Η Σταδίου και τα πέριξ από ψηλά. Με την μετακίνηση εκεί και της Eurobank γίνεται ο δρόμος του χρήματος | Googlemaps/CreativeProtagon
Θέματα

Πώς η Σταδίου γίνεται κάτι σαν Σίτι της Αθήνας

Την ατμόσφαιρα χρηματοοικονομικού κέντρου που άλλαξε μετά την μετακόμιση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας από το ιστορικό κτίριο της Σοφοκλέους επαναφέρουν τώρα τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα αφού όλες οι διοικήσεις τους θα βρίσκονται πλέον επί και πέριξ αυτής της κεντρικής αρτηρίας
Protagon Team

Δεκαπέντε χρόνια μετά την μετακόμιση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας από το ιστορικό κτίριο της Σοφοκλέους στο οποίο στεγαζόταν από το 1928 και έδινε τον οικονομικό χαρακτήρα στην περιοχή, η σκυτάλη περνά στις τράπεζες που προσπαθούν να δώσουν ξανά την ταυτότητα του Σίτι της Αθήνας στην οδό Σταδίου.

Στον κεντρικό δρόμος που αποτελεί και τη βόρεια πλευρά στο ιστορικό τρίγωνο (κέντρο) της πρωτεύουσας στεγάζονται πλέον τα κεντρικά γραφεία όλων των τραπεζών της χώρας, εκατέρωθεν του επιβλητικού κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πρώτη η διοίκηση της Tράπεζας Πειραιώς επέλεξε να διατηρήσει τα γραφεία διοίκησης στο ιστορικό κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού – το οποίο αποτελεί σήμερα ένα από τους πιό σύγχρονους πολυχώρους πολιτισμού, εμπορίου και διασκέδασης – στο κέντρο της Αθήνας.

Ακολουθεί η Eurobank η οποία ανακοίνωσε ότι σε ένα χρόνο από σήμερα τα γραφεία της διοίκησης της τράπεζας θα μεταφερθούν στο ριζικά ανακαινισμένο κτίριο στη γωνία Ομήρου και Σταδίου, στο οποίο παλαιότερα στεγαζόταν η ασφαλιστική εταιρία ΦΟΙΝΙΞ.

Το κτίριο έχει περάσει σήμερα στην ιδιοκτησία της Eurobank. Ηταν σχεδιασμένο αρχικά από το γραφείο του Ιωάννη Βικέλα, και τώρα στη νέα, ριζικά ανακαινισμένη μορφή του, σχεδιάστηκε από το Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη.

Κατηφορίζοντας στη Σταδίου ασφαλώς κυριαρχεί το κτίριο γραφείων της Alpha Βank, σχεδόν ένα ολόκληρο τετράγωνο στο οποίο από την πλευρά της Πανεπιστημίου αναδεικνύεται το ιστορικό,  διατηρητέο κτίριο της Ιονικής  

Η Εθνική Τράπεζα δεσπόζει την ιστορική πλατεία Κοτζιά.  Το κτίριο διοίκησης κρύβει ουσιαστικά την ιστορία όλης της χώρας. Η τράπεζα, με την ίδρυση της από το Γεώργιο Σταύρου το 1841, στεγάστηκε στην οικία του γραμματέα της, Θεόφραστου Χαιρέτη, στην οδό Σοφοκλέους. Τέσσερα χρόνια μετά, αγοράστηκε η κατοικία του Κυριάκου Δομνάδου, στη γωνία των σημερινών οδών Αιόλου και Γεωργίου Σταύρου. Το 1875, αποκτήθηκε το διπλανό «Ξενοδοχείον της Αγγλίας» από τον ιταλό επιχειρηματία Φραγκίσκο Φεράλδη. Το 1900, με την ευκαιρία του εορτασμού των 60 χρόνων από την ίδρυσή της, τα δύο κτίρια ενώθηκαν και δημιουργήθηκε το εμβληματικό κτίριο του Κεντρικού Καταστήματός της, στο οποίο στεγάζεται μέχρι σήμερα.

Το 1999 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανέγερση του νέου κτιρίου διοίκησης στη γωνία Αιόλου και Σοφοκλέους. Tο κτίριο αυτό θεωρείται ως ένα από τα πιο φιλόδοξα αρχιτεκτονήματα γοήτρου της Aθήνας στην ανατολή του 21ου αιώνα. Xωροθετημένο στο ιστορικό κέντρο της πόλης με τις έντονες νεοκλασικές μνήμες, το κτίριο συμπληρώνει τη γωνία ενός σημαντικού οικοδομικού τετραγώνου στο οποίο περιλαμβάνονται διατηρητέα αρχιτεκτονήματα, όπως το νεοκλασικό Κεντρικό Κατάστημα της Eθνικής και το  εν υπνώσει πλέον κτίριο του Χρηματιστηρίου Aθηνών. Aπέναντί του βρίσκεται το εκλεκτικιστικό Μέγαρο Μελά (1887, αρχιτέκτονας E. Τσίλερ) που διασκευάστηκε σε Πολιτιστικό Kέντρο της E.T.E και το κλασικομοντέρνο μέγαρο της Eμπορικής Tράπεζας. H μελέτη των αρχιτεκτόνων Ε. Σακελλαρίδου, Μ. Παπανικολάου, M. Πολλάνη, οι οποίοι είχαν ως σύμβουλο τον διάσημο ιταλοελβετό αρχιτέκτονα Mario Botta , βραβεύτηκε σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Ο πιό κρίσιμος όμως παράγοντας που μπορεί να μεταμορφώσει το Κέντρο και κυρίως να το απαλλάξει από τα φαινόμενα εγκατάλειψης είναι η αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου του Χρηματιστηρίου στη Σοφοκλέους με την επιστροφή (ίσως) της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τη Λεωφόρο Αθηνών σε αυτό.