Οι ξύλινοι δορυφόροι δεν θα μολύνουν τη γήινη ατμόσφαιρα. |
Θέματα

Ξύλινοι δορυφόροι με οικολογική συνείδηση

Ξεκίνησε η προσπάθεια κατασκευής δορυφόρων που θα είναι κατασκευασμένοι τουλάχιστον στο περίβλημα τους από ξύλο αφού οι συμβατικοί δορυφόροι θεωρούνται ως πηγή μόλυνσης της γήινης ατμόσφαιρας
Protagon Team

Ιάπωνες επιστήμονες κατασκευάζουν τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στον κόσμο, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη ρύπανση του Διαστήματος από τα μεταλλικά διαστημικά αντικείμενα και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ατμόσφαιρα και ειδικότερα στο στρώμα του όζοντος.

Ο LignoSat θα είναι κατασκευασμένος από ξύλο μανόλιας και το πρώτο μοντέλο θα έχει πολύ μικρό μέγεθος και πιο συγκεκριμένα θα έχει μέγεθος παρόμοιο με μια κούπα καφέ.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου τον δορυφόρο κατασκευάζει μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κιότο και την εταιρεία Sumitomo Forestry και ακολουθεί ένα επιτυχημένο πείραμα που έγινε το 2022 όταν δείγματα ξύλου εκτέθηκαν στις  συνθήκες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Ελλείψει οξυγόνου το ξύλο δεν καίγεται στο χώρο και η απουσία μικροοργανισμών σημαίνει πώς ούτε σαπίζει. Οι δοκιμές στον ISS που διεξήχθησαν σε διάστημα 290 ημερών αποκάλυψαν ότι το ξύλο είναι επίσης εξαιρετικά ανθεκτικό σε ακραίες θερμοκρασίες και δεν αλλάζει δομή σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

«Η οικοδόμηση στο διάστημα με φουτουριστικά υλικά διαστημικής εποχής μπορεί να φαίνεται να είναι η προφανής επιλογή: η εύθραυστη και εύφλεκτη ξυλεία μπορεί να φαίνεται ασύμβατη. Εκεί βρίσκεται η λογική για το ξύλο: ως φυσικό, οικονομικό υλικό με βάση τον άνθρακα, η παραγωγή του είναι πολύ πιο βιώσιμη από προηγμένες εναλλακτικές και η απόρριψή του, ειδικά όταν πέφτει από την τροχιά στην ανώτερη ατμόσφαιρα, είναι πλήρης και χωρίς επιβλαβή υποπροϊόντα. Παρά το ακραίο περιβάλλον του Διαστήματος που περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές θερμοκρασίας και έκθεση σε έντονες κοσμικές ακτίνες και επικίνδυνα ηλιακά σωματίδια για δέκα μήνες, οι δοκιμές δεν επιβεβαίωσαν αποσύνθεση ή παραμορφώσεις, όπως ρωγμές, παραμόρφωση, ξεφλούδισμα ή επιφανειακές ζημιές» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Πανεπιστήμιο του Κιότο.

Η μόλυνση

Ο ξύλινος δορυφόρος όταν εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα για να αυτοκαταστραφεί θα μετατραπεί σε βιοδιασπώμενη τέφρα. Αντίθετα, το αλουμίνιο, το ισχυρό, ελαφρύ μέταλλο που χρησιμοποιείται επί του παρόντος για την κατασκευή δορυφόρων, σχηματίζει μικρά σωματίδια που αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως επικίνδυνος ρύπος, ικανά να προκαλέσουν ζημιά σε άλλα διαστημικά οχήματα και ενδεχομένως να βλάψουν το στρώμα του όζοντος.

Επιπλέον τα ραδιοκύματα περνούν πιο εύκολα μέσα από το ξύλο πράγμα που σημαίνει ότι ο εξοπλισμός επικοινωνίας του δορυφόρου που θα είναι  κατασκευασμένος από μέταλλο μπορεί να μεταφερθεί μέσα στο κέλυφος του ξύλου..

Υπάρχουν σχεδόν 10.600 δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη γη, 3.000 από αυτούς δεν λειτουργούν, συνολικής μάζας άνω των 11.000 τόνων. Περίπου 2.500 νέοι δορυφόροι αναμένεται να ενώνονται κάθε χρόνο τα επόμενα επτά χρόνια.