Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια προβλήματα όσφρησης ή γεύσης μετά από λοίμωξη Covid. Μάλιστα, σύμφωνα με νέα μελέτη, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν το εν λόγω σύμπτωμα.
Περίπου το 5% των ενηλίκων που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό, μπορεί να εκδηλώσουν μακροχρόνιες αλλαγές στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal.
Οπως γράφει ο Guardian, με περισσότερα από 550 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης Covid μέχρι σήμερα, σημαίνει ότι μπορεί να έχουν βιώσει τις μακροχρόνιες συνέπειες της ανεπαρκούς αίσθησης της όσφρησης περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι και της γεύσης περίπου 12 εκατομμύρια. Η κατάσταση αυτή διαρκεί έως και έξι μήνες από την ημέρα της μόλυνσης.
Μάλιστα, ομάδα ερευνητών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως ισχυρίζονται, η απώλεια όσφρησης και γεύσης μπορεί να έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και να επηρεάσει την παγκόσμια υγεία.
Μελαγχολία
Η απώλεια ή η αλλαγή της αίσθησης της όσφρησης ή της γεύσης μπορεί να οδηγήσει σε «σοβαρό στρες», εκτιμούν οι ειδικοί, και ζητούν από τα συστήματα υγείας να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να υποστηρίξουν τους ανθρώπους που θα εκδηλώσουν τα εν λόγω συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καθημερινές απολαυστικές συνήθειες, όπως η μυρωδιά του καφέ και η δοκιμή της γεύσης του φαγητού, μπορεί να μετατραπούν σε βαρετές διαδικασίες και συναισθηματικά οδυνηρές καταστάσεις, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από 18 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 3.699 ασθενείς. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να υπολογίσουν πόσοι άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν από αλλοιωμένη γεύση ή όσφρηση για τουλάχιστον έξι μήνες μετά από λοίμωξη Covid-19.
Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περίπου το 5,6% των ασθενών έχουν δυσλειτουργία στην όσφρηση για τουλάχιστον έξι μήνες και το 4,4% έχει αλλοιωμένη γεύση.
Οι γυναίκες είχαν λιγότερες πιθανότητες να ανακτήσουν την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης. Το ίδιο ισχύει και για ασθενείς με μεγαλύτερη αρχική σοβαρή απώλεια όσφρησης και για εκείνους με ρινική συμφόρηση (βουλωμένη μύτη).
«Πρόκειται για μια μεγάλη και σημαντική μελέτη, η οποία μας προειδοποιεί για τις δυσκολίες που μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα ο κορονοϊός και μας λέει να προετοιμαστούμε για το μέλλον», δήλωσε ο Ντάνι Αλτμαν, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου.