Αριστερά, η βομβαρδισμένη από τις συμμαχικές δυνάμεις Δρέσδη και δεξιά η βομβαρδισμένη από τον IDF Γάζα | Getty Images / CreativeProtagon
Θέματα

Κόλαση βομβών στη Γάζα, όπως στη Δρέσδη

Στο γεγονός ότι ο αριθμός και η ισχύς των βομβών που ρίχνει ο ισραηλινός στρατός ξεπερνούν πολλά ιστορικά προηγούμενα εστιάζουν οι Financial Times - Η ανάλυση καταγράφει τα χαρακτηριστικά των εκρηκτικών και την καταστροφή που επιφέρουν στο παλαιστινιακό έδαφος - Η υπερχρήση σούπερ βομβών 907 κιλών, που συνήθως ρίχνονται σπάνια, στο στόχαστρο των ειδικών
Protagon Team

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την επάρκεια βομβών για τη Γάζα. Οπως αναφέρουν oι Financial Times (FT), σε κατ΄ιδίαν συνομιλίες του ήταν απολύτως ξεκάθαρος, αν όχι ωμός, ως προς το τι χρειάζεται πάνω απ΄όλα το Ισραήλ για να καταστρέψει τη Χαμάς: μια σταθερή παροχή περισσότερων αμερικανικών βομβών.

«Χρειαζόμαστε τρία πράγματα από τις ΗΠΑ: πυρομαχικά, πυρομαχικά και πυρομαχικά», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε μια ομάδα τοπικών κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με ηχογράφηση που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας Israel Hayom. «Γίνονται τεράστιες διαδηλώσεις στις Δυτικές πρωτεύουσες» πρόσθεσε ο Νετανιάχου, ο οποίος ανησυχεί παράλληλα ότι η πολιτική πίεση για την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα μπορεί να φρενάρει τις νέες αποστολές όπλων από τις ΗΠΑ.

Με βάση το ρεπορτάζ των FT, το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών στον πόλεμό του κατά της Χαμάς στη Γάζα. Ο σύγχρονος Δυτικός οπλισμός που χρησιμοποιήθηκε περιλαμβάνει, από διατρητικές βόμβες που στοχεύουν στα υπόγεια τούνελ της Χαμάς (οι λεγόμενες «bunker busting») μέχρι πυραύλους ακριβείας που κατευθύνονται με λέιζερ. Τα όπλα αυτά έχουν κάμψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς και, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), έχουν σκοτώσει πάνω από 5.000 εκ των 30.000 ενόπλων της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Αντιστοιχίες με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο 

Οι απώλειες αμάχων και οι ζημιές σε αστικές περιοχές της Γάζας είναι τεράστιες. Στρατιωτικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι η καταστροφή της βόρειας Γάζας σε λιγότερο από επτά εβδομάδες έχει προσεγγίσει την καταστροφή που προκλήθηκε από τον πολυετή βομβαρδισμό γερμανικών πόλεων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η Δρέσδη, το Αμβούργο και η Κολωνία είναι πόλεις όπου συνέβησαν ορισμένοι από τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς στον κόσμο. Οι ονομασίες των πόλεων παραπέμπουν στα γεγονότα» σημειώνει ο αμερικανός στρατιωτικός ιστορικός Ρόμπερτ Πέιπ.

Ο βομβαρδισμός της Δρέσδης, κατέληξε, θεωρείται ακόμη και σήμερα μία από τις πιο αμφιλεγόμενες ενέργειες των συμμαχικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ. Η Ιστορία έγραψε ότι τη νύχτα της 13ης προς 14η Φεβρουαρίου 1945, 796 βρετανικά βομβαρδιστικά τύπου Lancaster και 311 αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου Β-17 ισοπέδωσαν την πόλη της Δρέσδης.

Ερείπια της Εκκλησίας της Παναγίας στη νέα αγορά της Δρέσδης, η οποία καταστράφηκε από τον βομβαρδισμό τον Φεβρουάριο του 1945 (Shutterstock)

Οι Βρετανοί, μαζί με τους αμερικανούς συμμάχους τους, έριξαν στην πόλη περίπου 4.000 τόνους βόμβες. Σύμφωνα με αμερικανική έκθεση του 1953, ο τριήμερος βομβαρδισμός της Δρέσδης κατέστρεψε το 23% των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και το 50% των κατοικιών της.

Το βιβλίο του Πέιπ με τίτλο Bombing to Win αποτελεί μια έρευνα-ορόσημο για τις εκστρατείες βομβαρδισμού του 20ού αιώνα. «Η Γάζα θα μείνει επίσης ως τοπωνύμιο που θα δηλώνει μια από τις βαρύτερες εκστρατείες συμβατικών βομβαρδισμών στην Ιστορία» σημειώνει ο αμερικανός ειδικός στους Financial Times.

Η εφημερίδα τονίζει ότι στη Γάζα ολόκληρες γειτονιές έχουν ισοπεδωθεί. Μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, πάνω από το 60% των κτιρίων στη βόρεια Γάζα είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με αναλύσεις ειδικών βάσει δορυφορικών εικόνων. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 70% των κτιρίων σε ορισμένες συνοικίες. Σε ολόκληρη τη Γάζα, από 82.600 έως και 105.300 κτίρια έχουν μετατραπεί σε ερείπια.

Σύμφωνα με τον Πέιπ, σε διάστημα δύο ετών, μεταξύ 1943 και 1945, οι βομβαρδισμοί των Συμμάχων σε 61 μεγάλες γερμανικές πόλεις ισοπέδωσαν περίπου το 50% των αστικών περιοχών τους.

Πολύ ισχυρές βόμβες νέας τεχνολογίας 

Η μεγάλη καταστροφή που προκαλούν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα οφείλονται και στο είδος των βομβών. Ειδικοί για τις σύγχρονες βόμβες και τα εκρηκτικά ανέλυσαν στους Financial Times τους τύπους που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις των IDF:

♦ Βόμβες ακριβείας 113 κιλών, μικρής διαμέτρου, οι οποίες, λόγω του σχετικά μικρού μεγέθους τους, μειώνουν την πιθανότητα παράπλευρων απωλειών.

♦ Πυραύλους Hellfire βάρους 45 κιλών, που αποτελούν το κύριο όπλο ακριβείας αέρος-εδάφους για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Χρησιμοποιήθηκαν κατά τις μάχες στον αστικό ιστό εναντίον των τρομοκρατών του ISIS στο Ιράκ και στη Συρία. Στη Γάζα εκτοξεύονται από ισραηλινά ελικόπτερα.

Εκτόξευση πυραύλου SPIKE από ισραηλινό μαχητικό ελικόπτερο (X/ Israel Ministry of Defense/ @Israel_MOD)

♦ Πυραύλους SPIKE, οι οποίοι μπορούν να εκτοξευθούν από πλοία, ελικόπτερα τύπου Apache, αλλά και αυτοκίνητα, ενώ λειτουργούν και με τη βοήθεια drone, για να πλήξουν στόχους με πολύ μεγάλη ακρίβεια, σε ξηρά και σε θάλασσα.

Βόμβες εποχής πολέμου του Βιετνάμ 

♦ Παράλληλα, όμως, με τα όπλα ακριβείας, τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έχουν ρίξει στη Γάζα και μη καθοδηγούμενες βόμβες M117, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τις αμερικανικές δυνάμεις στους πολέμους της Κορέας και του Βιετνάμ.

♦ Επιπλέον, το Ισραήλ χρησιμοποίησε τεράστιες βόμβες GBU-31, βάρους 907 κιλών, που στην κυριολεξία κάνουν τη γη να τρέμει. Σύμφωνα με τους FT, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερες από τις βόμβες των 227 κιλών, οι οποίες αποτέλεσαν τις μεγαλύτερες που χρησιμοποίησαν οι συμμαχικές δυνάμεις στη μάχη για την ιρακινή πόλη της Μοσούλης.

«Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο το πόσο συχνά ο ισραηλινός στρατός έφθασε να ρίξει βόμβες 907 κιλών» σχολιάζει η Τζανίνα Ντιλ, καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η ισχύς αυτών των βομβών είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι επιζώντες της έκρηξης που προκαλείται έχουν πει ότι αισθάνονται «σαν να κινούνται πάνω σε υγρή γη», σύμφωνα με όσα είπε ο Μαρκ Γκαρλάσκο, στρατιωτικός σύμβουλος της ολλανδικής οργάνωσης PAX και πρώην αναλυτής πληροφοριών του Πενταγώνου.

Τα κτίρια γκρεμίζονται, καθώς τα θεμέλιά τους διαλύονται. Οι επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή περιλαμβάνουν τον θρυμματισμό του τσιμέντου και του μετάλλου. Υλικά και αντικείμενα πετάγονται από την έκρηξη με υπερηχητικές ταχύτητες. «Ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ για τη χρήση τους είναι ότι οι IDF προσπαθούν να καταστρέψουν το δίκτυο τούνελ της Χαμάς» ανέφερε επίσης ο Γκαρλάσκο. «Αυτό που είναι αξιοσημείωτο, όμως, είναι η ευρεία χρήση τους».

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε αυτή την εβδομάδα να διεξαχθεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου σχετικά με τη χρήση τέτοιων βαρέων πυρομαχικών από το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι βόμβες των 454 και 907 κιλών χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις σε σπίτια της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο 43 ανθρώπων.