Η αξία των ακινήτων στο Ντουμπάι έχει ανεβεί κατά 63% από τις αρχές του 2022 | Tyson Paul/Loop Images/Universal Images Group via Getty Images
Θέματα

Πώς το Ντουμπάι αψηφά την παγκόσμια ύφεση

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν το 2022 η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη «αγορά» ιδιωτικού πλούτου, καθώς επωφελήθηκε από τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρώπη στον Πούτιν και τους ολιγάρχες του, ενώ αποτελεί πόλο έλξης των πλουσίων και από τη Μέση Ανατολή, την Απω Ανατολή και την Αφρική
Protagon Team

Η οικονομική ύφεση δεν έχει αφήσει καμία χώρα του κόσμου ανεπηρέαστη, εκτός από το μικροσκοπικό Ντουμπάι, που γνωρίζει χρυσές μέρες, κυρίως επειδή αποτελεί καταφύγιο για τους πάμπλουτους Ρώσους.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν το 2022 η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη «αγορά» ιδιωτικού πλούτου, καθώς οι περιουσίες που έχουν την έδρα τους σε αυτά ξεπέρασαν το μισό τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την Telegraph.

Η περιοχή επωφελήθηκε από τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρώπη στον Πούτιν και τους ολιγάρχες του μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ αποτελεί πόλο έλξης των πλουσίων και από τη Μέση Ανατολή, την Απω Ανατολή και την Αφρική.

Ο συσσωρευμένος πλούτος στα Εμιράτα αναμένεται να φτάσει τα 800 δισ. δολάρια το 2027, με ετήσια αύξηση κατά περίπου 10%, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι βασική πηγή του πλούτου αυτού θα συνεχίσουν να είναι οι Ρώσοι.

Ενας επιπλέον λόγος που οι πλούσιοι έρχονται στα Εμιράτα είναι η πλήρης απουσία φόρου εισοδήματος και οι πολύ χαλαροί όροι για την έναρξη επιχειρήσεων και επενδύσεων σε ακίνητα. Η αξία των ακινήτων στο Ντουμπάι έχει ανεβεί κατά 63% από τις αρχές του 2022.

Ολα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την παγκόσμια ύφεση, η οποία έχει χτυπήσει και τους πλούσιους του πλανήτη, που είδαν τις περιουσίες τους να συρρυκνώνονται από τον πληθωρισμό και την παγκόσμια γεωπολιτική αστάθεια. Μετά από 15 χρόνια διαρκούς αύξησης, οι προσωπικές περιουσίες για πρώτη φορά παρουσίασαν μείωση το 2022, κατά 4%, «κατεβαίνοντας» στα 255 τρισ. δολάρια.

Η Βόρεια Αμερική χτυπήθηκε ιδιαίτερα, με τις ιδιωτικές περιουσίες να μειώνονται κατά 8%, στα 116 τρισ. Στη Δυτική Ευρώπη η μείωση ήταν της τάξης του 3%. Η πτώση ακολούθησε ένα πολύ καλό 2021, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε κατά 10%, μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις που έχουν σημειωθεί ποτέ. Η κατάσταση αναμένεται να ανακάμψει το 2023, με αύξηση της τάξης του 5% και συνολικό πλούτο 267 τρισ. δολαρίων.

Η άνοδος αναμένεται να σημειωθεί κυρίως λόγω της επανόδου της Κίνας στις αγορές μετά την πανδημία, αλλά και το γεγονός ότι οι πλούσιοι δείχνουν να μην πτοούνται από την κρίση και συνεχίζουν να επενδύουν σε ακίνητα, πολύτιμους λίθους και έργα Τέχνης. Η παγκόσμια αξία αυτών των επενδυτικών αγαθών έφτασε πέρυσι τα 261 τρισ. δολάρια.

Συνδυαστικά, οι ιδιωτικές περιουσίες και η αξία των επενδύσεων έφτασαν το 2022 στα 516 τρισ. δολάρια. Οι αναλύσεις δείχνουν επίσης ότι, ενώ η Ελβετία παραμένει ο πιο ελκυστικός προορισμός για τη διαχείριση του πλούτου, θα ξεπεραστεί σύντομα από το Χονγκ Κονγκ, το οποίο παρουσίασε τα τελευταία πέντε χρόνια τη μεγαλύτερη αύξηση σε εισροή ξένων επενδύσεων.