηκαν στην παραλία, πλησίον της ανθρωπιστικής προβλήτας που έστησαν οι Αμερικανοί, όπου τους περίμενε ένα δεύτερο ελικόπτερο που απογειώθηκε για το Ισραήλ.