Το μεγαλύτερο τεχνολογικό ραντεβού της χρονιάς ξεκινά την Τρίτη 9 Ιανουαρίου. Το Consumer Electronic Show (CES) θα προβάλλει για τέσσερις ημέρες χιλιάδες συσκευές και κάθε είδους συστήματα και μηχανήματα που υπόσχονται να διευκολύνουν με πραγματικά θαυμαστό τρόπο την καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου.
Η πρώτη CES πραγματοποιήθηκε το 1967 στη Νέα Υόρκη όπου έκαναν την εμφάνιση τους 200 εταιρείες και είχε 17.000 επισκέπτες. Μπορεί η Νέα Υόρκη, η αμερικανική μητρόπολη, να είναι ένας ιδανικός τόπος για εμπορική προβολή αλλά από την στιγμή που η βιομηχανία της τεχνολογίας ήθελε η έκθεση αυτή να είναι σόου η μεταφορά της στο Λας Βέγκας ήταν αυτονόητη, αν όχι επιβεβλημένη.
Σχεδόν έξι δεκαετίες μετά, η CES έχει σίγουρα ξεπεράσει κατά πολύ την αρχική ιδέα για την ύπαρξη της αφού έχει μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο σόου τεχνολογίας. Πριν από την πανδημία περισσότερες από 4.000 εταιρείες από όλο τον κόσμο, περίπου 200.000 επισκέπτες και 7.000 δημοσιογράφοι συνέρρεαν στην έκθεση ενώ φέτος ο αριθμός των εταιρειών αναμένεται να κινηθεί στα προ πανδημίας επίπεδα και ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να ξεπεράσει τις εκατό χιλιάδες.
Κάθε είδους ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεοράσεις, οικιακές συσκευές, διαφόρων ειδών gadgets αλλά και, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, νέα μοντέλα αυτοκινήτων που ενσωματώνουν εντυπωσιακές ακόμη και φουτουριστικές τεχνολογίες θα παρουσιαστούν στη φετινή CES.
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου πρωταγωνιστής φέτος αναμένεται να είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη αφού η παρουσία της θα υπάρχει ή θα διαφημίζεται ότι υπάρχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μεγάλο αριθμό των προϊόντων που θα εμφανισθούν εκεί.
Έξυπνες λύσεις
Ανάμεσα στα… βαριά χαρτιά της βιομηχανίας της τεχνολογίας την εμφάνιση τους θα κάνουν και μια σειρά από συστήματα, συσκευές και μηχανήματα που υπόσχονται να διευκολύνουν τη ζωή μας με τεχνολογικά προηγμένους αλλά απλούς στη χρήση τρόπους.
Η Samsung θα παρουσιάσει την πρώτη σκούπα που λειτουργεί αυτόνομα και μπορεί, εκτός από το να σκουπίζει, να σφουγγαρίζει και να καθαρίζει με χρήση ατμού. Η Bespoke Jet Bot Combo είναι μια ρομποτική σκούπα που ενσωματώνει τεχνολογία ΤΝ για να χαρτογραφεί αρχικά το σπίτι ή γενικότερα τον χώρο στον οποίο βρίσκεται και στη συνέχεια να αναγνωρίζει το είδος του πατώματος στο οποίο κινείται για να οργανώνει καλύτερα τη δουλειά που πρέπει να κάνει. Αναγνωρίζει επίσης το είδος της σκόνης ή βρωμιάς που έχει να καθαρίσει και δρα αναλόγως ενώ όταν ολοκληρώσει το καθάρισμα του σπιτιού… καθαρίζει τον εαυτό της.
Η αμερικανική εταιρεία Kohler θα παρουσιάσει ένα τηλεχειριζόμενο… μπιντέ. Το PureWash E930 διαθέτει ρυθμιζόμενη ταχύτητα και τύπο νερού για τους κατοίκους του σπιτιού με ρύθμιση ακόμη και για τα μικρά παιδιά, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία νερού, φωτάκια LED ενώ εκπέμπει αν επιθυμεί ο χρήστης του θερμό αέρα και συνδέεται με τον ψηφιακό οικιακό βοηθό του σπιτιού (Alexa, Google Home) ώστε ο χρήστης να το χρησιμοποιεί με φωνητικές εντολές.
Η εταιρεία Pivotal θα παρουσιάσει το Helix, ένα μονοθέσιο ιπτάμενο αυτοκίνητο με αυτονομία 30 χλμ. κινούμενο με ταχύτητα 100 χλμ./ώρα και χωρίς ο κάτοχος του να χρειάζεται να διαθέτει δίπλωμα πιλότου.
Οι τεχνολογίες που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία έχουν πάντα κεντρικό ρόλο στην CES και το ίδιο θα συμβεί και φέτος. Η κορεατική εταιρεία Intin θα παρουσιάσει το Oview, ένα μηχανισμό ανάλυσης σπέρματος που έχει λάβει βραβείο καινοτομίας. Πρόκειται για ένα κιτ που συνδέεται με το κινητό τηλέφωνο του χρήστη και είναι σχεδιασμένο να καταγράφει τα επίπεδα γονιμότητας ατόμων που για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλουν να κάνουν αυτή την εξέταση σε κάποιο νοσοκομείο ή διαγνωστικό κέντρο. Το σύστημα αναλύει την κινητικότητα του σπέρματος χρησιμοποιώντας ΤΝ.
Βραβείο καινοτομίας έχει πάρει και η ιαπωνική εταιρεία Wiltex που δημιούργησε μια τσάντα ώμου που λειτουργεί ως φορητός φούρνος μικροκυμάτων. Το Willcook αποτελείται από έξυπνες ίνες και μπορεί να ζεσταίνει το περιεχόμενο του ώστε κάποιος να μπορεί να φάει ζεστό φαγητό οπουδήποτε και αν βρίσκεται εκτός του σπιτιού του και είναι φυσικά εξαιρετικά χρήσιμο για εκδρομές, μεγάλης διάρκειας παραμονή στη φύση κ.α.
Όποιοι δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τα εικονικά πληκτρολόγια των κινητών τηλεφώνων θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Clicks, ένα κανονικό πληκτρολόγιο που προσαρμόζεται στο κινητό τηλέφωνο. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του εκτός από την ευκολία στην πληκτρολόγηση οι χρήστες θα κερδίζουν και τον χώρο στην οθόνη του κινητού τους τηλεφώνου που καταλαμβάνει το εικονικό πληκτρολόγιο.
Η εταιρεία Lipcure Beam δημιούργησε ένα κραγιόν που διαθέτει έναν αισθητήρα που μπορεί να κάνει διάγνωση της κατάστασης που έχει το δέρμα του χρήστη μετρώντας το επίπεδο υγρασίας και μέσω μιας δέσμης φωτός αυξάνει την υγρασία για να είναι πιο υγιές το δέρμα. Μπορεί επίσης να τοποθετεί μέικαπ.
Το GUIDi είναι μια έξυπνη ζώνη παντελονιού που απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης. Η ζώνη διαθέτει κάμερες, αισθητήρες ΤΝ, και απτικές τεχνολογίες για να καθοδηγεί τον χρήστη. Η ζώνη συνδέεται με κινητό τηλέφωνο για να μπορεί να την χρησιμοποιεί ο κάτοχος της με φωνητικές εντολές.