Ο κινέζος ηγέτης χαιρετά μέλη ξένων αντιπροσωπειών στο Πεκίνο τον περασμένο Μάιο | EPA/XINHUA/ Li Xueren
Θέματα

Ο Σι θέλει την Κίνα στρατιωτική υπερδύναμη

Το Πολίτμπιρο του κινέζου προέδρου, του απόλυτου ηγέτη μιας χώρας 1,4 δισ. ανθρώπων, δεν έχει πια μόνο γραφειοκράτες. Ενισχύθηκε με τεχνοκράτες σε κρίσιμα πόστα, που έχουν εντολή να χτίσουν το νέο κινεζικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα
Protagon Team

Ο Σι Τζινπίνγκ το εννοεί σοβαρά: θέλει η Κίνα να γίνει μια στρατιωτική υπερδύναμη. Το ίδιο πιστεύουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που παρακολουθούν στενά την προσπάθεια του Πεκίνου. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι διορισμοί που έκανε ο κινέζος πρόεδρος στο Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας αντικατοπτρίζουν τις φιλοδοξίες του να αξιοποιήσει τεχνολογίες της αγοράς προς όφελος του εκσυγχρονισμού του στρατού της χώρας του.

Η άνοδος μιας νέας ομάδας πολιτικών ηγετών με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά στα κορυφαία κλιμάκια της εξουσίας του Πεκίνου συνδέεται με το σχέδιο του Σι να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες για ένα νέο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα που θα βρεθεί στην αιχμή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πάνω από το ένα τρίτο της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ το 2022, η οποία αριθμεί 205 μέλη, διαθέτει υπόβαθρο στις επιστήμες, στην τεχνολογία, στη μηχανική και στα μαθηματικά, γεγονός που συνιστά αύξηση κατά 35% σε σύγκριση με την προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή, η οποία είχε διοριστεί πέντε χρόνια νωρίτερα.

Ο στόχος του Σι είναι να συνδυαστούν αποτελεσματικά ο στρατιωτικός και βιομηχανικός τομέας της Κίνας, όπου ο έλεγχος του κόμματος και του κράτους είναι απόλυτος, με τις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα που διατηρεί επαφή και με τις Δυτικές τεχνολογίες.

Σε όλες τις δημοτικές, επαρχιακές και τοπικές κυβερνήσεις της Κίνας τοποθετήθηκαν πρόσωπα που διαθέτουν εκπαιδευτικό και επαγγελματικό υπόβαθρο στις επιστήμες. Ο στόχος είναι να ενσωματώσει η χώρα στοιχεία τεχνολογικής καινοτομίας, αλλά και της ελεύθερης αγοράς, τα οποία θα ενισχύουν την οικονομική και στρατιωτική της δύναμη.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η ταχεία άνοδος αυτών των ειδικών στο κινεζικό πολιτικό κατεστημένο το τελευταίο διάστημα ξεπερνά ακόμη και την αξιοσημείωτη ώθηση που παρατηρήθηκε από μια ανερχόμενη τάξη τεχνοκρατών κατά τη μετα-Μάο εποχή.

Οπως η Σοβιετική Ενωση; 

Στη Δύση ανησυχούν ήδη για την ενίσχυση των κινεζικών στρατιωτικών δυνατοτήτων, καθώς θεωρούν ότι ο ρυθμός και το εύρος των καινοτομιών της στρατιωτικής τεχνολογίας θα επιταχυνθούν. Ορισμένοι ειδικοί, ωστόσο, εκτιμούν ότι η έμφαση που δίνει το κινεζικό καθεστώς στο πεδίο της Αμυνας και της ασφάλειας, και λιγότερο στην οικονομική ανάπτυξη, είναι μια παρόμοια στρατηγική με αυτή που οδήγησε στην καταστροφή τη Σοβιετικής Ενωσης.

Ενημερωτικό δελτίο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα εφαρμόζει μια διπλή στρατηγική. Η εγχώρια έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογικών εργαλείων συνδυάζεται με την απόκτηση τεχνολογιών αιχμής που αναπτύχθηκαν σε άλλα σημεία του κόσμου με διάφορες μεθόδους, «συμπεριλαμβανομένης της κλοπής».

Ενα βασικό παράπονο στην αμυντική κοινότητα των ΗΠΑ είναι ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο κινεζικές εταιρείες για να αποκτήσει τεχνολογίες και τεχνογνωσία στο εξωτερικό, τις οποίες τελικά χρησιμοποιεί για τον στρατό του.

Η αυξημένη έμφαση του Πεκίνου στην εθνική ασφάλεια είναι κατανοητή με δεδομένη και την αυξανόμενη στρατιωτική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ωστόσο, οικονομολόγοι που επικαλούνται οι FT προειδοποιούν ότι το Πεκίνο πρέπει να αποφύγει την επανάληψη των λαθών της Σοβιετικής Ενωσης και να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας δεν θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Από την άλλη, το καθεστώς του Σι εκτιμά ότι θα συμβεί το αντίθετο: η περαιτέρω ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που θα κατασκευάζει η ίδια το μεγαλύτερο μέρος της τεχνολογίας, θα τροφοδοτήσει και την οικονομική ανάπτυξη.

Ο Αλφρεντ Τσαν, βιογράφος του κινέζου προέδρου, υποστηρίζει ότι η στροφή στην Αμυνα και στην ασφάλεια είναι και το αποτέλεσμα της κοσμοθεωρίας του Πεκίνου. «Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ το σύνθημα ήταν “Πρώτα η Αμερική”» σημειώνει, προσθέτοντας ότι «αυτό συνεχίζεται και υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν». Ετσι εξηγείται κατά τον ίδιο και η έμφαση της Κίνας στην επιστημονική και τεχνολογική τεχνογνωσία τα τελευταία έξι χρόνια. Αλλαξε ο κόσμος γύρω της και της δόθηκε μεγαλύτερος χώρος – παρότι ο στόχος  προϋπήρχε εδώ και δεκαετίες.